„Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте?

...
„Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте?
Коментари Харесай

Рашидов: Айде стига с тази свобода на словото

„ Айде стига с тая независимост, бе! Вие луди ли сте? Полудявате към този момент с тая независимост! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това? ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов във връзка свадите, които през седмицата се развихриха в БНР.

Според Рашидов се прекалява с „ играта " за свободата на словото, което може да докара други неприятни последици. Според него при зачестилите митинги за медийната независимост в действителност става въпрос за „ свободия ", която „ минава границите на свободата ". Депутатът от ГЕРБ сподели също, че е обезпокоен от обстоятелството, че „ улицата стартира да кадрува ", а след това отговорността се носи от един човек. Бившият министър на културата на няколко пъти акцентира, че отговорността за абсурда в БНР би трябвало да бъде носена от генералния шеф.

В петък за няколко часа за пръв път в историята си стратегия „ Хоризонт " спря да излъчва в цялата страна. Като причина БНР показаха планувана профилактика, само че публицисти от радиото споделиха, че същинската причина е отводът някой да смени водещата на утринния блок Силвия Великова, която в четвъртък бе отстранена от ефир от и.д. шефа на програмата Николай Кръстев. По-късно стана ясно, че Великова е възобновена като водещ на утринния блок и като кореспондент с сектор правосъдна система.

В петък от управителния съвет на медията излязоха с позиция за абсурда, която включваше и рекомендация за „ обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики ", като за извършване на тази цел във всеки сектор ще бъде назначен по още един кореспондент. В същия ден пред постройката на радиото се организира митинг, в който се включиха и чиновниците на радиото, а Николай Кръстев подаде оставка от поста си.

В изявлението си за Българска национална телевизия Рашидов разяснява също, че публичното мнение, изразявано най-много в обществените мрежи, бива манипулирано от медиите и техните притежатели. Според него е належащо инспектиране на остарелите регулации за медиите и подсети, че той има предложение за съответни решения в тази посока.

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии сподели също, че би подкрепил нарастване на бюджета на националната телевизия. Според него дефицитът е трупан с години и няма по какъв начин бързо да бъде оправен. Като изискване за приемане на финансова инжекция Рашидов уточни нуждата от „ сериозен екип ", който да движи оздравителния развой.

През юли актуалният общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков съобщи, че малкия екран има отговорности от 37 млн. лв., а главен аспект в кандидатурата му бе обещанието за тяхното съкращаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР