Аякс приема Тотнъм в последното си изпитание по пътя към

...
Аякс приема Тотнъм в последното си изпитание по пътя към
Коментари Харесай

Ще издържи ли "Аякс" под натиска на големите очаквания за финал

" Аякс " приема " Тотнъм " в последното си тестване по пътя към финала в Шампионската лига. Холандският тим е на крачка от фантазията, като младият състав на Ерик загар Хаг влиза в непозната територия.

В предходните си мачове от елиминациите " Аякс " беше в ролята на новобранец против грандовете " Реал " (Мадрид) и " Ювентус ". С представянето си отборът от Амстердам впечатли и донесе пресен лъх в шампионата, като прекатурна предварителните прогнози.

Сега холандците са в ролята на любимец за място на финала след триумфа си с 1:0 в Англия. Преди реванша стои въпросът дали " Аякс " ще издържи на напрежението, или младият състав ще се огъне под натиска на упованията.

Крайният победител ще играе във финала против " Ливърпул ", който сътвори популярен поврат и в профил " Барселона ".

Забележителното при холандския тим е, че той се показва по-силно като посетител в Шампионската лига. " Аякс " завоюва всичките си мачове надалеч от вкъщи в елиминациите, като надигра поредно " Реал " (4:1), " Ювентус " (2:1) и " Тотнъм " (1:0).

Вкъщи отборът от Амстердам не е толкоз безапелационен, като няма триумф в последните си три семейства с " Байерн " (3:3), " Реал " (1:2) и " Ювентус " (1:1).

 Ще издържи ли
© Reuters

Ако се класират за финала, без да победят " Тотнъм " в реванша, холандците ще станат третият тим след " Манчестър юнайтед " (2011 г.) и " Ювентус " (2017 г.), който доближава до мача за купата с повече победи като посетител, в сравнение с като хазаин през акцията.

Домакинската форма на " Аякс " дава вяра на " Тотнъм ", че отборът може да сътвори поврат. Само един път обаче в последните 17 години тимът, изгубил като хазаин в първия полуфинал, съумя да се класира за финала. Това направи " Аякс " през 1996 година против " Панатинайкос " (загуба с 0:1, последвана от триумф с 3:0).

Срещу себе си " Тотнъм " ще срещне енергични и въодушевени футболисти, които през уикенда завоюваха купата на Холандия след 4:0 във финала с " Вилем II ". През сезона " Аякс " демонстрира атрактивна игра, като отборът има 111 гола в 32 мача в първенстовото и е вкарал 20 попадения в 11 срещи в Шампионската лига.

Тен Хаг ще може да разчита на цялостен капацитет, като отвън състава е само Карел Ейтинг. За " Тотнъм " навън са контузените Хари Кейн, Хари Уинкс и Серж Орие, а под въпрос са Ерик Ламела, Давинсон Санчес и получилият контузия в главата Ян Вертонген.

Важно за мениджъра на " шпорите " Маурисио Почетино е завръщането на Хьон Мин Сон. Южнокореецът пропусна първия мач с " Аякс ". Дотук Сон означи четири от осемте попадения на " Тотнъм " в петте мача от елиминациите.

Умората също е фактор при англичаните, които до последно водеха оспорвана борба за мястото си измежду първите четири във Висшата лига. През уикенда " шпорите ", които изгубиха пет от последните си шест мача, играха дълго време с девет души при провалянето от " Борнемут ". От своя страна, " Аякс " има преимуществото, откакто холандската федерация промени графика в шампионата, с цел да подкрепи тима по пътя към европейската му фантазия.

В историята петкратният първенец в шампионата е излизал краен победител в шест от осемте си участия в полуфиналите, до момента в който това е първо присъединяване за " Тотнъм " в тази фаза.

Решителният дуел за определянето на втория финалист в Шампионската лига е от 22 ч. и ще се предава по " Би Ти Ви екшън ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР