Олимпийският медалист по бобслей завежда дело за сексуално насилие от хиропрактик, нает от USA Bobsled

...
Ая Евънс, олимпийска състезателка по бобслей, която спечели бронз на
Коментари Харесай

Ая Евънс, олимпийска състезателка по бобслей, която спечели бронз на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., заведе дело, твърдейки, че е била сексуално малтретирана от хиропрактик, който работи с Федерацията по бобслей и скелет на САЩ.

Хиропрактикът Джонатан Вилхелм, както и Олимпийският и Параолимпийски комитет на Съединените щати, Американската федерация по бобслей и скелетон и личната практика на Вилхелм в Монтана, Pro Chiropractic, са посочени като ответници по делото, което беше заведено в сряда в щатския съд в Ню Йорк.

Aja Evans говори преди Зимните олимпийски игри PyeongChang 2018 в Pyeongchang-gun, Южна Корея. Ая Еванс говори преди Зимните олимпийски игри PyeongChang 2018 в Pyeongchang-gun, Южна Корея. Майк Лоури/Гети изображения

Според документацията Евънс твърди, че Вилхелм многократно я е тормозил и сексуално насилвал под прикритието на атлетични медицински грижи, докато е била член на отбора на САЩ по бобслей, започвайки през 2012 г.

„Този ​​иск е не само за да спести други спортисти от хищническото поведение на г-н Вилхелм, който продължава да практикува спортна медицина, но също така да потърси отговорност от USA Bobsled и USOPC за тяхната роля в подпомагането на моя насилник и пренебрегването на благосъстоянието на техните спортисти “, казва Еванс в съобщение за новини, предоставено от нейните адвокати.

„д-р Вилхелм отрича омразните обвинения срещу него“, каза Райън Стивънс, базиран в Аризона адвокат, представляващ Вилхелм, в имейл до CNN. „Той все още не е имал възможност да защити някое от тези неоснователни твърдения в съда или чрез съдебния процес, но ще го направи. Д-р Вилхелм с репутация е обслужвал и защитавал професионални спортисти по целия свят. Д-р Вилхелм очаква с нетърпение да провери тези неоснователни твърдения и ще търси всички правни средства, за да защити професионалната си репутация.

В съдебната документация се казва, че Вилхелм е „докосвал и опипвал гениталиите и тялото на г-жа Еванс в нарушение на приложимите медицински стандарти“. Освен това в иска се твърди, че Вилхелм „е бил докладван за запис на видео и фотографиране на г-жа Еванс и други без тяхно разрешение и в различни състояния на събличане по време на лечебни сесии и преди състезание в тренировъчното съоръжение на USOPC в Лейк Плесид, Ню Йорк.“

„По време на лечението на ищеца с ответника Вилхелм, ответникът Вилхелм, под прикритието на предоставяне на лечение, излагаше и докосваше вътрешната й генитална област и вътрешната част на слабините“, се посочва в делото. „Ответникът Вилхелм винаги е намирал причини да работи върху или около адукторните мускули на ищеца, въпреки че няма оплаквания за проблеми, специфични за тази област. Беше добре известно сред атлетите, лекувани от подсъдимия Вилхелм, че той винаги ще намери причина да „се насочи към адуктора.“

Според делото Еванс „не е имал напрежение в слабините или болка в слабините, които биха наложили прекомерно внимание или лечение в областта на аддуктора или слабините“.

В делото се казва, че Олимпийският и Параолимпийският комитет на САЩ и бобслейът на САЩ „са знаели или е трябвало да знаят, че ответникът Вилхелм е имал история на сексуално неподходящо поведение със спортисти и е извършил актове на сексуално насилие и нахлуване в неприкосновеността на личния живот при фотографиране на спортисти без тяхното съгласие, и че ответникът Вилхелм представлява значителни рискове за спортистите в техните отбори и в техните програми, включително ищеца.

Делото също така твърди, че Еванс и нейните съотборници са се опитали да отстранят Вилхелм поради собствения си докладван дискомфорт и притеснения с него.

Но в съдебната документация се казва, че жалбите, повдигнати от ищцата и нейните съотборници, „са били напълно игнорирани“ и USOPC и USA Bobsled все пак са избрали ответника да предостави грижи на американския женски отбор по бобслей, „понякога като единствен доставчик на лечение“, въпреки „ясните оплаквания относно поведението и дискомфорта на спортистите.

CNN се обърна за коментар към Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ. Организацията каза на USA Today в четвъртък, че не е получила копие от костюма и добави: „Ние приемаме много сериозно безопасността на спортистите и всяко твърдение за злоупотреба. USOPC остава ангажиран с осигуряването на безопасността и благосъстоянието на спортистите на отбора на САЩ и ние предприемаме всяка стъпка, за да идентифицираме, докладваме и премахнем злоупотребите в нашата общност.

Компанията на Вилхелм Pro Chiropractic, в имейл до CNN, отказа коментар.

Съдия Розмари Аквилина (вляво) гледа Лари Насар (вдясно), докато слуша изявлението на Дженифър Руд Бедфорд за въздействие върху жертва, преди да бъде осъдена, след като е била обвинена в малтретиране на около 100 момичета, докато е бил лекар за USA Gymnastics и Мичиганския държавен университет, където имаше практиката си по спортна медицина на 16 януари 2018 г. в Лансинг, Мичиган. Съдия Розмари Акуилина (вляво) гледа Лари Насар (вдясно), докато слуша изявлението на Дженифър Руд Бедфорд за въздействие върху жертва, преди да бъде осъдена, след като е била обвинена в малтретиране на около 100 момичета, докато е бил лекар за гимнастиката на САЩ и Мичиганския държавен университет, където имаше практиката си по спортна медицина на 16 януари 2018 г. в Лансинг, Мичиган. Скот Олсън/Гети изображения

Делото също така твърди, че „третирането“ на ответника на г-жа Еванс отразява злоупотребата, увековечена от „Лари Насар – бивш лекар по гимнастика в САЩ, който е малтретирал сексуално момичета в продължение на десетилетия и сега излежава ефективно доживотна присъда в затвора.

На въпрос за сравнението на Вилхелм с Насар, неговият адвокат каза пред CNN: „Това е поведение, търсещо внимание и явно предназначено да оклевети д-р Вилхелм несправедливо, вместо да се фокусира върху оспорване на действителните факти в съда.“

Когато беше помолен за коментар относно делото, говорител на Федерацията по бобслей и скелетон на САЩ каза пред CNN: „Въпреки че не сме в състояние да коментираме спецификата на делото или каквито и да е текущи разследвания, USABS осъжда сексуалното неправомерно поведение. Тези видове въпроси попадат в юрисдикцията на Центъра за безопасен спорт на САЩ и правоприлагащите органи. USABS напълно подкрепя и сътрудничи на всички разследвания, провеждани от SafeSport. USABS остава ангажирана с насърчаването на безопасна и уважителна среда за всички спортисти, треньори, персонал и доброволци.

Когато се свърза със CNN по отношение на случая, Центърът за безопасен спорт на САЩ заяви, че организацията не коментира никакви конкретни въпроси, за да защити целостта на процеса на разследване.

Стивънс потвърди пред CNN, че представлява Вилхелм във висящо дело на Центъра за безопасен спорт на САЩ.

„Този ​​иск е не само за да спести други спортисти от хищническото поведение на г-н Вилхелм, който продължава да практикува спортна медицина, но също така да потърси отговорност от USA Bobsled и USOPC за тяхната роля в подпомагането на моя насилник и пренебрегването на благосъстоянието на техните спортисти “, казва Еванс в съобщение за новини, предоставено от нейните адвокати.

През ноември 35-годишният Евънс прие двегодишно отстраняване за това, че не е подал проба по време на тест извън състезание през март 2022 г.

Мат Фостър и Джейкъб Лев от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР