ай-сетне намерих време да стигна до прословутия доклад на CE

...
ай-сетне намерих време да стигна до прословутия доклад на CE
Коментари Харесай

Не, София и Стара Загора не са с най-мръсния въздух в Европа!

ай-сетне открих време да стигна до прословутия отчет на CE Delft, чиято интерпретация опустоши българските медии и обществени мрежи с мнения от сорта на заглавието на първата картинка. В София сме привикнали да се самобичуване на тази тематика, само че в Стара Загора се одобри доста тежко - там тече война на взаимни обвинявания, за която има мотив, само че няма причина...

Много значимо е да се каже, че на никое място в отчета не се твърди това, което всеобщо се разяснява в България - то излезе от изявление на Пламен Таушанов, ръководител на българската организация, която е част от консорциума зад отчета. Човекът просто не схваща.

В отчета има ужасно доста данни, сметки и разнообразни резултати, които подлежат на тълкования. Обаче има една единствена таблица, която демонстрира ранглиста на градовете в Европа на база замърсяването на въздуха с разнообразни субстанции - тази, която качвам тук.

Очевидно нито София, нито Стара Загора участват там. Затова пък виждаме Пловдив на второ място като средногодишна централизация на ФПЧ10. Там не е разполагаем нито софийския трафик и Витоша, нито огромните ТЕЦ-ове край Стара Загора. Затова пък си имат голям брой хора, които се топлят на твърдо гориво...

Важно е да се означи, че максимален принос към заболеваемостта и смъртността, асоциирани с мръсния въздух, имат концентрациите на ФПЧ2.5 (най-долу в графиката). Ясно се вижда, че в челото там няма български градове - всичко е в Полша като най-познат е Краков. Стойностите в българските градове (вкл. София, Пловдив и Стара Загора) са към 20 мкг./м3, т.е. доста по-ниски, в сравнение с в Полша.

За да го кажа ясно:
Заглавията и медийните тълкования на този отчет са не просто пресиления, а неистини!

Съжалявам, че разрушавам фантазиите на доста хора България да бъде номер 1 най-малко в едно нещо, било то и замърсяване, само че това просто не е правилно. А нервността в Стара Загора е изцяло голословна.

Да, имаме проблем с качеството на въздуха. Обаче няма по какъв начин то да бъде като в Берген, Единбург и Стокхолм, до момента в който не станем най-малко толкоз богати, колкото са техните поданици (в първите два града от рандеман на петрол и газ, апропо!). Защото студовете, дъждовете и ветровете, на които те се "радват ", явно няма да получим в никакъв случай. А и надали ги желаеме.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР