Авторката на изследването Анге-Тереза Аконо с проба от цимент с

...
Авторката на изследването Анге-Тереза Аконо с проба от цимент с
Коментари Харесай

Устойчив бетон използва графенови частици


Авторката на проучването Анге-Тереза Аконо с проба от цимент с графен
(снимка: Northwestern University)

Докато учените търсят способи за повишение на здравината и издръжливостта на бетона, може би не е огромна изненада, че графенът се оказва и обещаваща добавка. Като най-здрав неестествен материал в света той може да предложи доста на строителството, а последният образец за това идва от откриватели от Северозападния университет в Съединени американски щати, създали нова форма на цимент с графенови частици, който е мощно резистентен на вода и пукнатини.

Като основна съставна част в производството на бетон, най-широко употребяваният материал в света, циментът има голям отпечатък върху околната среда. Един от методите, посредством които откривателите се надяват да понижат тази щета, е създаването на, които траят доста по-дълго. Това би трябвало да понижи потребността от спомагателен бетон, който да размени компрометираните структури.

Една от аргументите бетонните структури да се повреждат е образуването на пукнатини, отбелязва. Когато водата проникне в дребните цепнатини, тя поврежда материала от вътрешната страна. Така той последователно стига до положение, в което се постанова ремонт или замяна. Графенът може да помогне тук.

Изследователите от  са намерили „ рецепта ” за цимент с вложени в него дребни частици от графен, които вършат бетона по-устойчив на вода. Екипът е опитал с редица типове частици, в това число въглеродни нанотръбички, въглеродни нанофибри и графенови „ нанотромбоцити ”, а по-късно тествал тяхната успеваемост посредством усъвършенствана техника, известна като тестване на надраскване.
още по тематиката
„ Успях да прегледам доста разнообразни материали по едно и също време ”, споделя водещият създател на проучването Анж-Тереза Аконо. „ Моят способ се ползва непосредствено на микрометрово и нанометрово равнище, което икономисва доста време. След това можем да разберем по какъв начин се държат материалите, по какъв начин се напукват и в последна сметка да предскажем тяхната резистентност на строшаване ”.

Експериментите са разрешили на учените да трансформират състава на цимента, с цел да подобрят неговите характерности. Чрез този развой екипът е открил, че въпросните „ графенови нанотромбоцити ” са най-успешната съставна част, която – съгласно тях – може да бъде включена в дребни количества, с цел да се усъвършенства устойчивостта на крайния артикул. Това е реализирано посредством понижаване на порьозността на материала и затова проникването на вода, което е редуцирано със 78%.

„ Ролята на наночастиците в това приложение не е разбрана до момента, тъй че това е огромен пробив ”, споделя Аконо. „ Като специалист по механика на фрактурите желаех да схвана по какъв начин да трансформира производството на цимент, с цел да подобря реакцията на фрактури ”, споделя тя за предизвикването в създаването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР