Авторкът е кореспондент на БНР във Велико Търново.Само аз, един

...
Авторкът е кореспондент на БНР във Велико Търново.Само аз, един
Коментари Харесай

Избори във Велико Търново: балотаж между братовчеди

Авторкът е сътрудник на БНР във Велико Търново.

" Само аз, един комшия и двама-трима другари не сме претенденти за общински съветници " – тази смешка набра огромна известност във Велико Търново в предизборната акция. 17 са листите за общински съветници, а към 37-местния общински съвет в историческата и духовна столица на България са се устремили 263-а претенденти. Вече са с един по-малко, тъй като ОИК дерегистрира един от тях, който се оказа, че има адрес в Съединени американски щати, само че не и във Велико Търново.

В кандидат-кметската конкуренция няма особена конспирация, като се има поради, че от избор на избор претендентите понижават. Преди четири години за кметския стол се конкурираха осмина, а в този момент са шестима, като в действителната конкуренция за доверието на гласоподавателите са четирима.

Кой да ръководи бюджета от близо 92 милиона лв. и още съвсем сигурни 43 милиона лв.

от " Региони в напредък ", както и още няколко милиона за обществени планове се конкурират Даниел Панов (ГЕРБ), ръководител и на националното съдружие на общините, два мандата кмет, устремил се към трети, шампионката по пукотевица, почетен жител на Велико Търново и заместник-председател на ПГ на Българска социалистическа партия Весела Лечева , заместник-председателят на ПГ на патриотите историкът доцент Милен Михов (ВМРО), софийският юрист, който по време на акцията си постанова име за различаване - Калоян Янков от " Демократична България - Обединение ".

В групата е и безконечният претендент за кмет – шоуменът с манекенките и джакузитата Димитър Маринов – Пищова . Този път той се явява от името на партия " Българско национално обединяване ". От същата партия Митьо-Пищова е и единствен претендент за общински консултант, само че без нормалната си акция с кебапчета и бира на великотърновския пазар. В акцията за кмет по документи, само че не и с някакви забележими признаци за показване на визия за решение на проблемите на Велико Търново и 36-е обитаеми места в общината, е инспекторката от ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " Галя Паунова , кандидатура на Българска социалдемократическа партия.

Във Велико Търново по традиция кандидат-кметската акция е забавна, тъй като проектира трендовете на национално равнище. И този път на политическия пазар в остарялата столица продуктът е релативно добър. В името на опазване на статуквото на ГЕРБ към кандидатурата на Даниел Панов, който е и регионален ръководител на партията, е

впрегната тежката административна машина на общината, общинските сдружения, обществените звена

Културният, общественият и бизнес календарът са напълно съобразени с предизборната му акция. На срещите – вид разходка по квартали, градинки, срещи с културтрегери и интелигенцията, визити по предприятията като предизборни обещания са дават остарели хрумвания, стартирани през първите му два мандата, само че останали по една или друга причина неосъществени – чака се да стартира смяната на над 180 декара в Старото военно учебно заведение, намиращо се в " сърцето на града " и трансформирало се в предизборна мантра в последните най-малко 20 години, където да бъде построен новият градски център на Велико Търново с пешеходни зони, конгресен център, нова библиотека, боен музей, както и най-малко 2500 паркоместа.

Чака се и страната в лицето на Министерство на регионалното развитие да даде пари за планиране на нов пътен възел, който да облекчи трафика във Велико Търново към Арбанаси и Горна Оряховица. Чакат се автомагистралите " Хемус " и " Русе – Велико Търново ", с които да дойдат и вложителите, които все не се появяват да вършат своите бази на скромните 350 декара, единствените останали свободни общински площи сред селата Леденик и Момин общ брой. Масово се търсят и разказват дребното останали свободни квадратни метри по кварталите, върху които да бъдат направени паркинги.

Основен конкурент на Панов е Весела Лечева. Двамата се оказаха и братовчеди,

въпреки и далечни. Социалистите не са имали кмет на Велико Търново пет поредни мандата, а за тази предизборна акция имаха съществени компликации за намиране на сериозна и печеливша кандидатура. В последния миг излезе името на великотърновката Весела Лечева, от дълго време напуснала града, а общинската конференция на социалистите, с цел да я гласоподава безпрепятствено, се наложи останалите локални партийни функционери, които бяха получили номинации, непринудено да се отдръпват.

Лечева е неоспорим състезателен престиж, донесла доста популярност на България в спортната пукотевица, само че като политик във Велико Търново е призната главно от твърдото ядро на Българска социалистическа партия и от дребна част от периферията, което е показателно, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да разтвори ветрилото на гражданската поддръжка, още повече че се коалира сама със себе си, получавайки поддръжката единствено на АБВ и " Движение 21 ", които са производни на огромната лява партия.

 Весела Лечева от Българска социалистическа партия разчита на това, че е търновка.
© Българска социалистическа партия

Весела Лечева от Българска социалистическа партия разчита на това, че е търновка.

В единствения до в този момент състоял се политически дебат сред претендентите за кмет на Велико Търново Весела Лечева сподели непознаване на главните проблеми и не съумя очевидно да инкасира поддръжка, изключително отговаряйки на въпроса на третия състезател в конкуренцията – сътрудника ѝ в Народното събрание доцент Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация, дали знае имената на улиците във Велико Търново. Необмислено тя отговори, че за това имало " Google ". Освен това обърка стратегиите, по които може да се откри решение за един от главните проблеми на Велико Търново, обвързван с опазването на частните здания монументи на културата в Стария град.

Че Велико Търново беше бастион на Цветан Цветанов, подсетиха социалистите,

когато при визитата на премиера Бойко Борисов в града на 11 октомври облепиха входно-изходните табели с надписите " Цветанов град ", другояче очевидни податки в тази тенденция по време на акцията не се регистрират.

Верни на олимпийския принцип на присъединяване в изборите, от Вътрешна македонска революционна организация кандидатираха преподавателят по история във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " и депутат от " Патриотичния фронт " доцент Милен Михов, добре познато име и лице в старопрестолния град, поради дългогодишната му кариера и на общински консултант. Вътрешна македонска революционна организация има дребен, само че непрекъснат, корав и предан електорат в града и доказателство за това е неотменното им наличие от най-малко трима общински съветници, а в някои от мандатите са имали и заместник-кмет по образованието и филантропичните действия.

Най-много несъгласия имаше при четвъртата кметска кандидатура на софийския юрист Калоян Янков, повдигнат в последния миг от " Демократична България – Обединение ". Соченият за " парашутист " претендент, макар че е родом от великотърновското село Самоводене, измести посочената за претендент и за лидер на листата на обединението - дългогодишна великотърновска журналистка, лекар по политология и писателка Елена Чамуркова. С разнообразни начинания, една от които е по този начин нареченото " Демократично кафене ", където на по чаша кафе Янков и претендентите за общински съветници беседват с великотърновци, юристът съумява да се наложи като име и да разгърне капацитета си. Въпреки началните несъгласия, " градската десница " съумя да влезе в акцията за локалните избори във Велико Търново стимулирана за обичайно показване.
 Калоян Янков - на задане декор - в Демократичното кафене
Калоян Янков - на задане декор - в Демократичното кафене

Бутафорната кандидатура на Димитър Маринов-Пищова и непознатото лице на Галя Паунова се явяват по-скоро като допълнение в пейзажа, който тази година се отличава и с доста слаби послания от претендентите.

Слоганът на ГЕРБ, респективно на Даниел Панов " Работа, работа, работа за Велико Търново " не носи съответно мобилизационно обръщение към електората, отвън партийното ядро и служителите, гласуващи за партията, с цел да запазят работните си места. Весела Лечева води по-скоро акция на отричането и стартира с прекопирване на мотото от президентската акция на Доналд Тръмп, само че стандартите на Съединени американски щати са тотално неприложими към проблематиката и спецификата на Велико Търново, с цел да се разчита на слогана " Имам цел: Велико Търново – още веднъж ВЕЛИКО! ".

Доц. Милен Михов залага на " От нас идва смяната ", като единствената разлика в неговата предизборна стратегия с тази на останалите претенденти за кмет е, че се дават обещание безвъзмездни детски ясли и градини. Калоян Янков и мощната му листа за общински съветници са избрали за капанията посланието " Велико Търново може доста повече ", което по хипотеза е ясно, че е по този начин.

В тази акция се разруши групата на общинските съветници от " Реформаторския блок ". Един от тях е отвън всевъзможни листи, различен е в листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, а третият е в листата на " Българска демократична общественост ".

Бизнесът във Велико Търново – фирмите за опаковки, ай ти секторът, производителите на вафли и сладкарски произведения, не декларират съответна поддръжка към никой от четиримата съществени играчи.

Но строителният бизнес и бизнесмените имат свои претенденти

за общински съветници в съвсем всички листи.

Според политическите анализатори, този път Велико Търново няма да има кмет от първи тур, както се случи преди четири години. Най-вероятният балотаж се обрисува да е по братовчедски – сред Даниел Панов и Весела Лечева, каквито са и упованията за съществена политическа оцветка в Общинския съвет, допълнена с представители на Вътрешна македонска революционна организация, " Демократична България – Обединение ", " Българска демократична общественост ", Движение за права и свободи и листата патерица на ГЕРБ от коалиция " Алтернатива на жителите ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР