Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа, председателствано тази

...
Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа, председателствано тази
Коментари Харесай

Обявиха наградените филми от кинофестивала „Златната липа“ 2021

Авторитетното жури на Международния кино фестивал „ Златната липа ", управлявано тази година от проф. Божидар Манов, разгласи имената на наградените филми от конкурсната стратегия на VIII-то издание на кинофорума.
Наградата за най-хубав филм отива в Италия. Печели я филмът на Даниеле Лукети „ Връзки " (2020). „ Това беше последният филм от конкурсната стратегия, който беше прожектиран едвам през вчерашния ден от 17,20 часа в операта, само че всички сме единомислещи, че точно той заслужава премията, разгласи на конференция проф. Божидар Манов. Филмът „ Връзки " видимо се занимава с баналностите във всекиднението, само че с разгръщането на действието слага проблемите на най-малко две генерации от нашето съвремие, които преглежда по доста грациозен метод ", уточни ръководителят на журито.
Наградата за най-хубав режисьор печели българският филм „ Страх " (2020) на режисьора Ивайло Христов. „ Освен, че филмът е значим с настоящата проблематика за Европа с миграцията на хора, режисьорският почерк на Ивайло Христов излъчва лекост и бодрост, съчетани с внимателно възприятие за комизъм ", изясни проф. Манов.

Биографичният филм от Финландия „ Хелене " (2020)печели две награди. Първата е „ Златна липа " за най-хубава женска роля на актрисата Лаура Бим, която влиза в облика на известната художничка Хелене Шерфбек. Втората премия е на Съюза на българските кино дейци. Финландия взе участие за първи път в програмата на „ Златната липа ". „ Филми от тази скандинавска страна се виждат относително рядко на филмовите фестивали, а „ Хелене " е прелестен филм, с доста висок обществен рейтинг. Актрисата Лаура Бим съумява да пресъздава комплицираната психическа конструкция на своята героиня и професионалната орис на една известна художничка по впечатляващ метод ", сподели проф. Божидар Манов.
Наградата за най-хубава мъжка роля журито присъди на немския артист Ларс Ейдингер за осъществяването му във кино лентата от Германия „ Сестричка " (2020). Лентата визира най-съкровените човешки прекарвания сред брат и сестра близнаци, които артистът пресъздава по извънреден метод, счита журито.
Наградите ще бъдат връчени довечера от 18 часа в залата на операта на тържествената гала по закриване на фестивала.

Проф. Божидар Манов благодари за перфектвана организация по време на петте фестивални дни, като означи високото качество на картината, звука и цялото техническо обслужване по време на прожекциите. „ Златната липа " ни даде опция да се докоснем до едни от най-хубавите мостри на европейското кино, създадени през последните 2 години, за което сме признателни, като екип, на основателя на фестивала госпожа Магдалена Ралчева ", добави ръководителят на журито.
„ Надявам се, че с това издание оставихме ярка диря. Направи ми усещане, че макар рестриктивните мерки залите бяха цялостни и всички прожекции бяха на високо равнище ", сподели шефът на фестивала Магдалена Ралчева. Тя и журито благодариха на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия екип за безрезервната поддръжка към фестивала и основаната организация, както и на шефа на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и зам.-директора по техническите въпроси в операта Радостина Донева за съпричастността към провеждането на фестивала и обезпечаването на всякаква логистична и техническа помощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР