Авторитетното германско списание Шпигел разкри случай на огромна измама. Негов

...
Авторитетното германско списание Шпигел разкри случай на огромна измама. Негов
Коментари Харесай

Измислиците на един журналист от Шпигел

Авторитетното немско списание " Шпигел " разкри случай на голяма машинация. Негов създател в продължение на години писал репортажи с отчасти или напълно измислени герои и сюжети. За което неведнъж получавал и награди, отбелязва Инес Айзеле в коментар за Deutsche Welle .
Последното му отличие е единствено отпреди няколко седмици. Тогава Клаас Релоциус получи премията " Репортер на 2018 година ", само че в този момент очевидно настъпи краят на кариерата му. Както оповестява " Шпигел онлайн ", доста от изявленията на журналиста са били цялостна небивалица, или в най-хубавия случай - манипулирани. 33-годишният Релоциус, който от две години насам е бил даже щатно назначен в " Шпигел ", в това време си е признал измамите и е напуснал изданието.
Също и други медии, за които журналистът е работил на свободна процедура, вероятно са наранени от абсурда. В печатното издание на „ Шпигел “, както и в електронния му вид от 2011 година до през днешния ден са оповестени към 60 текста от този създател.
Релоциус е бил оголен около негова обява за доброволните цивилен патрули по границата на Съединени американски щати с Мексико. Отговорничка за работата с медиите във въпросната организация е изпратила питане до " Шпигел " по какъв начин Релоциус е могъл да напише публикация за патрулите, без да е разговарял с представители на гражданската самодейност.

Клаас Релоциус е печелил четири пъти немски награди за репортерска активност, както и доста други влиятелни оценки, като Наградата на благотворителната организация за подкрепяне на деца Kindernothilfe и Европейската премия за печатни издания. Пред своя шеф журналистът е обяснил осъществените от него операции с това, че се е намирал под непрекъснат напън за нови триумфи: " Колкото по-големи триумфи постигах, толкоз по-силен ставаше страхът от неуспех ", е споделил той.
Фактът, че в продължение на години никой не е забелязал лъжите и фалшификациите хвърля сянка на подозрение върху вътрешната организация на работата в редакцията на " Шпигел онлайн ". Оттам показват, че всички процеси ще бъдат главно проучени и преразгледани. Специална комисия от вътрешни и външни специалисти ще се занимае с въпроса по какъв начин в бъдеще да се усъвършенства контролът. Резултатите от тези ограничения ще бъдат огласени обществено.
Случаят " Релоциус " има и политически измерения, а вредите, които бяха нанесени на публицистиката и доверието в медиите са големи, споделя Дирк Курбьевайт от Главната редакция на " Шпигел ". Същото мнение изрече също и ръководителят на Германски журналистически съюз DJV Франк Юберал.

Последният сходен случай на машинация в Германия е от 2000-та година. Тогава журналистът на свободна процедура Том Кумер беше подправил или свободно съчинил фрагменти от интервютата си с холивудски величия като Брад Пит или Джони Деп. Фалшификациите лъснаха откакто години по-късно се появиха и други свободни съчинения от Кумер.
Списание " Шпигел " излиза от 1947 година. В предишното то си завоюва популярност с разкриването на няколко политически афери. И през днешния ден то е измежду водещите немскоезични издания. " Шпигел онлайн " пък е измежду най-масово четените електронни медии за вести в Германия. То е част от издателство " Шпигел ", само че публицистичната политика и управлението му са отделени от тези на печатното издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР