Авторите на тези документи дали са мислили, че в десетгодишния

...
Авторите на тези документи дали са мислили, че в десетгодишния
Коментари Харесай

В Националната здравна стратегия нямало визия за промяна на системата

" Авторите на тези документи дали са мислили, че в десетгодишния небосвод ще ръководят разнообразни политически сили? Необходимо е създаване на консенсусно виждане за развиването на здравната система , с цел да може което и държавно управление да е на власт, то да не може да излезе от рамките на тази тактика. Констатациите в доста от направленията са правилни, само че съответни решения на съществуващи проблеми не се виждат ".

Това разяснява пред БНР доктор Мими Виткова, някогашен здравен министър, във връзка Националната здравна тактика за интервала 2021 - 2030 година, оповестена за публично обслужване.

Рейтингова система на лечебните заведения и обвързването на финансирането с качеството на лекуването, преструктуриране на лечебни заведения. Това са част от измененията, които планува план на тактиката.

" Проблем е какво ще вършим с многото лечебни заведения в три-четири огромни градове . Ако вървим по пътя, който ни чертае сегашната тактика, би трябвало да закрием всички общински лечебни заведения, огромна част от регионалните лечебни заведения. Ще концентрираме цялата болнична помощ в три-четири огромни градове в страната? При този финансов статус на популацията и при тези никакви транспортни връзки, запита Виткова.

По думите ѝ няма нито дума за комерсиалния статут на цялата здравна система и за лекарите. Констатираме, че имаме свръххоспитализации, които самата система индуцира, тя индуцира обороти, тъй като против оборота стоят пари. Как ще понижим този оборот в лечебните заведения, по какъв начин ще понижим свръххоспитализациите при съществуване на толкоз доста лечебни заведения и при комерсиалния статут на мрежата, който постанова оборот, с цел да се вземат пари ", добави още доктор Виткова.

Тя е безапелационна, че в общия документ няма визия и няма смяна във философията на структуриране и на установяване на системата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР