„Авторите на кризите днес са ГЕРБ, но те непрестанно се

...
„Авторите на кризите днес са ГЕРБ, но те непрестанно се
Коментари Харесай

Иван Иванов, БСП: Авторите на кризите днес са ГЕРБ, но те се опитват да прехвърлят горещия картоф върху ПП-ДБ


„ Авторите на рецесиите през днешния ден са ГЕРБ, само че те непрекъснато се пробват да трансферират горещия картоф върху ПП-ДБ”, Това съобщи в Bulgaria ON AIR националният представител и някогашен аграрни министър Иван Иванов, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

По думите му това, което се случва в бранш енергетика тежи на съвестта на мнозина, това го схващат немалка част и от народните представители на Политическа партия и Демократична България. „ Не мога да схвана обаче държанието на ГЕРБ, които остро подлагат на критика това, което вършат или не вършат техните сътрудници от ПП-ДБ, и същото време пазят със своите гласове решенията им. Ето, Делян Добрев не крие своето отношение към дейностите на държавното управление, ще бъде един добър знак от негова страна, в случай че поддържа идния избор на недоверие”, уточни Иван Иванов.

По думите му въпросът не е в простата математика – какъв брой гласа ще събере вотът, а какво се случва сега с българската енергетика. „ Затвярят се въглищни централи, унищожава се цялостен един бранш, вкарват се териториалните проекти в ущърб на енергийната ни сигурност, залага се тази енергийна сигурност на карта”, акцентира социалистът.

„ От експортьор на електрическа енергия ще се превърнем във вносител, безусловно след 10 години. Нямаме атомна електроцентрала, която да се разшири, има затворени блокове на АЕЦ „ Козлудуй”, имаме два подготвени реактора, които могат да се инсталират там, само че ръководещите ще ги продадат на Украйна, неизвестно на каква цена и дали въобще ще бъдат платени”, добави Иван Иванов.

„ В същото време се приготвя огромен удар върху елементарния консуматор - с промени в Закона на енергетиката битовите консуматори излизат на свободния пазар. Няма никакви гаранции, че семействата няма да имат с три до четири пъти по-високи сметки, по този начин както стана с бизнеса и се наложи страната да заплаща обезщетения. Казват – от бюджета ще бъдат обезщетени битовите консуматори. В същото време – всички знаци сочат, че бюджетът за 2023 г.върви към несъблюдение и ще има сериозен дефицит”, акцентира социалистът.

По думите му при съответни решения от страна на ръководещите е нямало да се стигне дотук и да се затварят автомагистрали от протестиращи енергетици. „ Да напомня, че има две решения на Народно събрание – едно от януари 2020 година и едно от януари 2023 година, с които ясно е казано да не се затварят въглищните централи, да се преработят проектите. Но те не се изпълняват”, напомни социалистът и даде образец с Германия, която е една от най-зелените страни, само че в този момент отваря въглищните си централи.

„ Предложението на Българска социалистическа партия за връщане и преразглеждане на териториалните проекти е основано на тези две решения на Народното събрание. Служебното държавно управление си затвори очите и въобще не си мръдна пръста. Същото прави и настоящето държавно управление. Резултатът – 37 хиляди души най-малко, застрашени да останат без работа, а българските жители след няколко години – да стоят на мрачно и студено, тъй като няма да има ток”, съобщи Иван Иванов.

Бившият аграрни министър акцентира в последвалия диалог, че главният проблем при земеделските производители е обвързван с повишаването на първични материали, торове, препарати, горива поради войната в Украйна. Иван Иванов напомни свършеното от него и екипа му земеделските производители да бъдат обезщетени с 1 милиарда лева спомагателна дотация.

„ Българска социалистическа партия поредно е отстоявала позицията си за държавна поддръжка за дребните и междинни производители. В същото време в този момент се одобряват закони, които по никакъв метод не ги пазят, уточни той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР