Автори Сюзън Линч, Нахал Туси, Джон Харис и Алекс Уорд,

...
Автори Сюзън Линч, Нахал Туси, Джон Харис и Алекс Уорд,
Коментари Харесай

Политико: Китай пренебрегна Зеленски в Швейцария

Автори Сюзън Линч, Нахал Туси, Джон Харис и Алекс Уорд, " Политико "

Украинските водачи не криеха желанието си да се срещнат с китайски публични лица в Швейцария тази седмица, само че президентът Володимир Зеленски се прибра вкъщи без мечтаната среща, което е удар за Киев.

Китайската делегация в Швейцария имаше задоволително благоприятни условия да седне против украинските си сътрудници, без значение дали в Берн или на Световния стопански конгрес в Давос. Всяка среща щеше да задоволи дългогодишната вяра на Киев за осъществяване на откровени, персонални полемики с висши чиновници от Пекин. Непосредствено преди срещата на високо ниво за мир сред няколко народи в швейцарските Алпи началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак съобщи, че е неотложно Китай да се причисли към мирните договаряния, и загатна, че Зеленски ще има опция да беседва с китайския министър председател Ли Цян.

В последна сметка Украйна не реализира никакъв прогрес, с цел да накара Китай да се ангажира с договаряния, а Зеленски и Ли не съумяха да беседват.

Това е последният знак, че Китай няма желание да упорства за преустановяване на пълномащабната война на съветския президент Владимир Путин в Украйна. Вместо това той застана на страната на Русия, предоставяйки на нейните сили материали за военна приложимост, които поддържат военните старания на Москва макар западния напън и наказания.

Решението на Китай да не се срещне с украинците изглеждаше съзнателно, а не резултат от проблем с графика. Един почитан американски чиновник съобщи, че Пекин е отхвърлил настояването на Киев за среща в избран миг по време на взаимните им визити в Швейцария. Друг почитан американски чиновник съобщи, че Китай е отказал всевъзможни срещи, откакто Русия го е призовала да приключи дипломатическите си срещи с Украйна. И двамата чиновници, както и други, упоменати в тази публикация, получиха гаранции за анонимност, с цел да опишат в детайли сензитивната динамичност.

Украински формален представител оспори тези заключения, като съобщи, че в графика на делегацията не е имало среща с китайски публични лица и че Киев в никакъв случай не е желал такава. Китайските чиновници не дадоха отговор на молбата за коментар.

Високопоставен чиновник на Европейския съюз съобщи, че блокът е призовал Китай да възобнови директния си контакт със Зеленски, като означи, че среща с Ли в Швейцария би била позитивна стъпка.

Двете страни са се заели с известна дипломация след възобновената и разширена инвазия на Русия. Зеленски и китайският водач Си Дзинпин разговаряха по телефона през април предходната година, а пратеникът на Китай за Украйна пътува до Киев през идващия месец. Оттогава връзките са станали надалеч по-малко персонални, макар че Украйна резервира вярата, че двете страни могат да възобновят договарянията.

Зеленски и Ли, непосредствен поддръжник на Си, бяха в Давос, с цел да се срещнат с задгранични сътрудници и да приказват пред добре облечената публика на форума.

Те насочиха напълно разнообразни послания: Ли показа Китай като несъмнено място за вложение макар икономическите си проблеми - като около това насочи няколко закани към Съединени американски щати - до момента в който Зеленски се изрече против Путин и събра съдружници за идеята на Украйна.

" Всеки, който си мисли, че става дума единствено за нас, единствено за Украйна, бърка радикално ", сподели той на основната сцена на форума във вторник.

Без да има в графика си среща с Китай, Зеленски прекара времето си в съгласуваност с основни сътрудници, а точно със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и държавния секретар Антъни Блинкен, както и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срещите се организират в основен миг за Зеленски и страната му, изключително откакто сухопътната борба е съвсем спряла, а двете страни са в развой на настъпателни артилерийски обстрели по продължение на голямата фронтова линия.

Конгресът на Съединени американски щати се бори да утвърди военна помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $, защото републиканците от ден на ден се отхвърлят да поддържат война, чийто край не се вижда, като вместо това избират да насочат средства към защитата на южната граница с Мексико, където идват огромен брой мигранти. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани законодателите в Белия дом, с цел да излезе от задънената улица.

Въпреки натиска на западните наказания, съветското произвеждане на отбранителни артикули продължава да работи, което разрешава на силите на Путин да продължат да се бият, макар че стотици хиляди бойци са убити или ранени.

Независимо от студеното рамо на Китай, украинският водач беше посрещнат от участниците във форума с трескаво въодушевление на рокзвезда.

Голяма навалица се събра пред залата за срещи единствено с цел да зърне Зеленски, който отиваше към идната сесия. Той подцени въпросите на пресата, в това число един за връзките на Украйна с Китай, и си потегли, като че ли не ги е чул.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР