Автори Илке Тойгюр, Макс Бергман, foreignpolicy.comУкрайна е в чакалнята за

...
Автори Илке Тойгюр, Макс Бергман, foreignpolicy.comУкрайна е в чакалнята за
Коментари Харесай

Форин полиси: ЕС не е готов за Украйна. Киев ще изсмуче парите за по-бедни членки от Източна Европа

Автори Илке Тойгюр, Макс Бергман, foreignpolicy.com

Украйна е в чакалнята за приемане в НАТО и Европейския съюз. Срещата на водачите от НАТО във Вилнюс, Литва, разочарова Киев предходната седмица с неразбираемо изказване за бъдеща покана да се причисли към алианса, когато „ изискванията са изпълнени “.

Но НАТО най-малко беше почтен, сигнализирайки, че към момента има спънки за превъзмогване измежду съдружниците. Това е в внезапен контрастност с Европейски Съюз и неговите послания за участие на Украйна. Ако мислите, че пътят на Украйна към НАТО е сложен, почакайте да видите какво ще стане, когато приемането на Украйна в Европейски Съюз стане съществено.

С огромната си изразителност за бъдещето на Украйна в Европейски Съюз Брюксел приказва по този начин, като че ли присъединението на Киев към блока е свършена работа. Когато украинският президент Володимир Зеленски посети Брюксел през февруари, водачите на Европейски Съюз се строиха един до друг за фотоси с военновременния водач, а президентът на Европейския съвет Шарл Мишел приветства Зеленски с туит: „ Добре пристигнал вкъщи, добре пристигнал в Европейски Съюз. “

Когато участието в Европейски Съюз се разисква с Украйна в елементи, фокусът е върху това, което Украйна би трябвало да направи, с цел да се причисли. Силно обединени от войната, украинците натискат да свършат своята част от работата, одобряват нови закони и вкарват регулации, изисквани за участие в Европейски Съюз. Украинците отмятат от ден на ден и повече позиции в дългия лист с условия за банкет на Европейски Съюз – от реформиране на правосъдната си система до разработване на нов закон за медиите и битка с корупцията.

Заедно с Молдова, Украйна получи статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз през юни 2022 година, с което фрапантно редуцира комплицирания развой, лишил години на други страни от листата на чакащите. През октомври Киев ще получи първата писмена оценка за напредъка от Европейската комисия. За да запазят темпото, украинските публични лица упорстват за публично започване на договарянията за присъединение до края на тази година, евентуално на съвещанието на Европейския съвет, планувано за декември.

Но до момента в който Украйна работи с бързи темпове за присъединение към Европейски Съюз, Брюксел и страните членки на блока не вършат задоволително, с цел да се приготвят да одобряват Украйна. Ето за какво високопарната изразителност на водачите на Европейски Съюз по отношение на участието на Украйна не подхожда на техните дейности. За да бъде призната страна с размерите, популацията, ниското равнище на приходите, финансирането и потребностите от възобновяване на разкъсваната от войната Украйна, ще е нужна сериозна промяна на институциите, политиките и бюджетните процеси на Европейски Съюз.

 

Това най-малкото ще провокира яростни спорове сред актуалните членки по отношение на разпределението на средствата на Европейски Съюз. Ето за какво, в случай че водачите на Европейски Съюз в действителност имат съществено желание за участие на Украйна, напъните за реформиране на блока би трябвало към този момент да са в ход.

В основата на казуса е бюджетът на Европейски Съюз, в който доминират два съществени детайла – селскостопанските дотации и плановете за развиване на по-бедните райони, които дружно съставляват към 65% от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз.

 

И по двата въпроса бъдещото участие на Украйна е взривоопасно.

 

Украйна е една от най-бедните страни в Европа, с приход на глава от популацията от едвам една десета от междинния за Европейски Съюз и по-малко от половината от този на най-бедния член на Европейски Съюз – България. Освен това Украйна има големи потребности от инфраструктура и възобновяване. Към всичко това се прибавя и един от най-големите селскостопански браншове на континента, който внезапно ще получи право на дотации от Европейски Съюз.

Ако бюджетът на Европейски Съюз и процесът на разпределянето му останат непроменени, Киев неотложно ще изсмуче голяма част от средствата на Европейски Съюз, в това число тези, които в този момент се насочват към по-бедните членове на блока в Източна Европа и други страни. Много страни, които сега се възползват от средствата на Европейски Съюз, ще се трансфорат в чисти платци за една нощ. Ако смятате, че всичко това ще бъде равен развой, значи не знаете доста за европейската политика.

Като се има поради настоящето систематизиране на средствата в Европейски Съюз, не е изненадващо, че най-големият раздор в поддръжката за украинското участие е пристигнал от Източна Европа, където са съсредоточени чистите получатели на средства от Европейски Съюз. Всъщност борбата за даване на достъп на Украйна до европейските селскостопански пазари към този момент е почнала, доста преди да бъде преразпределено и едно евро от земеделските дотации на Европейски Съюз: след нашествието Брюксел поддържа Украйна, като разреши нейно зърно и други селскостопански артикули да влязат на единния европейски пазар.

По-евтините украински артикули подбиват цените на фермерите в прилежащите Полша, Унгария и Словакия. Въпреки че Украйна обезверено се нуждаеше от доходи, Полша наруши разпоредбите на Европейски Съюз и едностранно блокира влизането на украинско зърно на полска територия. Европейски Съюз се намеси с компромисен вид, който разреши на украинската продукция да влезе в Европейски Съюз, само че изискваше тя да заобикаля пет източноевропейски страни, които са най-силно наранени от нежеланата конкуренция.

Затова не е изненада, че някои от тези източноевропейски страни, които са измежду най-големите военни и дипломатически поддръжници на Украйна, също се опълчват на всяко съществено изпитание за осъществяване на промени в Европейски Съюз, които биха били причина за присъединението на Украйна. Тези страни освен могат да изгубят обилни средства, само че промените на Европейски Съюз, които ще приготвят почвата за украинското участие, евентуално ще включват и рационализиране на разпоредбите за взимане на решения в Европейски Съюз, което може да понижи властта на обособените членове, изключително на страни като Унгария и Полша, които употребяват свободно правото си на несъгласие, с цел да въздействат върху решенията на Европейски Съюз.

Илке Тойгюр е старши помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, Макс Бергман е шеф на Центъра за евроатлантически и средноевропейски проучвания в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Инфо: foreignpolicy.com

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР