Авторът е експерт международни финансови пазари в Бенчмарк финанс Авторът

...
Авторът е експерт международни финансови пазари в Бенчмарк финанс Авторът
Коментари Харесай

Запълването на стратегическия резерв в САЩ може да подкрепи петрола

Авторът е специалист интернационалните финансови пазари в " Бенчмарк финанс " Авторът е специалист интернационалните финансови пазари в " Бенчмарк финанс "
Последните два месеца бяха много динамични за петролните пазари. Цената на черното злато се движеше в необятните граници от 63 до 83 $ за барел. За нарасналата волатилност си имаше и аргументи - страховете, свързани със положението на световната стопанска система и евентуалното задълбочаване на банковата рецесия в Съединени американски щати, по-слабо от предстоящото икономическо възобновяване в Китай, както и бъдещите ходове на страните от ОПЕК. Трайното задържане на цените на петрола под и към 70 $ изведоха на напред във времето и различен фактор, с който вложителите ще би трябвало да се съобразят - запълването на Стратегическия петролен запас (SPR) на Съединени американски щати.

През миналата седмица спекулациите по отношение на това по кое време тъкмо администрацията на американския президент Джо Байдън ще започва процеса по запълване на петролния запас докара до неустойчивост на петролните пазари. След като през първата седмица на месец май черното злато падна до най-ниското ниво от декември 2021 година, през предходната седмица цените съумяха да се възстановят леко, подкрепени от новината, че Министерството на енергетиката на Съединени американски щати възнамерява да стартира покупките на недопечен нефт за запълване на запасите.
Реклама
През предходната година администрацията на президента Байдън утвърди продажбата на 180 млн. барела от запаса. Още 26 млн. барела бяха в развой на продажба. Тези освободени количества прибавиха повече нефт на пазара в миг, когато енергийните цени бяха високи и тласкаха инфлацията нагоре. А войната в Украйна внасяше висока доза неустойчивост в цените на енергийните запаси.

Към днешна дата страховете, свързани със положението на световната стопанска система, съумяват да задържат петролните цени трайно под 100 $ за барел, защото евентуална криза би лимитирала търсенето на горива и други петролни артикули. Според анализатори покупките от страна на Съединени американски щати за запълване на стратегическите запаси имат капацитета да окажат поддръжка на цените. Проблемът е, че американските управляващи към момента не дават елементи по отношение на това по кое време тъкмо ще стартират покупките.

В началото на годината от Белия дом алармираха, че при спад на цените под 70 $ за барел ще стартира попълването на стратегическия запас. WTI доближи към този момент тези равнища, даже проби и надолу. Но все пак от енергийното министерство на Съединени американски щати към момента не са разгласили информация за някакви поръчки.

ОПЕК+ смятаха, че Съединени американски щати са съществени, заявявайки, че ще стартират с покупките при спад на цените до диапазона 67-70 $. На този декор страните от петролния картел бяха сюрпризирани от неналичието на съответни дейности от американската страна. Това бе и една от аргументите, заради които от ОПЕК+ взеха решение да вкарат доброволни съкращения в производството, които влязоха в действие от май.
Реклама
Могат ли вложителите да разчитат на поръчката от страна на администрацията на Байдън за запълване на стратегическия запас? В по-дългосрочен проект пазарните участници могат да разчитат на това, че SPR ще бъде напълнен. Поддържането на количествата над несъмнено равнище е от изключителна значимост за енергийната сигурност на Съединени американски щати. От друга страна, Щатите би трябвало да поддържат запасите си над избрани равнища и заради условията, свързани със опазване на участието им в Международната енергийна асоциация.

Въпреки това обаче неналичието на повече елементи към старта на покупките е неподходяща за пазарните участници. А в кратковременен и средносрочен проект това би задържало и даже засилило неустойчивостта на петролните пазари.
Свързани публикации Европейски Съюз и Г-7 ще забранят възобновяване на доставките по съветски газопроводи 15 май 2023, 12:37 Печалбата на Saudi Aramco пада с 19% до 32 милиарда $ 9 май 2023, 14:28
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР