Автор: Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на ПГ

...
Автор: Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на ПГ
Коментари Харесай

“Златните паспорти” – истината за схемата, хронология на решенията и накъде водят следите

Автор: Йордан Цонев, зам.-председател на Движение за права и свободи и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи

Хронология на законодателните решения

На 29.11.2012 година Народното събрание приема на второ четене ЗИД на Закона за поощряване на вложенията. В преходни и заключителни разпореждания §34 се трансформира Закона за българското поданство, касаещ механизма на капиталовото поданство. ПГ на Движение за права и свободи в лицето на народния представител Четин Казак прави предложение този текст да отпадне, само че то не се приема. ПГ на Движение за права и свободи не взе участие в гласуването в израз на противоречие.

Следват 8 години, в които стотици непознати жители получават статут на непрекъснато пребиваващи в страната и след това българско поданство по следната „ капиталова скица “.

“Инвестиционната скица ” в две стъпки и едно разследване:
Желаещите българско поданство наемат адвокатска адвокатска фирма и посредством капиталов медиатор закупуват ДЦК за 1 млн. и един лева.Книжата нормално се залагат в банка за периода на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по заема.На процедура по тази скица в българската стопанска система не влиза нито лев! Нито действителни вложения, нито действителни нови работни места.
Установено е, че тази порочна скица е употребена неведнъж.

На 14.12.2018 година Народното събрание основава Временна анкетна комисия за изследване на всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандалната подкупна скица при придобиване на българско поданство от чужденци.

В хода на работата си комисията откри описания нагоре модел и реши да го промени. В отчета на комисията в раздела „ изводи “ на стр. 22, т. 3 – „ Пропуски и рекомендации при издаването на така наречен капиталово поданство “ се обосновават всички претекстове, както и взетото решение (стр. 22 – 25 от Доклада):

„ Комисията предлага България да не прекратява „ капиталовото поданство “, само че да го регламентира и управлява строго, с цел да се основат ефикасни гаранции, че става дума за действителни вложения, създаващи работни места и добавена стойност. “

Докладът е признат от всички членове на Комисията (от 16 членове на комисията, двама са от ДПС) и подписан без изключително мнение. След това отчетът е признат и от Народното събрание в пленарна зала.

През март 2021 година Народното събрание приема ЗИД на Закона за българското поданство. Законопроектът е единен план на Министерски съвет (с предложение за отпадане на капиталовото гражданство) и на Временната анкетна комисия, подписан от всички членове на комисията, без тези от Българска социалистическа партия, с предложение за отпадане на порочния механизъм и въвеждане на нов с ефикасен надзор.

По новия ред, след приемането му не е издадено българско поданство посредством вложения.

На 22.12.2021 година Европейска комисия разгласява отчета за напредъка на договарянията със Съединени американски щати за анулация на визите. Една от пречките за отпадането на визите за Съединени американски щати, която се акцентира в отчета е към момента съществуващата опция за придобиване на капиталово поданство в някои страни от Европейски Съюз (в това число и България).

Като взе поради този отчет, както и обстоятелството, че по новия ред за придобиване на капиталово поданство в действителност няма издадени „ златни паспорти “, ПГ на Движение за права и свободи реши и внесе незабавно план на закон, с който се желае анулация на капиталовото поданство, а в преходни и заключителни разпореждания се предлага да бъде осъществена инспекция на всички случаи на позволено непрекъснато престояване и капиталово поданство. ЗИД на Закона за българското поданство е импортиран от ПГ на Движение за права и свободи на 11.01.2022 година, а този на Министерски съвет на 18.01.2022 година

Видно от гореизложеното излиза наяве, че:
Движение за права и свободи няма отношение към признатия механизъм за приемане на така наречен „ златни паспорти “, защото не сме били съгласни с това и не сме го дали своят вот. Напротив, противопоставили сме се.При смяна на изискванията за приемане на капиталово поданство и въвеждането на същински механизъм за надзор Движение за права и свободи е взело участие, само че се оказва, че по този ред няма издадени „ златни паспорти “.ДПС в никакъв случай не е взело участие в органите на изпълнителната власт, които вземат решение за приемане на българско поданство!
Заключения и рекомендации

Движение за права и свободи няма никакви терзания по отношение на така наречен „ златни паспорти “ и затова поискахме цялостно следствие на всеки един съответен случай, по който има публикуван документ за непрекъснато престояване или българско поданство. Открихме обаче за какво ръководещите и олигархът Прокопиев имат терзания и отхвърлиха да включат в закона нашия текст за цялостно следствие на процедурите по капиталовото поданство. Следите водят към тях.

Уверяваме ги, че каквото и да вършат, Движение за права и свободи ще стигне до истината за златните паспорти и тя няма нищо общо с наложените наказания по закона „ Магнитски “ на сътрудника Делян Пеевски.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР