Автор: Йоланда Пелова, focus-news.netОчаква се ново поскъпване на природния газ

...
Автор: Йоланда Пелова, focus-news.netОчаква се ново поскъпване на природния газ
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Прогнозите са за 5 - 8% среден ръст на природния газ на година до 2030 г.


Автор: Йоланда Пелова, focus-news.net

Очаква се ново повишаване на природния газ при започване на новия отоплителен сезон. Оттам ще се покачат и цените на парното, и топлата вода. През последната година това ще бъде четвъртото повишаване - цената на газа се подвигна с 2.82% през януари, с 2.60% през април, с 10.81% през юли. А в този момент се задава и четвъртото, за което имаше информация, че от Булгаргаз желаят 15 на 100 нарастване. Какво да чакаме? Темата разяснява в еефира на Радио „ Фокус “ Иван Хиновски, ръководител на Български енергиен и минен конгрес /БЕМФ/.

Г-н Хиновски, до каква степен % нарастване да чакаме в цените на парното и топлата вода?

- Според експертни оценки, при положение, че се контролира повишаването на газта с към 10% и отчитайки, че горивната съставния елемент на топлофикациите, т.е., 70% от това повишаване на горивото би трябвало да се отрази в крайната продукция на топлофикациите, чакаме и би трябвало да се постулира, че със 7% би трябвало да бъдат нараснали приходите на топлофикациите, което в действителност е директно обвързвано с техните доходи при продажба на сила. Със 7% би трябвало да бъде повишението на цената на силата от топлофикациите. Това обаче не значи 7% топлинна сила, защото те създават високоефективно редом произвеждане на топлота и електрическа енергия, това може да бъде 3.5 за топлинна сила и 3.5 за електрическа енергия. Но може да бъде 7% единствено за единия артикул.

А какво нарастване да чакаме на цените на крайните артикули?

- Това е точно, това е цената за бита, това е цената на продуктите на топлофикационните сдружения. Това би трябвало да бъде цената растежът на цените както за промишлеността, по този начин и за бита – сред 5 и 7. Аз персонално считам, че КЕВР ще направи всичко допустимо да потисне този, съгласно нас, значителен растеж от 7%, и ще дефинира една пределна цена с 5% по-висока.

До каква степен КЕВР може да влияе върху въпросното нарастване на цената?

- Може безусловно – той е инстанцията, която дефинира пределните енергийни цени на производствата и услугите в енергетиката. Но той не може да влияе върху цената на природния газ, защото тя е основана на интернационалните цени, и това са процеси и фактори, които се развиват в интернационален проект – цената на петрола, цената на $ въздействат на цената на природния газ.

Повишават се цените на интернационалните пазари. Можем ли да създадем обаче нещо в дълготраен проект, с цел да не бъдем толкоз уязвими в сходни обстановки?

- Българското общество би трябвало да знае, че растежът на цените на природния газ в интернационален проект ще бъде прогресивен. Прогнозите на интернационалните финансови институции и организации демонстрират, че междинният растеж на природния газ на година ще бъде сред 5 и 8% до 2030 година, в подобен интервал от време.

А противоположната обстановка дали е годна – когато се понижават цените на газта на интернационалните пазари, реципрочно ли те се понижават и в България?

- Да. Ние към този момент имахме един подобен казус 2016 година, когато се случи един подобен спад на цените на природния газ. И не знам дали си спомняте – смъкнаха цената на централното отопление. Всички топлофикации направиха корекции в противоположна посока.

И в действителност, в този момент в действителност ще чакаме действително четвърто повишаване на природния газ за тази година. Как ще обобщите обстановката за край на нашия диалог?

- Очаквани процеси, които са свързани с интернационалните цени. Този растеж ще продължи неизбежно – това демонстрират прогнозите въз съществена на засиленото търсене на този промеждутъчен енергиен сътрудник – природният газ, който последователно би трябвало да замести изгарянето на въглища в международен аспект, преди идването на новата енергийна гражданска война – възобновимите енергийни източници да вземем за пример – това считам, че в бъдеще, и водородната енергетика. В този временен интервал от време ще бъде интервал на нараснало търсене на природен газ заради неговата възходяща роля в енергийните салда.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР