Автор: Спас Спасов, ДневникСнимка: Институт ОкеанологияМесец след първата информация за

...
Автор: Спас Спасов, ДневникСнимка: Институт ОкеанологияМесец след първата информация за
Коментари Харесай

Дневник: Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Автор: Спас Спасов, " Дневник "

Снимка: Институт Океанология

Месец след първата информация за замърсяването на Варненското езеро безотговорността на локалната администрация става все по-очебийна.
Тръбопроводът, от който се изливат по 8.3 хиляди куб. м. фекални води всеки ден е бил разкъсан преди 20 август м.г., когато е била известена Община Варна. Кога е станало това остава въпрос без отговор.

Басейнова дирекция - Варна, която на 19 май откриха край езерото единствено " единични бройки мъртви попчета и гимюш ", през вчерашния ден не откри връзка сред скъсаната тръба и тоновете измряла риба.
Точно 15 мин. след 6ч. тази заран общинският пресцентър във Варна разпрати до медиите незабавно известие. С него те бяха свика за конференция на брега на Варненското езеро четири часа по-късно. Това, което публицистите чуха там обаче не оправда нито спешността на оповестението, нито упованията за вести към тежкото замърсяване с канализационни води, което продължава към този момент повече от 9 месеца. След тази конференция въпросите за аргументите, довели до екокатастрофата, само че и за мълчанието на локалната администрация в продължение на близо година, още веднъж останаха без отговори.

Очаквано, зам. кметът на Община Варна Христо Иванов повтори известни обстоятелства, говорещи само за чиновническата безнаказаност, с която локалната администрация се е отнесла към казуса.

След като научила за него на 20 август м.г. тя образувала комисия, писала писма до Министерството на околната среда и водите и уточнявала кой е построил скъсаната тръба. Всичко това, съгласно казаното от Иванов, лишило към три месеца - до края на ноември м.г. без значение от обстоятелството, че Варна е притежател на оборудването и в това си качество би следвало да знае всичко за него, както и да разполага с цялата му документи.

Изминал и още един месец, през който администрацията на кмета Иван Портних изчаквала отговор от гръцката компания Sfelinos SA, строител на тръбата. Тя обаче не дала отговор. Така, при цялостно безмълвие, фекалиите траяли да текат от тръбата и през 2020г. Едва в средата на март Общинската администрация почнала процедура за избор на реализатор на нужните ремонтни работи. Два месеца по-късно те почнали, а приключването им се чака в средата на юли. През това време токсичните води от региона с над 27 хиляди души население (само по публични данни) не престават да текат във Варненското езеро, а от там и в залива. При това с дебит

8.3 хиляди куб. метра дневно.

Защо ремонтът не е почнал по-рано, каква е степента на замърсяването сега и за какво общинската администрация във Варна не е уведомила жителите си за съдбовните му последствия, Иванов не можа да отговори.

Зам. - шефът на ВиК - Варна Михаил Маринов също повтори известна информация: Дружеството е уведомило Община Варна за повредата на 20 август м.г. Новото, което той пътем заяви е, че това станало едвам откакто била видяна смяна в работата на помпената станция в кв. Аспарухово и бил несполучлив опит за оглед на тръбата. Колко време е лишило това не стана ясно, а по този начин без отговор остана и въпросът колко време преди 20 август м.г. фекалните води на регион " Аспарухово ", кв. " Галата " и прилежащите им села и вилни зони са се изливали в езерото и морето?

По време на конференцията, за която публицистите бяха свикани в 6.15 ч. тази заран, още веднъж не стана ясно и дали канализационната тръба е била закопана в дъното на езерото, както е било планувано по плана за построяването й на стойност 5 млн. евро. И в случай че това въпреки всичко се е случило за какво е била прекратена?

От сдружението " Хидроремонт ", което сега поправя скъсаната тръба, също не направиха изключение от тона на конференцията и на собствен ред повториха добре известни обстоятелства, без дадат отговор на въпросите, които те слагат.

Един от инженерите на компанията - Христо Николов сподели още веднъж, че по проект 
канализационният колектор е трябвало да се намира на 22 м. под повърхността на езерото.

За задачата той трябвало да бъде закопан в траншея с дълбочина 7 м. Но при огледа на място тръбата била открита на 13 м. над дъното. В същото време корабите, които прекосявали в региона, газели на дълбочина 12.5 м.

След още едно конкретизиране от страна на Николов - че скъсването е породено механично - от удар, въпроси за това по какъв начин е била поврдена тръбата съвсем не остават. А от недомлъвките на представителя на " Хидроремонт " без решение още веднъж остана и уравнението, чийто резултат би трябвало да покаже колко от петте милиона евро, отпуснати по стратегия ИСПА за тръбопровода са изчезнали, след като вместо на 22 м. под повърхността на езерото и на 7 м. под дъното му,, тръбата се е оказала единствено на 13 м., или на половин метър под витлата на преминаващите кораби?

Днес от експресния брифинг на брега на варненското езеро отсъстваше Десислава Консулова, шеф на Басейнова дирекция - Черноморски район. Вчера - седмица, откакто Варненското езеро изхвърли по крайбрежията си тонове мъртва риба, тя оповести данни от разбор на водни проби, които трябваше да изяснят повода за това. Но и в този случай въпросите освен не получиха отговор, а даже станаха и повече.

Басейнова дирекция - Варна е същата институция, чиито специалисти на 19 май - деня, в който обществените мрежи преляха от фотоси и видеоклипове на измрялата риба, откриха край езерото само " единични бройки мъртви попчета и гимюш ".

Прессъобщението с данни от разбора на водата в езерото звучеше не по-малко неуместно. Текстът остави безапелационното усещане, че задачата му е измирането на рибата да не бъде обвързано по никакъв метод с екокатастрофата, провокирана от замърсяването на Варненското езеро с фекални води в продължение на минимум девет месеца. Като мотив в интерес на този извод бе посочено, че в непосредствена непосредственост до прекъснатата тръба, концентрацията на мощно токсичния за рибата амониев азот е била неведнъж по-ниска, в сравнение с 9 км. от мястото - там, където изплува мъртвата риба. Сходни бяха и цитираните данни за равнищата на разтворения във водата О2.

" Единичните бройки попчета и гимюш ", които специалистите на Басейнова дирекция откриха по крайбрежията на варненското езеро на 19 май.

Най-важното обръщение обаче бе отправено в края на текста, съдържащ резултатите от разбора на водните проби. Там бе написано безусловно следното:
" В умозаключение резултатите от осъществените разбори, както и съпътстващата информация от инспекцията на място, не могат да се обвържат еднопосочно с локалното въздействие на дефектиралия водопровод ". Вечерта, в новините на Българска национална телевизия 1, новината прозвуча още по-категорично: " Между измирането на риба във Варненското езеро и скъсания водопровод няма ".

Проверка на " Дневник " обаче показа странно разминаване в изводите, които на база на сходни разбори и във връзка на съвсем идентични случаи, са създали поделенията на Басейнова дирекция във Варна и Благоевград.

На 7 септември м.г. в язовир " Пчелина " измират тонове риба - също както на 19 май във Варненското езеро. Резултатите от направените проби на водата там са систематизирани в следния разбор, оповестен на уеб страницата на Басейнова дирекция - Западнобеломорски регион ":
" Установените отклонения и превишения демонстрират съществуване на битово-фекално замърсяване като цяло, а високите стойности на индикатора амониев азот - прясно битово-фекално замърсяване, каквото постъпва в язовир Пчелина от непречистени отпадъчни води от обитаеми места в поречието на река Струма ".

Днес потърсихме шефа на Басейнова дирекция - Варна Десислава Консулова за диалог, в който да изясним аргументите за разминаванията на анализите по идентични случаи във Варна и Благоевград.

Този контакт обаче се оказа неосъществим.
От пресслужбата на дирекцията желаеха въпросите да бъдат изпратени документално и макар експлицитното предпочитание за бърза реакция, до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Междувременно опозиционните съветници от " Демократична България " във Варненския Общински съвет започнаха събирането на подписи за привикване на изключителна сесия на съвета по отношение на екокатастрофата в езерото. В обръщението до сътрудниците си, оповестено през вчерашния ден, те написаха следното:

" Обръщаме се към вас за предприемане на взаимни дейности по тематика, която откакто беше съзнателно прикривана в продължение на повече от девет месеца, към този момент не е загадка за никого. Вече се вижда и от спътник, по какъв начин наподобява резултатът от институционалното безучастие. За девет месеца една повреда на канализационна тръба за фекални води се трансформира в гигантска еко злополука, която заплашва, както и човешкото здраве, по този начин и цялата еко система във Варненското езеро ".

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР