Автор Спас Спасов, Дневникснимка БулфотоМорската вода във Варненското езеро и

...
Автор Спас Спасов, Дневникснимка БулфотоМорската вода във Варненското езеро и
Коментари Харесай

Дневник: Варненското езеро и заливът са замърсени от 2 до 14 пъти над допустимото, показа проверка

Автор Спас Спасов, " Дневник "

фотография Булфото

Морската вода във Варненското езеро и залива пред града е нечиста с " биохимични разградими органични субстанции " няколко пъти над допустимото. Това са посочили инспекциите на проби, взети от водата в езерото и в региона на Морска гара Варна, оповестиха в мейл до медиите от Министерството на околната среда и водите.

Резултатите от пробите, взети в региона на Варненско езеро и Новия плавателен канал, директно преди изхода му към морето, са посочили отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение на водата по два индикатора, написа в известието. По първия от тях - Биохимична нужда от О2 (БПК5) резултатът е - 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l. При различен индикатор - общ фосфор, регистрираната стойност е 0,082 mg/l в случай, че оптимално допустимата норма не трябва да надвишава 0,06 mg/l.

Други проби, взети в акваторията на Морска гара - Варна, отвън Варненското езеро също са дали тревожни резултати.

Отчетените отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение на водата по индикатор Биохимична нужда от О2 са 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l.

" Като косвен параметър за наличието на биохимично разградимите органични субстанции, резултатите от разбора са показателни за постъпване на органични субстанции във водите ", написа в известието на екоминистерството. От там прецизират също, че съществуването на червено-кафяво оцветяване на водите в езерото и залива са удостоверение за процеси, свързани с разцвет на фитопланктона.

Само преди дни от Института по океанология към Българска академия на науките прецизираха в отговор на въпроси на " Дневник ", че цъфтенето е прибързано и бурно поради мощното замърсяване на водата.

Още на 26 април т.г. " Дневник " осведоми, че поради повреда с канализационен водопровод в езерото се излива цялото количество фекални води на варненския регион " Аспарухово ", кв. " Галата " и прилежащите им вилни зони с общо население от над 27 хиляди души. По-късно от районната екоинспекция прецизираха, че

става дума за 8.3 хиляди куб. м. рисково нечиста вода на ден.

Разследването на " Дневник " по случая откри, че сигнал за замърсяването е бил подаден до локалната администрация във Варна не по-късно от 20 август м.г. - в разгара на плажния сезон.

Въпреки това кметът на града или други членове на екипа му не са намерили за нужно да осведомят жителите за заплахата от къпане в езерото и морето или за консумирането на риба и миди, уловени там.

Нещо повече - в първата си конференция по случая, дадена едвам през вчерашния ден, кметът на Варна Иван Портних омаловажи случващото се в езерото и залива с аргумента, че състоянието на водата там сега е такова, каквото е било и преди построяването на пречиствателни станции или прекарването на колекторната тръба през езерото.

Показвайки сателитни фотоси, които профилираното издание maritime.bg разгласява по-рано, Портних опита да отхвърли и обстоятелството, че водата от езерото към този момент е " преляла " в залива и евентуално е достигнала устието на Камчия. Оповестените през днешния ден резултати изцяло удостоверяват тези констатации.

В знак на пълно неуважение към заплахата от замърсяването, на 30 април т.г. Портних даже разгласява заповед, с която дефинира кои плажове, на територията на общината, която ръководи, са годни за къпане. Сред тях беше и този на регион " Аспарухово ", който се намира директно до изхода на плавателния канал, през който фекалната вода от езерото се влива във Варненския залив към този момент девет месеца.

Според информацията, публикувана през днешния ден от Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция " Черноморски регион " - Варна и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури са направила инспекция и по сигналите за тонове мъртва риба, която изплува по крайбрежията на Варненското езеро във вторник.

Проверката е удостоверила констатациите, отразени в сигнали и изявления в обществените мрежи. " Взетите експресни водни проби за разбор от мястото не записват отклонения, написа в известието на екоминистерството. Ще бъдат осъществени лабораторни разбори по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени субстанции, Биологично ползване на О2 и амоняк, с цел да се откри повода за измиране на рибата ".

Друга инспекция би трябвало да извърши Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, с цел да откри бреговите източници на замърсяване на езерото, написа още в известието. Резултатите ще бъдат оповестени в допълнение.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР