Автор: Щефани Хьопне, Дойче Веле Изведнъж всички светлини угасват, хладилникът

...
Автор: Щефани Хьопне, Дойче Веле Изведнъж всички светлини угасват, хладилникът
Коментари Харесай

DW: Без ток през зимата. В богата Германия.


Автор: Щефани Хьопне, " Дойче Веле "

Изведнъж всички светлини угасват, хладилникът стопира да работи, а от душа тече единствено студена вода: единствено през предходната година 328 хиляди семейства в Германия са оставали без ток. А други 6,6 милиона семейства са били застрашени да останат без електричество.

На мрачно

Спирането на тока е последната мярка на доставчиците на електрическа енергия, когато клиентите спрат да си заплащат сметките. Тя се ползва едвам след многократни предизвестия и при задължения, които надвишават сумата от 100 евро. А изключат ли един път тока, сметката набъбва още повече, защото клиентът би трябвало освен да се издължи на фирмата-доставчик, само че и да заплати такса за наново включване на тока, която може да доближи 200 евро. Сериозна сума за хората с ниски приходи. Да не приказваме за живеещите на обществени помощи.

Броят на случаите, при които се стига до краткотрайно прекъсване на тока поради неплатени сметки, е от години постоянен. Но до момента нямаше данни за това кои са най-засегнати от тази мярка. Актуално проучване на немската благотворителна организация " Каритас " и на Центъра за европейски стопански проучвания дава отговор таман на този въпрос.

Оказва се, че предизвестия за изключване на тока получават най-много семейства, в които живеят фамилии с деца. Но действително стопират тока най-много на хора, които живеят сами. Обикновено пострадалите или не изкарват задоволително пари, или живеят от обществени помощи, или пък са натрупали задължения. А най-силно наранена е тази група: " Хората с невисок учебен ценз изпитват големи компликации да се ориентират в една такава обстановка, в която са застрашени от прекъсване на тока и заради това им се постанова да поддържат връзка с администрацията ", четем в проучването.

За някои от пострадалите последствията са в действителност трагични. Така да вземем за пример в един конгрес жена написа, че поради насъбрани отговорности нейна другарка останала без ток - макар че има бебе на шест месеца. " При това състояние тя към този момент не може да се грижи съответно за детето си. Дайте съвет, апелирам ", написа дамата. На което различен участник в полемиката дава отговор, че в краен случай бебето би трябвало да бъде обещано краткотрайно в приемно семейство.

Авторите на проучването освен установяват казуса, само че и дават препоръки за решаването му. Хората, застрашени от наложително прекъсване на тока, би трябвало допустимо най-рано да получават помощ. Но най-много би трябвало да се научат по какъв начин да си оказват помощ сами. " Трябва да насърчаваме тези хора да подобрят познанията си по съществени финансови въпроси ", споделя Петер Хайндл от Центъра за европейски стопански проучвания.

За засилена поддръжка пледира и зам.-председателят на фракцията на Зелените Оливер Кришер. И напомня, че от 2000 година насам цената на тока се е нараснала двойно, до момента в който приходите надалеч не са нараствали със същите темпове. " В плановете за обществените помощи разноските за ток от дълго време към този момент не дават отговор на това, което хората заплащат действително ", показва Кришер.

Ако се счупи хладилникът...

Улрих Лили, ръководител на църковната благотворителна организация " Diakonie ", също приканва за увеличение на така наречен помощи " Харц-4 ". През 2018 година те ще бъдат нараснали от 409 на 416 евро на месец, като едвам 35 евро са планувани за разноски за ток. " Това е много под междинните разноски на семействата за електричество ", изяснява Улрих Лили и напомня, че също така бедните семейства нямат опция да си закупят съвременни, енергоспестяващи уреди. " Ако им се счупи пералната машина или хладилникът, те са принудени да ги подменят с апарат втора ръка, който харчи доста ток ", споделя Улрих Лили.

Но надалеч не всички получатели на обществени помощи са застрашени от наложително спиране на тока. Проучването на " Каритас " и на Центъра за европейски стопански проучвания е открило, че при хората, които отдавна живеят на обществени помощи, доста по-рядко се стига до спиране на тока. От което следва, че с времето хората се научават да се оправят по-добре с парите си. Възможно е обаче и друго - хората да се лишават от най-обикновени улеснения, с цел да не им стопират електричеството. Например като се къпят със студена вода...
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР