Автор: Руби Ръсел, Дойче Веле Германия обмисля пробно да въведе

...
Автор: Руби Ръсел, Дойче Веле Германия обмисля пробно да въведе
Коментари Харесай

Германия: С безплатен градски транспорт срещу автомобилите?


Автор: Руби Ръсел, " Дойче Веле "

Германия обмисля пробно да вкара безвъзмезден градски превоз, с цел да понижи замърсяването на въздуха от персоналните коли. Ще помогне ли тази мярка? Какво демонстрира опитът на естонската столица Талин?

Европейски Съюз заплаши със наказания, в случай че Германия не ограничи мощното замърсяване на въздуха в някои градове. Затова държавното управление в Берлин счита пробно да вкара безвъзмезден публичен превоз в пет немски града, един от които е Бон. Естонската столица Талин е измежду дребното градове в света, които от дълго време са въвели подобен план. По този мотив Дъждовни води беседва с естонския специалист по транспортните въпроси Одед Катс.

Защо Талин вкара безвъзмезден градски превоз и сполучлив ли беше опитът?

Одед Катс: Целта беше пътуването с рейсове и трамваи да стане по-привлекателно за пътуващите, да се понижи автомобилният трафик и да се усъвършенства подвижността на безработните и хората с ниски приходи. Последното е реализирано, мисля. Много хора с ниски приходи към този момент са доста по-мобилни. Незабавният резултат, обвързван с непорочност на въздуха обаче, беше по-скоро стеснен. Но година-две след въвеждането на плана броят на хората, ползващи публичен превоз, набъбна с 14%. Само че по-голямата част от тях бяха измежду тези, които преди са се придвижвали основно пеша. Незначителен беше обаче делът на тези, които преди този момент са предпочитали да се возят с персоналните си коли.

Защо безплатният превоз не притегли повече автомобилни водачи?

Одед Катс: Опитът в други градове, въвели за малко време безвъзмезден градски превоз, демонстрира, че парите рядко са решаващият фактор в избора на това дали човек ще избра рейса или автомобила. Определящо в тази ситуация е качеството на услугата. Практиката сподели, че нови клиенти се печелят, в случай че се промени графикът на публичните транспортни средства, тъй че те да се движат на по-чести шпации и в случай че мрежата на публичния превоз обхване по-широки градски елементи.

Какво може да накара повече хора в Германия да употребяват публичния превоз вместо персонални коли?

Одед Катс : Експериментът в Талин и в други градове потвърди, че най-ефективно е да се покачат разноските, свързани с използването на автомобила, а точно: цените на бензина, на таксите за паркиране и на винетките. С други думи - би трябвало да се покачат разноските, които се вършат, когато един автомобил не седи единствено в гаража, а фактически се употребява.

Нека накараме водачите на коли да заплащат за нежеланите странични резултати на автомобилния превоз, а точно: замърсяването на въздуха и тапите по улиците. Само в случай че им бръкнете по-дълбоко в джоба, водачите на коли евентуално ще предпочетат въпреки всичко публичния превоз.

Какво можем да научим от други градове, които също към този момент са опитали с безвъзмезден публичен превоз?

Одед Катс: Можем да разберем за какво не са съумели. Има много градове - най-известен измежду тях е Хаселт в Белгия, - които дълго време са употребили безвъзмезден публичен превоз и след това са били принудени още веднъж да вкарат заплащането на билети, тъй като моделът се е оказал неупотребим във финансово отношение.

Как по този начин Талин, който има половин милион поданици, може да си разреши безвъзмезден публичен превоз?

Одед Катс: Размерът на локалните налози в Естония зависи от местожителството. Имаше доста огромен брой хора, които живееха в Талин, само че бяха регистрирани на адрес в друго населено място. Така градът губеше забележителна част от данъчните си доходи. Предлагайки на тези хора безвъзмезден публичен превоз, столичната администрация ги подтикна да се записват в Талин, защото безплатната оферта важи единствено за хора с адресна регистрация в този град. С новите данъчни приходи естонската столица съумява да покрие разноските за безплатния превоз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР