Автор: Проф. Д-р Георги Касчиев В този материал коментирам задочната

...
Автор: Проф. Д-р Георги Касчиев В този материал коментирам задочната
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй: „Държавната тайна“ и националната сигурност


Автор: Проф. Д-р Георги Касчиев

В този материал разясня задочната полемика сред евродепутата господин Светослав Малинов и министър Петкова дали през последните години отработеното нуклеарно гориво (ОЯГ) от АЕЦ Козлодуй се изпраща за преправка в Русия в сходство с условията, съставлява ли това държавна загадка и така нататък Цитирал съм точните им думи и съм показал източниците на информация, които са обществено налични.

На 23 ноември т.г. в края на предаването „ Лице в лице “ по бТВ, господин Малиновзапитва: (https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/svetoslav-malinov-vazobnovjavaneto-na-aec-belene-shte-se-tretira-kato-nov-proekt.html) „...Вярно ли е, правилно ли е, че задължението, което България е поела и към самата себе си да изнася отработеното гориво..., правилно ли е, че през последните две години, три години в действителност, то се натрупа безшумно и незабележимо на площадката на Козлодуй и държавното управление пести парите, които са нужни с цел да бъде изпратено за преправка? “

През идващите дни министър Петкова по най-гледаните малките екрани изрично отхвърля това. Всяка изява приключва с апел към българските жители да са спокойни.

Например на 24 ноември в предаването „ Събуди се “ по нова ТВ (около 9:25), (https://play.nova.bg/programi/subudi-se/984351) водещата споделя:...вчера в предаването „ Лице в лице “ той (Св. Малинов) попита правилно ли е, че ние не си извозваме там отработеното нуклеарно гориво както би трябвало, там към Русия, а го складираме на площадка Козлодуй? Министър Петкова стремително дава отговор: „ Не е правилно, ние имаме контракт с Русия, този контракт планува извозването на това гориво на избрана честота, тъй че дано да са спокойни българските жители и господин Малинов несъмнено “.

Малко преди този момент тя заявява; „ изрично не одобрявам когато някой се пробва да вкарва в подвеждане хората “. Очевидно това не важи за нея, както ще стане ясно.

На 26 ноември в предаването „ Лице в лице” по бТВ, на същия въпрос, госпожа Петкова декларира: (https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/temenuzhka-petkova-ne-e-vjarno-che-otrabotenoto-jadreno-gorivo-prez-poslednite-2-3-godini-se-trupa-na-ploshtadkata-na-aec-kozloduj.html) „ Краткият отговор е – не, не е правилно... това, което господин Малинов твърди не е правилно.... горивото се извозва на избрана честота... българските жители би трябвало да бъдат безусловно спокойни “. Уточняващ въпрос от водещата дали последните две години ние си трупаме ОЯГ в България и не го изнасяме за Русия. Министър Петкова непоколебимо дава отговор: „ Не, не е правилно, не е правилно! “. Дочуват се приглушени изрази, че не е желателно тази тематика да се разисква. Следва въпрос – тази честота държавна загадка ли е ? Отговор: „ Да “. В умозаключение г-жата декларира, че„ сме за образец пред останалите нуклеарни страни във връзка с това по какъв начин се оправяме и с отработеното нуклеарно гориво “. Пример, само че за това по какъв начин се заявява едно, а се прави друго.

Какво съставлява ОЯГ

ОЯГ е нуклеарно гориво, чийто енергоресурс е към този момент привършен. То съдържа над 97 % от радиоактивните артикули, основани в АЕЦ при деленето на тежките ядра или формирани при облъчването с неутрони. Някои от тях ще излъчват йонизираща радиация в течение на хиляди години. Поради това радиологичната опасност от ОЯГ е доста висока и то би трябвало да бъде надеждно изолирано от околната среда в течение най-малко на 10 хиляди години.

След изваждане от реактора ОЯГ се реалокира в басейните наоколо и след изстудяване в продължение на 3-5 години се транспортира в междинно вместилище. Срокът на предпазване в последното е стеснен (примерно 50 години), тъй като корозията и другите процеси на деградация не могат да се избегнат, а единствено да се забавят.

В света има два метода какво да се прави по-нататък.

При първия (разработен за военни цели) ОЯГ се преработва, като се отделят плутоният, уранът и високоактивните артикули на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в железни контейнери. След като поизстинат се връщат назад (за нас след 2025 год.) и би трябвало да се съхраняват десетки години в особено вместилище, до момента в който изстинат под избрана температура. След това единственият метод е да се погребат „ вдън земя “ – в особено (крайно) вместилище.

При втория метод, след междинното предпазване, без да се унищожават, касетите с ОЯГ би трябвало да се погребат в извънредно вместилище.

И двата метода изискват създаване на извънредно вместилище на няколкостотин метра надълбоко подземен, което би трябвало да дава отговор на редица доста тежки условия. Смята се, че когато след хиляди години радиоактивните детайли въпреки всичко доближат до нашата витална среда, те ще са се разпаднали до равнище, което към този момент няма да съставлява заплаха. Това несъмнено е догадка и няма по какъв начин да се знае занапред.

Какво се прави с ОЯГ от АЕЦ Козлодуй

Съгласно първичните контракти то се връща за преправка в Съюз на съветските социалистически републики без възнаграждение. Поради възходящи компликации Съюз на съветските социалистически републики постанова на спътниците си да изградят складове за краткотрайно запазване на ОЯГ. За финален път ОЯГ от АЕЦ Козлодуй е върнато в Съюз на съветските социалистически републики през 1988 год., а през 1989 год. е приключено вместилище на площадката за запазване на ОЯГ под вода (мокро хранилище). Първоначално то е за гориво от дребните реактори, с времето е преустроено и за ОЯГ от 5-6 блок.

6-те работещи блока годишно генерират към 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището стартира да се запълва. Решено е да се продължи остарялата процедура и от 1998 год. още веднъж се стартира изпращане на ОЯГ в Русия, към този момент против възнаграждение. Мокрото вместилище има лиценз до 2024 год., към края на 2016 год. в него се съхраняват над 523 т ТМ в ОЯГ .

След прекъсване на дребните блокове е решено да се построи ново вместилище за изсъхнало предпазване на ОЯГ от тях. През 2016 год. то е лицензирано и към края на 2016 год. в него се съхраняват над 87 т ТМ в ОЯГ от 1-4 блок.

Как е контролирано ръководството на ОЯГ от АЕЦ Козлодуй

Международните правила и условия са избрани в Единната Конвенция за сигурност при ръководството на ОЯГ и на РАО (Единна Конвенция) от 1997 год. и Директива 2011/70/Евратом. Основният нормативен документ у нас е Стратегия за ръководство на ОЯГ и РАО до 2030 год. (Стратегия), която се приема от Министерски съвет. Първата редакция е призната през 2004 год., последната актуализация е препоръчана от Министър Петкова и е одобрена от Министерски съвет през септември 2015 год., като е изпратена на Европейска комисия в планувания период https://me.government.bg/files/useruploads/files/dse/strategiarao2015.pdf).

Отбелязвам, че в телевизионните си изяви госпожа Петкова в никакъв случай не загатва за този главен нормативен документ и за условията в него.

Какво е постулирано в Стратегията на Министерски съвет от 2015 год.

На стр. 22 е записано, че практиката на връщане на избрани количества ОЯГ за преправка би трябвало да продължи. Посочва се, че главното преимущество на този вид е освобождението на площадката на “АЕЦ Козлодуй” от ОЯГ.

На стр. 26 е записано : Към сегашния миг, определената тактика, която ще продължи да бъде следвана е превозване на най-малко 50 t ТМ годишно ОЯГ от „ АЕЦ Козлодуй” за софтуерно предпазване и преправяне .”

На стр. 57 - Разходите на „ АЕЦ Козлодуй” за транспортиране на ОЯГ за софтуерно предпазване и преправка на 50 тТМ се признават годишно в цената на електрическата енергия.

В Стратегията мъгляво е упоменато, че за остъклените високоактивни боклуци от преработката у нас ще би трябвало да се построи извънредно вместилище. От данните за страните с сходни нуклеарни стратегии предвиждам, че построяването у нас на такова „ гробище “ ще коства към 4 млрд евро (или повече). Пари за него не се събират и не се акумулират. Българските жители обаче могат да следват заръката на министър Петкова и да бъдат спокойни – няма те да заплащат тези големи средства, а техните деца, внуци и правнуци.

Държавна загадка ли е периодичността на транспортиране? Има ли други секрети?

В Стратегията се изисква транспортиране на най-малко 50 т ОЯГ годишно за преправка. Това значи всяка година да се изпращат два превоза с ОЯГ, като зимният сезон се изключва, има и други ограничавания. Не може да се приказва за честота, а за изпращане на два превоза всяка година във време, в съгласие сред всички страни по договорите. Естествено времето за осъществяване на превоза не се оповестява, както и какво количество и какъв тип ОЯГ се изпраща и по какъв маршрут. Всичко друго може да се открие в обществено налични документи, включително:

- Финансови отчети на АЕЦ Козлодуй (https://www.bgenh.com – инвеститори), заверени от самостоятелен инспектор, в които се показва дали е изпълнено задължението да се извърши превоз на най-малко 50 т ТМ годишно ОЯГ за преправка в Русия;

- Годишни доклади на АЕЦ Козлодуй – указва се какъв брой превоза с ОЯГ са изпратени (http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=info_center&p1=publications);

- Годишни отчети на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) – осведомят какъв брой позволения за транспортиране на ОЯГ са издадени (http://www.bnra.bg/bg/documents/annrep);

- Национални отчети за осъществяване на отговорностите по Единната спогодба (http://www.bnra.bg/en/documents-en/conventions-en/reports-en/jc-reports). Съдържат цялостна информация, показват се всеки три години, последният е от 2017 год.;

- Национален отчет за осъществяване на условията на Директива 2011/70/Евратом - август 2015 год. Не можах да го открия на наш уебсайт, само че е наличен на: (http://www.nuclear-transparency-watch.eu/htdocs/wp-content/uploads/2016/06/NR/NaReBU.pdf). Вторият отчет би трябвало да е изпратен през лятото на тази година, само че не се открива на никое място.

В тези отчети е разказано какви са нужните документи за превозване на ОЯГ, способите и маршрутите за извозването му, има цялостни данни за басейните и за хранилищата – потенциал, технология, софтуерни системи и така нататък Който се интересува какво съставляват касетите с нуклеарно гориво да огледа 6-тия отчет по Единната Конвенция. На стр. 144 е разказано обогатяването и масата на урана в другите касети за ВВЕР-440 (около 116 кг) и ВВЕР -1000 (400 - 435 кг), какъв брой ОЯГ е извозено през докладвания интервал, какво количество се съхранява в АЕЦ Козлодуй и други На стр. 104 е е разказано по какъв начин се прави превозването - с баржа " Наутилус " на АЕЦ Козлодуй. Тя е екипирана за транспорт на 8 контейнера с ОЯГ от ВВЕР-440 (максимум 240 касети, общо към 27,8 т ТМ) или от ВВЕР-1000 (максимум 96 касети, общо към 38,4 т ТМ).

Тази информация се дава в осъществяване на условията на Единната спогодба и на Директива 2011/70/Евратом за гласност и информиране на обществото . Намеците на госпожа Петкова тематиката да не се разисква са в несъгласие с тях.

Кой дава отговор за (не)изпълнението на Стратегията

За осъществяване на условията на Стратегията директно дава отговор бордът на шефовете на АЕЦ Козлодуй. Над него е бордът на шефовете на БЕХ, като и двата се назначават от министъра на енергетиката. В Стратегия 2015 год. на стр. 66 е посочено:Мониторингът по цялостното осъществяване на Стратегията ще бъде осъществяванот министерство на енергетиката . Регулирането и контролаза съблюдаване на условията и нормите за безвредно ръководство на ОЯГ - от Председателя на АЯР.

Извозва ли се ОЯГ през последните години както твърди Министър Петкова?

Анализът на документите демонстрира, че до 2014 год. условията на Стратегията за изпращане на най-малко 50 т ТМ в ОЯГ за преправка се съблюдават прецизно. Поради това съхраняваното количество ОЯГ в АЕЦ Козлодуй последователно понижава от 942,7 т ТМ към 15.06.2005 год. до 803,7 т ТМ к ъм 31.12. 201 4 год . (Прил. 4 на Стратегия 2015 год.).

През есента на 2014 год. Министър на енергетиката става Теменужка Петкова и от този момент е на този пост (без служебните министри). Резултатите са:

2015 год .: На стр. xiv от годишния финансов отчет (консолидиран, т.е. тестван от одитор) на АЕЦ Козлодуй: Не е осъществен плануваният транспорт на ОЯГ;

2016 год.: На стр. xviii от годишния финансов отчет (консолидиран) на АЕЦ Козлодуй: Не е осъществен транспорт на ОЯГ;

2017 год.: На стр. xviii от годишния финансов отчет (консолидиран) на АЕЦ Козлодуй: Осъществен е един превоз на ОЯГ с 232 касети от ВВЕР-440 (който съдържа към 27 т ТМ) ;

2018 год.: На механически съвет!!!, извършен на 08.02.2018 год. е взето решение, според което през 2018 год. не се планува изпращане на ОЯГ за преправка. Не се изяснява по какъв начин е допустимо някакъв механически съвет да реши да не извършва това, което е решил Министерски съвет, кой го е одобрил и така нататък От доклада за полугодието излиза наяве, чекъм 30.06.2018 год. не е осъществено превозване на ОЯГ, а в този за деветмесечието (5 таблици) не е казано нищо. С оглед невъзможността за превоз през последното тримесечие и до доказване на противното одобрявам, че и през 2018 год. ОЯГ не е превозено.

Обобщение на обстоятелствата

По време на министерстването на госпожа Петкова, през последните четири години нормативното условие на Стратегията на Министерски съвет да се извозва за преправка най-малко 50 т ТМ в ОЯГ годишно не е изпълнявано . През трите години нищо не е превозено, а през 2017 год. - единствено към 27 т ТМ. Без никакво подозрение това е станало с благословията на Министър Петкова, прекомерно допустимо и по нейно разпореждане. Нито една държавна институция не е упражнила надзор за спазването на условията на Стратегията на Министерски съвет.

Обратно към задочната полемика

Вярно ли е, че през последните години ОЯГ не се извозва? Отговор - Да, правилно е, само че не през последните две или три години, а през последните 4 години!

Вярно ли е, че ОЯГ се натрупа на площадката ? Отговор - Да, правилно е. По моите калкулации количеството ОЯГ в АЕЦ Козлодуй от 803, 7 т ТМ к ъм 31.12. 201 4 год . е повишено до над 912 т ТМ към края на т.г.

Имаме си основен министър, който систематично не е изпълнявал нормативните си отговорности и евентуално с цел да прикрие това си разрешава изцяло да изопачава обстоятелствата и неведнъж да изрича потвърдено погрешни изказвания. Така съзнателно вкарва в подвеждане обществото, другите министри, политиците, нашите сътрудници от Европейски Съюз и така нататък

Разбира се министър Петкова може да е била подведена от подчинените си. От друга страна тя посочи, че е била инспектор и чете деликатно контракти и доклади. Значи няма по какъв начин да не знае обстоятелствата! И познавайки ги чудесно, министър Петкова с непоколебима убеденост ги отхвърля и повтаря погрешните си изказвания. Твърдейки, че изрично не приема когато някой се пробва да вкарва в подвеждане хората.

Аз не за първи път повдигам този въпрос.

На 29 януари т.г. на съвещание на Комисията по енергетика в Народно събрание, в наличието на нейния зам. министър господин Жечо Станков, попитах за какво не се извършва Стратегията (отразено в стенограмата). Отговор - ледено безмълвие и неприязнени погледи.

На 15 май т.г. в предаването Референдум по Българска национална телевизия изнесох данни, че ОЯГ през последните години не се извозва. Г-жа Петкова от телевизионните екрани увери жителите да са спокойни, тъй като ОЯГ се съхранявало безвредно в АЕЦ Козлодуй.

През юли т.г. е подаден сигнал за неизпълнението на Стратегията до Президента, Премиера, Главния Прокурор, Министър Петкова и други, в което са изложени всички налични към този миг обстоятелства. Единственият отговор бе, че сигналът е препратен до Специализираната прокуратура. Досега няма информация дали някой нещо проверява.

Обобщение

В резултат от невижданото несъблюдение на условията на Стратегията през последните четири години, количеството ОЯГ в АЕЦ Козлодуй е повишено до над 912 т ТМ към края на т.г. Площадката последователно се трансформира в нуклеарно сметище и не се предлага никакво решение какво ще се реши прави в бъдеще. Тези дейности основават действителна опасност за националната сигурност. Очаквам обаче госпожа Петкова за следващ път да увери българските жители да са спокойни, тъй като това количество ОЯГ съдържа единствено: към 10 т плутоний, близо 1 т стронций-90, близо 1,5 т цезий-137, близо 1,7 т технеций-99 и други почтени неща.

След сходни прояви евентуално подобен политик не би могъл да остане на поста си във всяка що годе естествена страна. Явно не сме такава, откакто г--жа Петкова продължава да е министър и непоколебимо да води страната към нуклеарно мочурище.

И най-после един банален въпрос към огромните началници на министър Петкова и към прокуратурата – къде са големите средства, които не са изразходвани за изпращане на плануваните количества ОЯГ за преправка? На каква база са изчислени, какъв брой са, съхраняват ли се в специфична сметка в Министерство на Енергетиката под контрола на министър Петкова, както изисква Стратегията, или са изчезнали?
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР