Автор: Проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, Фейсбук Пълна лъжа е, че

...
Автор: Проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, Фейсбук Пълна лъжа е, че
Коментари Харесай

Проф. Светлозар Елдъров: Фанариотски мистификации около мощите на св. св. Кирил и Методий

Автор: Проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, Facebook

Пълна неистина е, че Ватикана е " върнал " мощите на Св. Кирил на Солунската архиепоскопия. Що се отнася за " частицата от ребрата на Св. Методий ", това е машинация от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до в този момент не е открит, камо ли неговите мощи. За " частицата от Св. Кръст Господен " даже няма какво да се разяснява. Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е проведена тази лъжлива и безсрамна акция, която съгласно мен непосредствено нападна сърцевината на българското културно-историческо завещание и евентуално има някаква връзка с настоящата фаза на българо-македонските връзки?

Малко информация за шумно рекламираното тия дни за посещение на мощите на св св. Кирил и Методий в България.

След дългогодишни археологически разкопки, които датират от края на 1858 година, и проучвания в държавни, църковни и частни архиви в Италия на доста учени, през 1963 година проф. Леонард (Ленард) Бойл, ирланденц по народност и бенедиктински духовник в Рим, има шанса да открие парченце от мощите на св. Константин Кирил Философ в домашния параклис на остаряла аристократична фамилия в градчето Реканти на адриатическото крайбрежие на Италия. Става въпрос единствено за костицата на един от пръстите от ръката на светеца.

На 15 ноември 1963 година новоизбраният папа Павел VІ показва скъпоценните реликви в Сикстинската шапка пред над 250 архиепископи и епископи, пристигнали във Вечния град за втората сесия на Ватиканския събор. Два дни по късно – на 17 ноември – с още по-голяма церемониалност и тържественост мощите на св. Кирил са положени в издигнатия от папа Лъв ХІІІ през 1885 година параклис на двамата славянски равноапостоли в базиликата „ Св. Климент “.

Честта да отслужи славянската литургия и да поеме скъпата урна се пада на свещеник Кирил Куртев, изпълняващ длъжността Апостолически екзарх на католиците от източен ритуал в България и пратеник във Втория ватикански събор. С този жест папата засвидетелства почитание към ролята на България за одобряване на Кирило-Методиевото дело. Реликвата и до момента се съхранява в олтара на Горната базилика " Сан Клементе " (а не както някои неправилно си мислят, че е в саркофага при гроба на Св. Кирил в подземното равнище).

В края на 1974 година от една преписка на Агенция " Ройтерс " ръководещите в България инцидентно разбират, че по отношение на възобновяване и развиването на разговора сред Католическата и Православната черква по молба на Цариградската гръцка патриаршия Ватикана се е съгласил да даде парченце от мощите на св. Кирил за новоиздигнатия храм " Св. св. Кирил и Методий " в Солун. По този мотив са направени изследвания по дипломатически и други канали.

В последна сметка, въз основа на събраната информация, тогавашната зам.-министърка на външните работи Мария Захариева и зам.-председателят на Комитета за изкуство и просвета проф. Александър Фол в докладна бележка до секретаря на Централен комитет на Българска комунистическа партия Александър Лилов вършат заключението, че казусът с нищо не накърнява ползите на България и не заслужава някаква по-специална реакция.

България постоянно е имала състезание в кирило-методиевските празнувания в Рим за 24 май, както в Кирило-Методиевото дело въобще, само че по този начин и не съумя и до момента да се снабди с парченце от мощите на св. Кирил, макар че имаше опция и го заслужаваше повече от всички други.

Тук следва да се изтъкне, че в България малко или въобще нищо не се знае за македонските празнувания на св. св. Кирил и Методий в Рим, които датират от 1969 година А е добре да се познават, тъй като таман в последните години македонската страна им обръща все по-голямо внимание, като ловко ги употребява за агитация на своята интерпретация на Кирило-Методиевото културно-историческо завещание.

За сведение и за съпоставяне следва да се изтъкне, че през 2014 година Скопие също се снабди с парченце от мощите на св. Кирил, до момента в който България, макар своето състезание в прославата на Славянските апостоли, не съумява да го реализира, въпреки на два пъти публично да е изказвала такова предпочитание – през 2005 година от президента Първанов пред папа Бенедикт ХVІ и през 2015 година от премиера Борисов пред папа Франциск. На два пъти го е желал и персонално Божидар Димитров, съгласно личните му медийни свидетелства.

Всеки самичък може да си направи съпоставяне по какъв начин се показва настоящата " сензационна " вест в блгарските медии и каква е историческата истина. Пълна неистина е, че Ватикана е " върнал " мощите на Св. Кирил на Солунската архиепоскопия. Що се отнася за " частицата от ребрата на Св. Методий ", това е машинация от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до в този момент не е открит, камо ли неговите мощи. За " частицата от Св. Кръст Господен " даже няма какво да се разяснява.

Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е проведена тази лъжлива и безсрамна акция, която съгласно мен непосредствено нападна сърцевината на българското културно-историческо завещание и евентуално има някаква връзка с настоящата фаза на българо-македонските връзки?

" Малката информация " стана прекомерно дълга, само че който има време - да чете, а който има разум - да размишлява.

Горката България! Бог да я пази от непознати и свои.

---------

Проф. Светлозар Елдъров е лекар на историческите науки.

Научни ползи:

България и Балканите ХІХ – ХХ век: православие и католицизъм, Македонски въпрос, националноосвободителни битки на македонските и тракийските българи, българо-хърватски връзки, военна история, политическа история.

Член на Македонския теоретичен институт, Тракийския теоретичен институт, Българското историческо сдружение, Българската асоциация по военна история и Военноисторическата комисия при Щаба на армията. Участва в редколегиите на сп. „ Македонски обзор “, „ Военноисторически алманах “, „ Балкани “ и „ Един завет “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР