Автор: Полина Паунова, ДневникНа кого е “Левски след сряда сутрин?

...
Автор: Полина Паунова, ДневникНа кого е “Левски след сряда сутрин?
Коментари Харесай

Дневник: Юридически прочит на случая Левски. Борисов е новият собственик, но акционер е Георги Попов

Автор: Полина Паунова, " Дневник "

На кого е “Левски ” след сряда заран? Това е най-задаваният въпрос, откакто хазартният бос Васил Божков съобщи на премиера Бойко Борисов акциите на футболния клуб. Ето отговора на юристите в резюме:

ПФК " Левски " има нов притежател - и това е министър председателят Бойко Борисов. Акционер обаче продължава да бъде досегашният фиктивен притежател Георги Попов.

Но дългата версия на този отговор също си коства. Ето я.
За какво става дума
Срещу предприемача Васил Божков, който е главен акционер в " Левски ", са повдигнати 11 обвинявания в България. В момента той се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В 8 часа в сряда беше оповестено, че Божков предава контрола на клуба на премиера Борисов. Бизнесменът дава и пояснение за своя избор: съгласно него министър председателят " нееднократно е заявявал своята подготвеност да се " погрижи " за клуба и да го избави при промяна на собствеността ".

Акциите са притежавани официално от Георги Попов. С документа той джиросва собствеността на Борисов. В ролята на пощальон на документа влезе журналистът Сашо Диков. Той чакаше повече от половин час пред Министерския съвет, с цел да връчи пакета на премиера.

В 9.35 часа от името на Борисов излязоха да приказват спортният министър Красен Кралев и пиарът на премиера Севделина Арнаудова. Чрез тях Борисов отхвърли да одобри мажоритарния пакет от акциите на " Левски ". Той обаче е джиросан на негово име.

Така се стига до обстановката, в която министър председателят е притежател на клуба, само че акционер остава близкия на Божков Георги Попов.
Какво значи " джиросан "
Прехвърлянето на право на благосъстоятелност върху налични акции като скъпи книги се реализира посредством правна договорка, наричана джиро.

Джирото е едностранна (само на титуляра), официална (писмена форма) и нереална (за действителността й не се изисква основание) договорка, изясни пред Свободна Европа юристът Георги Атанасов.

По думите му джирото също по този начин се реализира посредством волеизявление на титуляра на правото по скъпата книга, т.е. - посредством волеизявление на досегашния притежател. В случая джирото е сложено на гърба на краткотрайно уверение. Временното удоствоверние е независима скъпа книга, която трансферира акции.

 Джирото, изпратено до медиите
Джирото, изпратено до медиите
Вписването на джирото в книгата на акционерите, което всъщнот съставлява предаване на акциите (временните удостоверения) не е детайл от фактическия състав на прекосяване на правото на благосъстоятелност върху акциите. Ето за какво “подписът на джирант – титуляр на правото на благосъстоятелност върху скъпата книга, е задоволителен с цел да се трансферира правото на благосъстоятелност ”, изясни още Атанасов.
Кой е притежател и кой акционер
Това значи, че с цел да се счита за собственик на акциите на ПФК “Левски ”, министър-председателят Бойко Борисов няма потребност да изрази единодушие, защото прехвърлянето им се случва автоматизирано.

“Съгласието на джиратара (получателя на правото на собственост) по джирото не е належащо, с цел да се трансферира собствеността ”, изясни юрист Георги Атанасов.

В случая обаче се появява различен юридически проблем. “До момента на регистриране на джирото в книгата на акционерите на сдружението – емитент акционер продължава да бъде акционерът, който е вписан в книгата, т.е. този, който е положил джирото върху гърба на скъпата книга ”, изяснява Атанасов. Така се стига и до обстановката, в която Борисов е притежател на клуба, само че акционер по отношение на дружсеството “Левски ” остава Георги Попов.
Патова обстановка и “листчето ”, носено от Диков
Оттук нататък, с цел да се обясни собствеността на клуба, би трябвало да се извървят няколко стъпки. На първо място в книгата на акционерите би трябвало да се впише съществуването на джирото, а по-късно смяната на собствеността. Като за нов притежател може да бъде написан единствено този, който е адресат по джирото – т. е. Бойко Борисов.

Това регистриране е обвързване на съвета на шефовете на сдружението и може да бъде направено както по искане на двама души - или на остарелия акционер Георги Попов или на новия Бойко Борисов.

Дотогава няма никакво значение на кого ще бъде излъчено листчето, което придвижва Сашо Диков. “То може да се постави в банка, може да се изложи във втитрина на площад " Славейков " – това е без значение за собствеността ”, споделя юрист Атанасов.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР