Автор: obektivno.bgФранция не налага санкции върху вноса на руски газ,

...
Автор: obektivno.bgФранция не налага санкции върху вноса на руски газ,
Коментари Харесай

Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Автор: obektivno.bg

Франция не постанова наказания върху вноса на съветски газ, тъй като страната към момента се нуждае от него, съобщи френският еврокомисар Тиери Бретон в интервю за Sud Radio.

„ Напомням ви, това е действителността и ви подсещам, че газът не е част от санкциите… Не сме наложили наказания върху газа, тъй като към момента се нуждаем от него и не можем да го купим тук “, сподели еврокомисарят.

В момента вносът на съветски газ е повишен във Франция повече, в сравнение с във всяка друга страна в Европа.

Париж е платил над 600 милиона евро на Кремъл за доставки на газ от началото на годината, показват данни, оценени от мозъчния концерн Център за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

„ Не може Франция, от една страна, да споделя, че би трябвало да сме сурови с Русия, а въпреки това да им заплаща огромни суми пари “, сподели европейски посланик, представен от „ Политико “.

Нарастващия френски импорт на газ от Русия идва, откакто Макрон се опита да заеме по-твърда линия в поддръжка на Киев и даже изпрати военни инструктори в Украйна.

Френският лидер отказа да изключи изпращането и на войски в Украйна и прикани съдружниците да не бъдат „ страхливци “ в отбраната на Киев, отбелязвайки внезапен завой от предишните му призиви да не се „ унижава “ съветският президент Владимир Путин.

Франция упорства, че закупуването на газ е належащо, с цел да поддържа доставките до семействата в цяла Европа и че е обвързана от дълготрайно съглашение с Русия, което е от правна гледна точна е комплицирано да не извърши. Но критиците показват като причина да не бъдат налагани наказания на съветския газ съпротивата от националния енергиен производител Total Energies.

Франция надалеч не е единственият вносител на съветски полутечен природен газ. Най-малко девет страни от Европейски Съюз не престават да купуват съветско синьо гориво, демонстрират данните за доставки, цитирани от „ Политико “. Но Париж поведе блока както по безспорни размери, импортирани през 2024 година – общо 1,5 милиона тона, по този начин и по нарастването на покупките в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разяснява изданието.

В същото време други европейски страни, да вземем за пример България, заменят съветския газ с американски. Миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов обещал на среща в Белия дом през България да се доставя американски газ за Украйна и района, съобщи министерството на енергетиката. Той също по този начин е уведомил Белия дом, че съветският газ влиза в Европа през медиатори и би трябвало да се размени с американски, излиза наяве от прессъобщението на министерството.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР