Автор: obektivno.bgБившият директор на граничната агенция на ЕС Фронтекс“ от

...
Автор: obektivno.bgБившият директор на граничната агенция на ЕС Фронтекс“ от
Коментари Харесай

Бившият шеф на „Фронтекс“: Казаха ми да пускам мигрантите, защото идват с любов, а Европа е застаряващ континент

Автор: obektivno.bg

Бившият шеф на граничната организация на Европейски Съюз „ Фронтекс “ от 2015 до 2022 година Фабрис Леджери описа пред европейските медии какво се крие зад политиката на Еврокомисията за миграцията.

В изявление за френската медия JDD Леджери съобщи, че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон му е споделила, че работата му е да позволява мигрантите в Европа, тъй като те „ идват с обич “ и ще оказват помощ да се размени застаряващото население на континента. „ Осъзнах, че с цел да защитя убежденията си и континента от миграционната вълна, би трябвало самичък да се включа в политиката “, добави Фабрис Леджери, който преди малко разгласи кандидатурата си, подкрепена от десния „ Национален общ брой “ на Франция, за идните европейски избори.

Фабрис Леджери застана зад думите си и в интервю за Remix News. „ Това, което изключително ме шокира в метода, по който реагира Европейската комисия, и по-специално еврокомисарят Йохансон, беше, че те трансформираха задачата на „ Фронтекс “. Йохансон ми сподели в края на октомври 2019 година, когато я видях за първи път: „ Но с този европейски корпус за какво ви трябват оръжия и униформи? Мигрантите идват с обич и вашата работа е да ги приветствате. Европа е застаряващ континент и без значение дали ви харесва или не, би трябвало да ги приветствате “.

Тогава си споделих, че има цялостна смяна в нашия мандат, защото задачата, за която бях определен и избран отново за втори мандат, беше да изградя европейски орган, който да бъде като гранична полиция, подпомагаща държавите-членки на Европейски Съюз ”, описа някогашният шеф на „ Фронтекс “.

Тези изказвания на Леджери  бяха отречени от Еврокомисията. „ Изявленията, направени от Фабрис Леджери по отношение на миграционната политика на Европейски Съюз, са просто погрешни “, заяви говорител на Комисията. „ Това, което сме въвели, посредством нашия ангажимент, се основава на две съществени оси. На законодателния фронт представихме всеобхватно законодателство (Пакта за миграцията – бел. ред.). Сега имаме политическо съглашение, което е голямо в смисъл, че постигнахме това съглашение след години на полемики, интензивни полемики и невъзможност “, се споделя в изказването на Европейска комисия.

Спорът сред Фабрис Леджери и еврокомисаря Йохансон се концентрира по-конкретно върху отношението към мигрантите. За Фабрис Леджери целта на мандата на организацията „ Фронтекс “, сходно на правосъдната процедура на Съда на Европейски Съюз, е да подсигурява спазването на външните граници на Европейски Съюз и затова да се бори против противозаконното прекосяване на европейските граници. Комисарят от своя страна упорства за другия мандат на организацията: ценене на главните права на търсещите леговище. Тя смята, че „ Фронтекс “ може да е била съизвършител в „ противозаконните отблъсквания “ на гръцките управляващи. Европейска работа за битка с измамите ОЛАФ стартира следствие. Управителният съвет на Frontex обаче не удостовери тези факти и не поддържа отчета на ОЛАФ.

„ Засилихме съдействието и контактите си с трети страни (държавите, от където идват мигрантите), както и със страните на директно прекосяване “, се споделя в известието на Комисията. – Укрепихме и подкрепихме всички наши държави-членки посредством потреблението на финансови средства. Засилихме поддръжката по границите. Осигуряваме финансова, техническа и оперативна поддръжка. И показахме на какво сме способни да защитим това. Показахме това пред лицето на хибридните закани от Беларус, само че и от Русия. Показахме също, че сме в положение да реагираме оперативно и свястно доста бързо с пилотни планове с Румъния и България. Така че, с цел да обобщим, изказванията [на Фабрис Леджери] са погрешни “, твърди Еврокомисията.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР