Автор: Нийл Бъкли, Financial TimesТова може направо да се нарече

...
Автор: Нийл Бъкли, Financial TimesТова може направо да се нарече
Коментари Харесай

Financial Times: Флиртът на България с Русия съживява скъп електроенергиен проект


Автор: Нийл Бъкли, Financial Times

Това може напряко да се назова противоположен завой. Преди шест години България спря плана за милиарди евро за създаване на атомна електроцентрала с нуклеарния монополист на Русия " Росатом ", защото като разноските растяха спираловидно. Бойко Борисов, заядливият министър председател на България, го назова " корупционната скица на века ", написа Нийл Бъкли в публикацията си за FT Bulgaria revives costly power project.

Този месец българският парламент утвърди препоръчаното от същия Борисов рестартиране на плана. Интерес към него демонстрираха „ Росатом “, който към този момент достави два 1000-мегаватови реактора за обекта, дружно с Китайската национална нуклеарна корпорация (КНЯК) и Framatome, дъщерно сдружение на френската Electicite de France.

Обратът провокира смут в Брюксел. Проектът в Белене, в северната част на страната, ще получава нуклеарното си гориво от Русия - в несъгласие с политиките на Европейски Съюз за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия и основаване на либерализиран европейски енергиен пазар.

Какво се промени? Отговорът е, че през 2016 година трибунал излезе с решение България да заплати над 600 млн. евро отплата на " Атомстройекспорт ", дъщерното сдружение " Росатом ", което е доставило реакторното съоръжение. Като цяло България към този момент е вложила 1,5 милиарда евро в този план – сума, която не е по никакъв начин дребна за страна с годишен Брутният вътрешен продукт от към 47 милиарда евро.

Пред София имаше няколко благоприятни условия - просто да отпише инвестицията, да се опита да продаде реакторите на трета страна (трудно) или да направи още едно изпитание за довеждане докрай на плана - въпреки че с предстоящите разноски за довеждане докрай от над 10 милиарда евро, този вид не наподобява доста логичен. Първоначално Белене е планиран да размени остарялата нуклеарна централа от руската ера в Козлодуй. Но тази централа, която доставя 30% от електричеството в България, през 2016 година подписа контракт за удължение на живота си до 2049 година

Това значи, че потенциалът на Белене не е нужен. Критиците настояват, че новият цех ще изтласка от страната вложенията във възобновими енергийни източници и ще затвори комплекса „ Марица Изток “ от три електроцентрали на лигнитни въглища в югоизточната част на България, което ще докара до закриването на хиляди работни места в мините.

Академичните изследвания допускат, че цената на електрическата енергия в Белене след изплащането на всички разноски по централата ще бъде към два пъти по-висока от сегашните цени на едро на електрическата енергия в България и прилежащите страни.

Правителството твърди, че няма да подсигурява заемите, които ще финансират плана, нито ще се съгласи да купува електрическа енергия на закрепени цени, с цел да подсигурява пазар посредством " съглашение за покупка на електрическа енергия ". Обаче за КНЯК, която няма проблеми да си обезпечи китайско финансиране, Белене може да се окаже значим подстъп към европейския пазар. Москва също наподобява въодушевена.

Критиците считат, че Белене ще се впише в книгата на Кремъл за потреблението на огромни инфраструктурни планове, както за обезпечаване на доходоносни контракти за личния и облагодетелствания непознат бизнес, по този начин и за потреблението им като политически инструмент. Служител на Framatome уточни, че компанията е заинтригувана само от опцията да е реализатор на плана.

Освен всичко друго флиртуването на България с Пекин и Москва по отношение на подобен безценен план наподобява изключително необичайно, откакто страната се пробва също по този начин да анулира споразуменията за изкупуване на електрическата енергия с двама западни вложители с аргумента, че тяхната електрическа енергия е прекомерно скъпа - въпреки тя да е доста по-евтина в сравнение с би било електричеството от Белене.

Американската компания AES и основаната в Съединени американски щати, само че листвана в Лондон ContourGlobal оперират съвременни електроцентрали , които употребяват локално гориво в комплекса „ Марица Изток “ и генерират една пета от електричеството в България.

София се бори със споразуменията на изкупуване на електрическа енергия - подписани през 2011 година за период от 15 години - от 2014 година, когато, необичайно, България се самосезира пред Европейската комисия и попита дали тези съглашения в действителност не са всъщност противозаконна държавна помощ. Компаниите считат, че анулирането им и прекосяването им на пазарни цени биха създали вложенията им стопански неизгодни. Това ще изпрати още един неприятен сигнал, откакто други задгранични енергийни вложители, измежду които италианската Enel, немската Eon и чешката CEZ взеха решение през последните години да се изтеглят от България.

Илиян Василев, енергиен съветник, допуска, че Борисов ще употребява Белене в комплицирана шахматна игра с Русия. Според него министър председателят желае да убеди Москва да разшири планувания от " Газпром " газопровод „ Турски поток “ оттатък Турция и към България. Тогава газопроводът ще бъде обвързван с планувания Балкански хъб покрай Варна на българското Черноморие, който ще бъде портал за Югоизточна Европа. Това в действителност ще съживи плана за съветския газопровод " Южен поток ", който беше зарязан през 2014 година

Такива мегапроекти може би са атрактивни за политическите водачи. Но в случай че България бъде оставена на държавните ползи на Русия или Китай, като в това време частните европейски или американски вложители бъдат прогонени, това може единствено да е неприятна услуга за страната, която към момента е най-бедната в Европейски Съюз.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР