Автор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено

...
Автор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено
Коментари Харесай

Излезе от печат книга за Дан Колов

Автор на книгата “Дан Колов – безконечната легенда” е Нено Николов, който в продължение на 50 години събира информация за фамозния герой. Творбата съдържа голям брой невиждани до момента фотографии и разкази на хора, които са го познавали персонално. Книгата излиза във връзка 125-годишнината на Дан Колов и бе показана публично на конференция.

На нея участваха кметът на община Севлиево и патрон на честването доктор Иван Иванов, кметът на кметство Сенник Цветан Цонев, многократният първенец по битка, самбо, джудо и карате, треньор по бойно самбо и старши инструктор в профилирания отряд за битка с проведената престъпност Стоян Саладинов, олимпийският първенец по битка Валентин Райчев, президентът на Българската федерация по битка и международен първенец Христо Маринов и ръководителят на читалището в Сенник Иван Христов.

„ Дан Колов е един в действителност популярен българин. Идеята на идните събития е да го покажем не просто като популярен състезател, а като патриот и същински родолюбец “, сподели доктор Иванов. Той акцентира, че през днешния ден доста хора се назовават патриоти, само че малко са тези като Дан Колов, които имат това право.

„ Историята на неговия живот е една приказка, която би трябвало да бъде поднесена на децата по подобаващ метод. Когато някой им приказва с обич за този необикновен българин, когато им опише им неговия път – тръгнал пеш от едно село, обиколил целия свят и се върнал още веднъж пеш в същото село, раздал цялото си благосъстояние за хората – това е нещото, което желаеме да доближи до необятната публика и да се трансформира в акцент, тъй като всички знаят за неговите спортни триумфи, само че малко знаят за индивида Дан Колов “, сподели още кметът на Севлиево. Той не пропусна да изкаже специфична признателност за оказаната поддръжка на Стоян Саладинов, който е и част от инициативния комитет.

Честванията по случай 125-та годишнина от рождението на един от най-великите спортисти за всички времена ще стартират на 28 октомври от 10:00 ч. пред паметника на Дан Колов в родното му село Сенник, където ще бъде отслужена панихида в негова памет и ще бъдат положени венци и цветя. Предвидено е и посещаване в дома-музей на бореца където феновете на Дан Колов ще могат да беседват с неговата 80-годишна племеница Янка Балканска, запазила жив загатна за него.

От 11:00 ч. в салона на Народното читалище “Климент Охридски – 1988” ще бъде открита фотоизложба и ще бъде показан документален филм, отдаден на живота на “балканския лъв”. Присъстващите на събитието ще могат да следят и демонстративни срещи по битка в чест на Дан Колов.

Честванията се провеждат от Община Севлиево, взаимно с кметството на село Сенник и НЧ “Климент Охридки – 1988”.

Всички искащи да се включат в дарителската акция за възобновяване на експозицията в къщата-музей на Дан Колов в Сенник и за разпространение на делото му, могат да го създадат на дарителската сметка:

PIREUS BANK BULGARIA AD

SWIFT: PIRB BG SF – град Севлиево

BG64PIRB91701605980128
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР