Автор: Калоян Стайков, ИПИ Близо три години след постигането на

...
Автор: Калоян Стайков, ИПИ Близо три години след постигането на
Коментари Харесай

По-високата цена на петрола означава увеличение на всички регулирани цени в енергетиката


Автор: Калоян Стайков, ИПИ

Близо три години след постигането на така наречен нуклеарна договорка с Иран, Съединени американски щати взима решение за отдръпване от нея и за налагане на стопански наказания на всички страни, които имат присъединяване в нуклеарната стратегия на Иран. След оповестяването на решението цената на петрола вид Брент се усилва с към 2,5% в границите на деня заради сериозната роля, която Иран играе на интернационалните петролни пазари – тя е третият максимален производител в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Трябва обаче да се има поради, че това е следващото от редица събития, вследствие на които цената на петрола се повишава. Нейното нарастване стартира още при започване на 2016 година и е резултат както от развиването на международната стопанска система, а оттова и увеличение на търсенето, по този начин и на предлагането, по този начин и на геополитически фактори. С други думи решението на Съединени американски щати за излизане от иранската договорка неизбежно ще окаже въздействие върху пазарите, само че мъчно може да се твърди, че ще има водеща роля за развиването на пазара в идващите месеци.

Спот цена на вид Брент, щ.д./барел



Източник: EIA

Международните цени на петрола са значима тематика за България, защото имат съществено въздействие върху цялата стопанска система по линия на пазара на горива, контролираните цени на природния газ, контролираните цени на топлофикационните услуги и цените на пазара на електрическа енергия. Освен всичко това тематиката е извънредно популистка заради неналичието на бистрота в обособените гореспоменати пазари, което прави спекулирането с цените и всяването на страхове извънредно елементарно.

Пазар на горива

Уж в България има конкурентен пазар на горива, само че през последните години Комисията за защита на конкуренцията организира три инспекции дали това в действителност е по този начин. Последната от тях наподобява най-обещаваща, защото от Комисия за защита на конкуренцията са безапелационни, че имат твърди доказателства за непазарни практики, само че на финалната права се оказва, че това не е тъкмо по този начин.

Освен че липсва бистрота на пазара на горива – няма обществена информация за цените на едро, по които единствената рафинерия в страната продава на търговците, съществуват и известни ограничавания пред вноса на горива. От 2010 година търговците, които внасят горива, са длъжни да ги разтоварят в данъчен склад в страната, а собствеността на тези хранилища е мощно съсредоточена. Всичко това основава комфортна среда за всевъзможни спекулации в условия на повишаващи се цени, а оттова – бърза облага. Единственото, което остава у потребителите, е неприятният привкус.

Природен газ

Ситуацията с природния газ е сходна с тази разлика, че ролята на пазара е заместена от контролирани цени на суровината, които зависят от придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв.. Както се вижда от горната графика, цената на петрола пораства, което значи, че и цената на природния газ ще се усилва. Проблемът е, че не е ясно с какъв брой тъкмо, което прави работата на индустрията - главният консуматор на природен газ в страната, извънредно сложна, защото липсва предвидимост.

Би трябвало контролираните цени на природния газ да се дефинират при реализиране на баланс сред ползите на енергийните компании и потребителите, както е записано в Закона за енергетиката, само че опитът демонстрира, че те нормално са в ущърб на бизнеса. От миналогодишното решение за цената на природния газ през второто тримесечие на годината се вижда, че гореизброените три фактора освен не са единствените, от които зависи контролираната цена, а и вкупом те образуват едвам половината от избраното ѝ нарастване.

С други думи съществува голяма доза дискреция при определянето на цените на природния газ, която, в условия на неяснота, има същия резултат като на пазара на горива – лесна облага. Една от стъпките за възстановяване на тази обстановка е довеждане докрай на антимонополното следствие на Европейски Съюз против съветската Газпром, вследствие на което компанията разгласява задължения за възстановяване на конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Това обаче беше преди година, а ръководещите демонстрираха, че това не е приоритет за тях. Запазването на актуалната обстановка може да докара до нови спекулации през идващите тримесечия и, естествено, напрежение от страна на бизнеса.

Топлинна и електрическа сила

Непрозрачно и непредвидимо определяните цени на природния газ имат директно отношение към цените на топлинна и електрическата сила за семействата. След митингите против цените на тока от зимата на 2013 година всяко държавно управление е доста сензитивно към внезапни нараствания на цените за бита, вследствие на което тяхната тежест беше трансферирана върху небитовите консуматори - както частни, по този начин и държавни компании. С увеличаващите се цени на петрола може да се чака нещо сходно да се случи и този път, като най-лесният метод за това е цената за отговорности към обществото.Тя съставлява спомагателните разноски за преференциално изкупуване на електрическа сила от възобновими енергийни източници и високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, както и невъзстановяеми разноски. Във втората група разноски – високоефективно комбинирано произвеждане, попадат топлофикациите и заводските централи, чиято цена ще бъде наранена от предстоящото нарастване на цената на природния газ.

По всичко си проличава, че се обрисува „ горещо” лято заради редицата недостатъци на гореизброените пазари – контролирани или не. Първоначалният резултат от по-високите цени ще бъде усетен от частния бранш, защото отоплителният сезон завърши и потреблението на топлинна и електрическа сила от семействата е относително ниско. С други думи контролираните цени могат да се усилят в този момент, а при приближаване на отоплителния сезон да стартират да се търсят запаси, което значи, че бизнесът ще заплати сметката в този момент, а през зимата това ще вършат държавните компании в бранша. При пазара на горива нарастването, а оттова и негодуването, най-вероятно ще бъде усетено незабавно освен от бизнеса, само че и от жителите, защото разноските за горива, които обичайно се повишават през летния сезон, ще набъбнат по-сериозно.

Цялото това напрежение може да бъде избегнато, в случай че се проведат дълго отлаганите пазарни промени, които да изведат на напред във времето конкуренцията и да внесат бистрота в ценообразуването. За задачата обаче регулаторните органи би трябвало да си свършат работата, а на фона на миналогодишните им решения за картела на пазара на горивата, за контролираните цени на природния газ и ВиК услугите и други сходни образци, това наподобява малко евентуално.

Прочети повече на: http://ime.bg/bg/articles/po-visokata-cena-na-petrola-oznaava-uvelienie-na-vsiki-regulirani-ceni-v-energetikata/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР