Автор: Иван Бакалов От съдебното решение и определението, което отхвърля

...
Автор: Иван Бакалов От съдебното решение и определението, което отхвърля
Коментари Харесай

Е-Вестник: Заради Цацаров Антикорупционната комисия е осъдена да плати 51 млн. лева


Автор: Иван Бакалов
 От правосъдното решение и определението, което отхвърля жалбата на КОНПИ.
КПКОНПИ, преименувана наскоро в КОНПИ – Комисия за лишаване на нелегално добито имущество – е наказана да заплати 51,9 млн. лв. такси върху свои искове към банкера Цветан Василев.

Сумата съставлява 4% от размера на нереално висок иск за конфискация на имущество и пари на някогашния началник и главен притежател на КТБ (Корпоративна комерсиална банка).

Съдът е отхвърлил молбата на комисията да не заплаща тези такси и е удостоверил първичното си решение. КОНПИ, известна още като антикорупционната комисия, може да апелира на по-горна инстанция.
Отговорността за тази голяма такса, която на процедура слага във финансова неплатежоспособност КОНПИ, е на Сотир Цацаров, който е бил началник на комисията при предявяването на желае. Той е прочут още като „ Ти си го избра” – с тази имитация един градски прокурор на София се обръща към Борисов с цел да му ходатайства пред тогавашният основен прокурор Цацаров. Репликата е от запис на техен диалог, който не е непризнат от никой от участниците и вследствие на който градският прокурор подаде оставка.
Малко преди да изтече мандатът на Цацаров като основен прокурор, Народното събрание го направи началник на КПКОНПИ. И Цацаров се развихри. Докато беше основен прокурор беше проведена зрелищна акция против КТБ, при която всички малките екрани бяха поканени да покажат по какъв начин качулати служители на реда претърсваха офиси. Това, съчетано с продължаващите седмици наред офанзиви на пеевските медии против банката, наричана пирамида и прочие, накара хората да се наредят на опашки да теглят пари. В допълнение на акцията по искане на прокуратурата беше отхвърлен и подуправител на Българска народна банка който сякаш прикривал какво става в КТБ. Банката изплати 1 милиарда лв. за седмица и рухна. В идващите години активите бяха разграбени за малко пари. Паниката обхвана и Първа капиталова банка, само че за нея Българска народна банка подаде ръка и пари кеш и я избави.

Делата против КТБ и Цветан Василев и до момента не са завършили, 9 години по-късно. Наблюдаващ прокурор беше Иван Гешев, злощастно определен за малко за основен прокурор. Неговият екип е натворил купища материали, които съдът отхвърля едно по едно.

КПКОНПИ под управлението на Цацаров предявява иск към Цветан Василев за над 2 милиарда лв.. Това не са действителни пари, а дялове в акции, в банката или в други компании, в наличия по сметки в миналото преди години, в оценки на коли и други притежавано имущество, даже в голям брой вземания към компании в някакъв интервал в предишното. Списъкът е дълъг най-малко 15 страници. Тоест – напълно нереалистично е да се чака, че налични в миналото пари или стойност на акционерно присъединяване, могат в този момент да се лишават и осребрят по някакъв метод.

След едно определение на Върховния административен съд за такива нереални искове на КОНПИ, комисията се отхвърля от част от исковете си към Цветан Василев. И тази част е с подобен размер, че комисията дължи 4% такса към съда върху него, която е на стойност 51,9 млн. лв.. Комисията се жалва, че е освободена от такава такса, само че това е все още на предявяването на желае. Когато със правосъдно решение този иск е почетен, комисията дължи таксата. Когато комисията се отхвърля от първичния си иск, както става в тази ситуация, тя също дължи таксата.

Така КОНПИ е наказана да заплати 51,9 млн. лв.. И съдията е отхвърлил жалбата им, тъй като всичко е по закон.

А Цацаров ни лук ял, ни лук мирисал, тихичко примигва в кабинета си на зам-главен прокурор. Дали пък такива правосъдни циркове не би трябвало да се заплащат и от отговорните за основаването им? Да му друснат един запор на заплатата на Цацаров – примерно 50% – да изплати санкция за основания проблем?

Впрочем, сходни нереалистични искове комисията е направила за още доста физически лица и следва и за тях да завалят правосъдни решения с искане за такси.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР