Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI) В началото на лятото

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI) В началото на лятото
Коментари Харесай

EMI: Къде ли ще отидат квотите от дерогацията през фаза 4 на СТЕ?


Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI)

В началото на лятото на тази година ICIS разгласява собствен разбор на евентуалното нарастване на средствата, с които е допустимо да разполага Модернизационния фонд. Същият беше основан посредством последните промени от 2018 година в Директивата за европейската скица за търговия с излъчвания.

Още през трета фаза на Европейската скица за търговия с излъчвания, на някои страни – членки се даде опция да разполагат с стеснен брой гратис разпределени квоти за излъчвания за енергийния бранш (чл.10в от Директивата за Европейската скица за търговия с емисии). През идната фаза 4 (2021-2030) тази алтернатива се резервира.

Съгласно член 10в на държавите-членки с Брутният вътрешен продукт под 60% от междинния за Европейски Съюз през 2013 година е позволено да поддържат своите електроенергийни браншове с безвъзмездни квоти. За това право на държавите-членки е позволено да употребяват до 40% от техния дял за търговия.

Държавите-членки имат опция, вместо да разпределят квотите под „ безвъзмездна “ форма, да реалокират отчасти или всички квоти, планувани за дерогация, в Модернизационния фонд

В допълнение, 16 държави-членки могат да реалокират отчасти или целия си размер от квоти за демонстрация на взаимност на търг.

Съобщения и клюки за дерогацията за четвърта фаза:

• На 13 май 2019 година Чешката република разгласи, че няма да употребява наредбата 10в („ дерогация “) на Директивата за съдебна техническа експертиза от 2021 година и че ще трансферира цялостния размер на дерогация на Модернизационния фонд.

• На 6 юни 2019 година медиите обявиха, че Полша „ евентуално “ ще приключи потреблението на дерогация, само че не прецизираха дали размерите ще бъдат трансферирани в Модернизационния фонд.

Какъв е смисълът на прехвърлянето? Взаимодействие с Резерва за непоклатимост на пазара.

• Регламентът за Резерва за непоклатимост на пазара дефинира, че делът, който всяка държава-членка би трябвало да зареди в запаса, зависи от каузи на страната в размера на търга.

• Абсолютният годишен размер на евакуиране в Резерва за непоклатимост на пазара се основава на 24% ритъм на евакуиране (или 12%) от общия брой квоти излъчвания в послание, при активиране на Резерва.

• Въпреки това до края на 2025 година приносът в Резерва за непоклатимост на пазара ще бъде единствено от постоянните размери на търговете на държавите-членки, до момента в който квотите, предоставяни за демонстрация на взаимност не се регистрират като основа до тогава.

• Това значи, че държавите-членки с квоти за взаимност ще понижат относителния си дял във връзка с приноса на Резерва за непоклатимост на пазара.

• Освен това размерите в Модернизационния фонд са предпазени от обсега на Резерва за непоклатимост на пазара до 2030 година Следователно наподобява значимо за държавите-членки да понижат размерите квоти, които ще бъдат предоставени на търг, защото квотите за демонстрация на взаимност ще са налични за Резерва за непоклатимост на пазара за интервала 2026-2030 година.

• Следователно е евентуално някои държави-членки да употребяват опцията да трансферират част от размера си за взаимност във Фонда за рационализация най-късно за последната половина на четвърта фаза, с цел да понижат приноса си в запаса за пазарна непоклатимост и да „ защитят “ част от размера на търговете си от него.

Ключови крайни периоди:

• До 30 юни 2019 година държавите-членки, които целят да употребяват размерите за дерогация, би трябвало да разгласяват рамка за процеса

• До 30 септември 2019 година държавите-членки, които желаят да трансферират размери от дерогацията или за демонстрация на взаимност в Модернизационния фонд, би трябвало да осведомят Европейската комисия за въпросните суми.

Чехия, може би Полша и още други?

• Докато Чешката република публично удостовери позицията си във връзка с размера на дерогацията, се носи слух, че Полша следва този развой. Никоя друга държава-членка към момента не е декларирала позицията си.

• Според източници на ICIS полемиките в границите на министерствата към момента не престават, в това число и в Полша

• Въпреки това ходът на Чешката република и хипотетичната позиция на Полша показват допустима наклонност да не се употребява размера квоти от дерогация по време на четвъртата фаза. Експертите на ICIS чакат, че по-голямата част от засегнатите държави-членки ще следват този метод

• Въпреки това евентуално ще има някои разлики в методите на допустимите държави-членки по отношение на потреблението на размерите за дерогация, размерите за демонстрация на взаимност и по какъв начин те се разпределят сред постоянни търгове и Модернизационния фонд.

• Модернизационият фонд включва 2% от общото количество квоти, които следва да се продават посредством търг. Ако се изключи Обединеното кралство, общия размер на фонда, обмислен в разбора на ICIS е в размер на 274 милиона квоти.

• В допълнение, има наредба за гъвкава част от тавана на квоти. Междусекторният корекционен коефициент (CSCF) на Европейската скица за търговия с излъчвания (EU ETS) е фактор, който подсигурява, че общото систематизиране остава под оптималната сума. Прилага се за пресмятане на гратис систематизиране на квоти за излъчвания на неелектрически производители. В случай, че този еластичен детайл не е нужен, което от ICIS допускат, част от този детайл на еластичност (0,5% от ограничаването или 68 милиона квоти) се трансферират в модернизационния фонд. Това води до това, че Модернизационият фонд ще има общ размер от 342 милиона квоти през четвърта фаза от Европейската скица за търговия с излъчвания.

•Таблици 1 и 2 по-долу демонстрират другите варианти за размер за държавите-членки и оптималния им резултат върху размера на фонда:

Включване на квоти от дерогация по чл.10в

Допускане 1) всички останали страни, следват образеца на Чехия и трансферират целия размер от квоти, включени в дерогацията. В този случай Фондът ще бъде повишен от 342 милиона квоти до 900 милиона квоти Допускане 2) Добавяне на квоти за демонстрация на взаимност
Таблица 1

Държава

Количество квоти за демонстрация на взаимност

Квоти от дерогация (10в)

Общо

България

64,28

51,92

116,2

Чехия

77,17

112,15

189,32

Естония

17,04

17,69

34,73

Литва

9,30

8,75

18,05

Полша

244,14

274,90

519,04

Румъния

114,20

92,24

206,44

Общо квоти от всички държави-членки, които имат право на дерогация

526,14

557,65

1083,79

Други страни членки, които има достъп до Модернизационния фонд

64,87

Общ капацитет на средства, предопределени за Модернизационния фонд

591

557,65

1148,66

Изтoчник: ICIS

Таблица 2

Модернизационен фонд

Обем (млн. квоти)

Начална стойност (2% от общия обем)

CSCF

68.43

База за Модернизационния фонд

342.16

Квоти от дерогацията по 10в

557.65

Модернизационния фонд, включ квоти от дерогация по 10в

899.91

Квоти за демонстрация на взаимност

591.01

Модернизационния фонд, включ квоти от дерогация по 10в и квоти за взаимност

1490.92

• В случай, че държавите-членки желаят да защитят своя размер за взаимност от Резерва за непоклатимост на пазара единствено през втората половина на четвъртата фаза, размерът на фонда доста ще се усили до 1.2 милиарда квоти

• Ако всички държави-членки, които имат право на приходи от Модернизационния фонд, реалокират целия размер за демонстрация на взаимност в Модернизационния фонд, размерът на фонда може да набъбне до 1.5 милиарда квоти.

За повече информация: ICIS

Още разбори от специалистите на EMI можете да намерите на: https://www.emi-bg.com/bg/home

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР