Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Средният британски потребител ще плаща

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Средният британски потребител ще плаща
Коментари Харесай

EMI: Ценово регулиране със стимули - ползи както за компаниите, така и за потребителите


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Средният английски консуматор ще заплаща с 3,5% по-ниски сметки за систематизиране на електрическа сила за интервала април 2018 април 2019 година по отношение на април 2017 година до април 2018 година. В същото време обаче, потребителите ще получават услуги с нараснало качество. Това са резултатите от използването на новия регулаторен метод за ценово контролиране на електрическите мрежи за систематизиране (RIIO-ED1), показани в постоянния годишен отчет на Британския енергиен регулатор (OFGEM) за ценови надзор, оповестен на 19 декември тази година.

Още при започване на 2010 година енергийният регулаторен орган на Англия прави изчерпателен обзор на съществуващото ценово контролиране на мрежовите оператори, наречено RPI-X @ 20. Констатирани са постигнатите положителни резултати от позиция на направените вложения и понижението на разноските, само че също по този начин е открито, че мрежовите компании се нуждаят от нов регулаторен метод със мощни тласъци за поддръжка на нови новаторски капиталови решения, нараснала успеваемост и даването на повече изгоди както за актуалните, по този начин и за бъдещите консуматори.

Разработеният нов регулаторен ценови метод е наименуван RIIO – Приходи (Revenue) за Стимули (Incentives), Иновации (Innovation) и Резултати (Outputs) и е използван за енергийните мрежови компании в секторите транспорт и систематизиране на природен газ и електрическа сила. RIIO е предопределен да предизвиква мрежовите компании:

- да слагат заинтригуваните страни в центъра на процеса по вземането на решение;
- да влагат дейно, с цел да обезпечат непрекъсната, безвредна и надежна услуга;
- да бъдат новаторски, с цел да понижат мрежовите разноски за бъдещите потребители;
- да имат съществена роля в процеса на основаване на нисковъглеродна стопанска система и реализиране на световните екологични цели.

Регулаторният интервал за електроразпределителните оператори във Англия посредством RIIO метод стартира на 1 април 2015 година и е с дълготрайност до 31 март 2023 година. В оповестения за тях отчет са показани основните резултати за втората година от осемгодишния регулаторен интервал, както и преизчислените прогнози до 2023 година.

Изпълнение на поставените стандарти за качество

След втората ценова година разпределителните оператори не престават да се показват мощно в пет от шест резултаторни категории: надеждност и досегаемост, околна среда, обслужване на клиенти, обществени отговорности и сигурност. Добрите резултати са обусловени от прилаганите разнообразни финансови тласъци, както и от така наречен тласъци за известност (публично представяне).

По отношение на индикатора надежност и досегаемост е установено, че операторите не престават да влагат в мрежата с изгода за клиентите и за това получават „ награди “ по схемата за стимулиране (Interruptions Incentive Scheme). От началото на регулаторния интервал, броят на спиранията и тяхната дълготрайност са намалели приблизително с 11%. Обслужването на клиентите също е усъвършенствано, като всички оператори превишаваат поставените цели. Независимо от това, че има благоприятни условия за усъвършенстване, е установено, че всички мрежови оператори извършват обществените си отговорности, свързани с уязвимите консуматори.

Във връзка с уговорките за възстановяване на околната среда, операторите на електрически мрежи извършват дейности по полагане на подземни електрически кабели. Стимулите за репутацията, в това число основаването на таблици за водачи по околната среда, ще спомогнат за продължение на мощното показване по тази цел.

Всички мрежови оператори не престават да дават отговор на стандартите за отбрана на личния състав и обществеността, избрани от Изпълнителната организация за здраве и сигурност (Health and Safety Executive, HSE).

Регулаторът чака усъвършенстване за осем от операторите във връзка с стандарта за време за свързване на нови клиенти към мрежите.

Финансово показване

В началото на регулаторния интервал (април 2015 година), на електроразпределителните мрежови оператори бяха позволени общо 26,7 милиарда английски лири доходи за реализиране на предстоящите от регулатора и потребителите резултати. След осъществения ценови обзор в този момент, прогнозата за нужните средства за регулаторния интервал е с 5% по-ниска (25,4 милиарда английски лири) по отношение на първичната. Постигнатите спестявания на финансови средства по отношение на регулаторно позволените се разпределя сред операторите на мрежи и техните клиенти посредством специфичен механизъм (Totex Incentive Mechanism,TIM), което е и предпоставката за по-ниски сметки за новия ценови интервал от април 2018 година.

В процеса на действителното осъществяване, за две ценови години, операторите на мрежи са усвоили 6,6 милиарда английски лири, което е с 531 милиона английски лири по-малко по отношение на позволеното от регулатора. Общите разноски са разграничени в няколко огромни разходни категории, като в четири от тях е установено понижение от 731 милиона английски лири по отношение на разрешените разноски, което е обезщетено от превишение на разноските в други две категории.

Финансовото ръководство на мрежите през миналите две ценови години води до по-високи по отношение на в началото избраните правила на възвръщаемост на личния капитал за целия регулаторен интервал. Така, при одобрена норма на възвръщаемост на личния капитал сред 6% и 6,4%, преизчислените след втората ценова година, са в интервала сред 6,8% и 11,8%, без това да се отразява в покачване на сметките на клиентите. Настоящата оценка на нормата на възвръщаемост от личен капитал не включва корекции вследствие на действителната цена на дълга по отношение на регулаторните догатки, финансиране на нововъведенията, наследени корекции от предходен ценови надзор и други. В процеса на рационализиране на модела за оценка на нормата на възвръщаемост на личния капитал, някои от тези детайли ще бъдат прегледани и оценени. При осъществяване на идващите разбори по време на регулаторния интервал, резултатите могат да бъдат изменени, според от самостоятелното показване на операторите на разпределителни мрежи.

Разглежданият отчет е образец за това, по какъв начин ценово контролиране със тласъци може да докара до действителни изгоди както за контролираните сдружения, по този начин и за потребителите. Ключов миг са транспарантните и авансово известни регулаторни условия, както във връзка с съответните цели и стандарти за осъществяване, по този начин и използването на разнообразни финансови механизми за стимулиране, промяна и отбрана на контролираните сдружения и потребителите.

Повече информация за RIIO: Network regulation – the RIIO model.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР