Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Енергийните спестявания, постигнати чрез въвеждането

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Енергийните спестявания, постигнати чрез въвеждането
Коментари Харесай

EMI: Справедливото разпределение на разходите за отопление - ключ към целите за ЕЕ


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Енергийните спестявания, реализирани посредством въвеждането на отчитане и остойностяване на самостоятелното ползване на отопление / изстудяване и на гореща вода за бита в многофамилни и многофункционални здания с групови системи за доставка на тези услуги, могат да допринесат за постигането на задачите за енергийна успеваемост на Европейски Съюз през 2020 година, а и по-късно.

Директивата за енергийна успеваемост (ДЕЕ) е крайъгълният камък на нормативната рамка за тъкмо премерване и отчитане на самостоятелното ползване на отопление / изстудяване и на гореща вода за бита в многофамилни и многофункционални здания в Европейски Съюз. Документът изисква въвеждането на систематизиране на разноските въз основата на потреблението и информативното отчитане на отоплението, охлаждането и топлата вода в многофамилни здания при избрани условия. Индивидуално отчитане и фактуриране разрешава шерването на разноските за сила сред жителите на многофамилни жилищни здания, като се регистрират индикаторите, отразяващи тяхното самостоятелно, действителното ползване на сила. Осигурява се на живущите стопански тласъци да трансформират държанието си и да пестят сила и топла вода, за разлика от случаите, когато енергийните разноски се разпределят извънредно съгласно фактори, които не могат да бъдат повлияни от жителя, като да вземем за пример размера на жилището и така нататък

През месец ноември 2017 г беше оповестен механически отчет (Analysis of Member States` rules for allocating heating, cooling and hot water costs in multi-apartment/purpose buildings supplied from collective systems), създаден от Центъра за взаимни проучвания и Европейска комисия за разбор на разпределението на разноските за отопление, изстудяване и за гореща вода за бита в мнофамилни здания (приложение на член 9 (3) на Директивата за енергийна успеваемост.

Целта на отчета е да обезпечи последователен обзор на съществуващите

правила за систематизиране на топлинните разноски в държавите-членки на Европейски Съюз,

характеризирайки ги от позиция на основни функционалности. Тези функционалности обгръщат всички разрешени или препоръчвани диапазони на каузи на променливите разноски, разпределени съгласно показанията от самостоятелни измервателни уреди, потреблението на корекционни коефициенти, свързани с местоположението на жилището в постройката, минималните и оптималните прагове за отклонения от междинната сметка, санкции и други

Съгласно извършения разбор 16 страни членки от 28 са въвели правила на национално равнище за систематизиране на потреблението на топлинна сила и топла вода в многофункционални жилищни сграи, снабдявани от централизирани топлинни системи.

Разходите за отопление/охлаждане на здания и за гореща вода за бита могат да бъдат разграничени на променливи и закрепени разноски.

" Променливи разноски " са тези, които могат да варират според от външните климатични условия и от промени в държанието на ползвателите на постройката (напр. по-енергийно осъзнато държание - отбягване на отворени прозорци при отопление, понижаване на температурата на жилището, когато е допустимо и т.н.) и са свързани главно с цената на горивото или различен източник на сила за отопление, изстудяване или за гореща вода. Това са част от разноските, които посредством въвеждането на самостоятелна скица за систематизиране на разноските може да помогне за намаляването им и които нормално се разпределят съгласно самостоятелните показания за ползване на сила (получени от самостоятелни измервателни уреди или устройства за систематизиране на топлинните разходи).

„ Фиксирани разноски " са тези, които са значително самостоятелни от количеството топлинна сила, обезпечена за избран интервал от време и от държанието на потребителите (и климатичните условия) и като цяло включват разноските за:

- Поддръжка на отплителната/охладителната система и експлоатационните разноски (например-проверка на излъчванията, в това число разчистване на комини и т.н.)

- Фиксирани такси за достъп до мрежата на топлофикационни сдружения

- Енергия за спомагателно съоръжение като циркулационни помпи, вентилатори, системи за ръководство и т.н.)

- Услуги за премерване на силата и систематизиране на разноските

Фиксираните разноски нормално се разпределят сред потребителите съразмерно на размера на свойствата (например жилищна повърхност или обем).

По-специфичен случай за категоризиране са разноските, свързани със загубите на топлинна сила при неприятно изолирани тръбопроводи в постройките и потреблението/разходите, свързани с общите пространства. Тези разноски, макар че имат влиние върху горивната съставния елемент (и затова върху променливите разходите) не могат да бъдат следени от държанието на потребителя и всекидневно се третират в оценените национални схеми за разпределие на топлинните разноски като закрепени.

Делът на разноските, разпределен въз основа на потреблението е параметър, който може да бъда от голяма важност както за успеваемостта, по този начин и за справедливостта на схемата за систематизиране на разноските. От друга страна въвеждането на схеми за разпределени на разноските със забележителен изменчив съставен елемент на база ползване (например 50-70%%) е от основно значение за реализиране на обилни икономии на сила посредством смяна на държанието, което се цели от ДЕЕ.

Без достъчно принадлежности за влиние на сметките си, самостоятелните консуматори ще имат слаб интерес да възприемат енергийно дейно държание.

От друга страна, разпоредбите за разпределение на разноските би трябвало по някакъв метод да отразяват, че самостоятелните единици в многофамилните здания не са изцяло топлинно самостоятелни една от друга, защото вътрешните стени са рядко добре изолирани, налице е нежелано топлинно ползване (например разпределителни загуби на системата, отопление на общи пространства и т.н.). Поради тази причина, при добре проектирана скица за систематизиране на разноските е въведана квота и/или корекционенни фактори за разпределение на закрепените разноски.

Обикновено закрепената квота е избрана в размер на 30-50%, само че при избрани условия може да бъде и по-висока (обикновенно в Източноевропейските страни).

Страна членка на Европейски Съюз

Дял на промеливите разноски

Дял на закрепените разноски

Австрия

Минимум 55% -максимум 75% (65% в случай че няма споразумение)

Минимум 25% -максимум 45% (35% в случай че няма споразумение)

България

На база на показанията на самостоятелните топломери

Топлинните загуби на отоплителната система са разпределени на кв.м.

Чехия

Минимум 50%- най-много 70%

Минимум 30% -максимум 50%

Германия

Минимум 50%- най-много 70%

Минимум 30% -максимум 50%

Дания

Над 40% от общите отоплителни разноски

Над 60% единствено в случай че се взема впредвид отоплителното пространство

Под 40% от общите отоплителни разноски

Под 60% единствено в случай че се взема впредвид отоплителното пространство

Франция

70%

30%

Унгария

Минимум 50%- най-много 70%

Минимум 30% -максимум 50%

Румъния

40% (обсъжда се)

60% (обсъжда се)

Словакия

40%

60%

Словения

Минимум 50%- най-много 80%

Минимум 20% -максимум 50%

Италия

Желано ползване на топлинна сила

Нежелано ползване на топлинна сила

Корекционни фактори

В многофамилна жилищна постройка някои жилища естествено могат да бъдат по-студени заради неподходящото им местонахождение (например ситуирани под покрива, над неотопляемо паркомясто, в ъгъла на постройката, насочени на север и т.н.). Освен това, заради неналичието на топлоизолация сред прилежащите жилища, топлоенергията може много елементарно да минава сред жилищата. Следователно, индивидуализирането на разноските за отопление може да не се възприема като заслужено, в случай че се основава извънредно единствено на самостоятелни измервания. Поради това постоянно поражда въпросът за нуждата от поправяне на показанията в системата за таксуване и в другите страни се ползват разнообразни подходи към този метод на систематизиране на разноските за топлинна сила (например потребление на характерен корекционен коефициент, дял на разпределените общи разноски въз основа на показанията, потреблението на минимални и оптимални предели за каузи на разноските, разпределени на обособена единица и т.н.).

Използването корекционни фактори за систематизиране на топлинните разноски в многофамилни жилищни здания е наложително в Дания, Чехия и Литва, и е неразрешено в Австрия, Германия и Италия, във Франция и Полша тяхното приложение е пожелателно.

Корекционните фактори могат да бъдат изчислени на база апартамент или за всяка обособена стая както е в Румъния и Унгария. Нещо повече в някои страни членки законодателството предлага корекционни таблици напр Румъния), които регистрират местоположението на жилищната единица, при други те са калкулирани за всяка постройка настрана от самостоятелни енергийни специалисти (Словения и Латвия).

Повече информация за това какви са практиките на другите страни в Европейски Съюз за систематизиране на топлинните разноски, можете да прочете: тук

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР