Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Емисиите от СО2 в глобален

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Емисиите от СО2 в глобален
Коментари Харесай

Очаквано разделяне: Въглеродните емисии са спрели да нарастват въпреки растежа на световната икономика


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Емисиите от СО2 в световен проект са спрели да нарастват, до момента в който международният Брутният вътрешен продукт продължава да пораства. Това демонстрират отчети, оповестени от Съвместния проучвателен център към Европейската комисия (JRC) и от Агенцията за оценка на околната среда (PBL) на Холандия.

Съвместният проучвателен център разгласява свое изследване " База данни за излъчванията за проучване на атмосферата на света " (EDGAR). Изследването дава данни за световните, минали и сегашни дневни антропогенни излъчвания на парникови газове и замърсители на въздуха за всяка страна и за пространствената мрежа. Този отчет дава излъчвания на CO2, CH4 и N2O на равнище страна.

В последното издание, обхващащо интервала от 1990 до 2016 година, данните демонстрират, че световните излъчвания на CO₂ са без основни промени за трета поредна година. Емисиите на ЕС28 са намалели с 20,8% сред 1990 и 2016 година (което подхожда на понижение с 17,9% спрямо 2005 г.). От 2015 година делът на Европейски Съюз в международните излъчвания остава 9,6%.

Въз основа на данните от проучването, анализът, изработен от Агенцията за оценка на околната среда на Холандия, също стига до извода, че намаляването на годишните излъчвания на CO2 от 2011 година продължава през идващите години с 0,6% през 2012 година, 1,8% през 2013 година и 0,8% през 2014 година, следвано от -0,2 % през 2015 година и 0,3% през 2016 година (± 0,5%).

От друга страна, международният Брутният вътрешен продукт се е нараснал с към 3,3% всяка година - закъснение спрямо годишното нарастване от 5% сред 2003 и 2007 година преди икономическата рецесия. Агенцията за оценка на околната среда на Холандия ще показа своя финален отчет на идната COP 23 през ноември в Бон.

Резюме на отчета можете да видите тук

----------------------------------------------------------------------------------------------

Кая способ – разделитен способ, посредством който се показва, че общото равнище на излъчванията на въглероден диоксид от парникови газове може да се показва като резултат от четири фактора: човешко население, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, енергийна активност (на единица БВП). Формулата, която разказва метода е следната:

CO2 Emissions = Population х(GDP/Population)х(Energy/GDP) х(CO2 /Energy)

В горецитираното проучване методът е бил употребен за обособяване на резултатите от:

1) промени в БВП;

2) употребена сила за производството на единица Брутният вътрешен продукт, което съставлява повсеместен индикатор за енергийната активност на стопанската система и

3) въглеродните излъчвания на единица сила

Повече информация за метода можете да прочете тук: http://www.ipcc.ch/ipccreports/sres/emission/index.php?idp=50

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР