Автор: france24.com Никозия (AFP) - Кипър официално протестира срещу Великобритания

...
Автор: france24.com Никозия (AFP) - Кипър официално протестира срещу Великобритания
Коментари Харесай

Кипър протестира срещу британските коментари за офшорните газови права


Автор: france24.com

Никозия (AFP) - Кипър публично стачкува против Англия за " неприемливи " мнения от страна на министъра на външните работи, който сложи под въпрос правото на Кипър да експлоатира офшорните енергийни запаси, до момента в който островът остава разграничен.

" Официалният демарш е издададен от Република Кипър на 15 май от външното министерство посредством английски висш комисар, а президентът ще изпрати нужното писмо до министърпредседателя ", съобщи представителят на кипърското държавно управление Prodromos Prodromou.

" Върховният комисар на Обединеното кралство е бил извикан във външното министерство за нужните представителства пред неговата страна във връзка на неуместните изказвания на министъра ", сподели представителят пред кореспонденти.

Във вторник кипърският президент Никос Анастасиадис дефинира като " неприемливи " изявленията на английския министър по европейските въпорси Alan Duncan, който изрази подозрение върху офшорните стопански права на средиземноморския остров.

Анастасиадис съобщи, че неговото държавно управление ще подаде тъжба до английския министър председател Тереза Мей за изявлението на Duncan, което беше като апел за подсилване на интернационалната поддръжка след турска поръчка за сондиране вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Кипър спечеи поддръжката на други страничленки на Европейския съюз, в това число Англия, против декларираното от Турция желание да сондира вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Анастасиадис сподели, че Кипър е бил мощен съдружник на Англия и е посочил " невиждана поддръжка " по време на рецесията с Brexit, само че в този момент Лондон не следва " вярната политика " за острова.

Англия, някогашен колониален държател на Кипър, резервира висшата си власт/ суверенитет над две стратегически значими военни бази на острова.

В Кипър живеят към 70 000 английски емигранти, а над 1,3 милиона английски туристи посещават острова всяка година.

Duncan съобщи пред английските депутати във вторник: " Позицията на Обединеното кралство е, че в сходство с Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право, сондажите за изследване не би трябвало да продължава в никакъв регион, където суверенитетът е в спор ".

Наред с страните от Европейски Съюз, Съединените щати, Египет и Израел също разкритикуваха турския ход за сондиране.

Турция твърди, че сондира в континенталния си шелф и съблюдава интернационалното право. Турция не признава кипърското държавно управление, което смята за извънредно кипърска гръцка администрация.

Турция е единственото държавно управление в света, което признава отцепническата страна в северната част на острова, която през 1983 година водачите на кипърските турци оповестиха. Откриването на газови ресурси отвън, в офшора на Кипър провокира нарастващ спор сред двете страни.

Анкара твърди, че дейностите на държавното управление за потребление на запасите, без да е подписано съглашение за разделянето на острова от четири и половина десетилетия, лишава турското кипърско малцинство от изгодите.

През февруари 2018 година сондажен транспортен съд на италианската ENI направи опит да търси газ в офшора на Кипър, само че се отхвърли, откакто бе блокиран от турските военни кораби.

Островът е разграничен от 1974 година, когато Анкара завзе една трета от северната маст на острова, в отговор на преврата на военната хунта, която тогава е на власт в Атина, целяща да острова да се сплоти с Гърция.

Последователните старания на Организация на обединените нации за сливане на острова през годините са се проваляли, най-новото е от юли 2017 година в Швейцария.

Текстът е оповестен в CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2019

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР