Автор: Фолкер Витинг, Дойче ВелеИде ли залезът на канцлерката? Меркел

...
Автор: Фолкер Витинг, Дойче ВелеИде ли залезът на канцлерката? Меркел
Коментари Харесай

Меркел отново успя, но явно за последен път


Автор: Фолкер Витинг, " Дойче Веле "

Иде ли залезът на канцлерката? Меркел е твърдоглав човек и владее тактиките на властта. Тя не обича острите спорове и знае по какъв начин да излезе суха от сложни обстановки. Но задоволително ли е това?

Още една цел е реализирана. Ангела Меркел съумя да са споразумее с управлението на ГСДП за нова необятна коалиция. Не е ясно обаче какъв брой дълго тя ще остане на своя пост. Това ли е залезът на канцлерката? От изборите за Бундестаг през септември рейтингът на Меркел непрекъснато пада.

Вероятно това ще е последният ѝ мандат

Лидерката на ХДС знае, че четвъртият ѝ мандат като канцлерка очевидно ще бъде и последният. Още преди изборите през септември тя се колебаеше дали въобще да се кандидатира за поста. Не е единствено опозицията, която упорства за обновяване. Някои среди в ХДС залагат на отдръпването на Меркел и се надяват това да стане колкото се може по-скоро. Макар и да не смеят да изкажат това си предпочитание на глас. Най-вече дясното крило в партията не може да елементарни на Меркел, че тя насочи консервативния едно време ХДС в либерално-социалдемократическа посока. От дълго време насам консерваторите в нейната партия недоволстват, само че малко на брой се осмеляват да изразят намерено своето неодобрение, изчаквайки да настъпи краят на „ ерата Меркел ".

Откакто през есента на 2015 година канцлерката отвори границите за бежанци, обществото, а и двете побратимени партии християндемократически партии са мощно разединени. Докато гласоподавателите на Зелените да вземем за пример хвалят Меркел за нейната миграционна политика, критиците от личните ѝ християндемократически среди се усилват. И по време на предизборната битка тематиката за миграцията игра забележителна роля.

Залезът на Меркел стартира още преди изборите

На парламентарните избори, извършени на 24 септември 2017, Ангела Меркел и партията ѝ се показаха едва. А резултатите на ХДС и ХСС бяха напряко пагубни. Двете побратимени партии съумяха дружно да съберат едвам 33 % от гласовете на гласоподавателите. По-слаб резултат те са получавали единствено през далечната 1949 година. Меркел обаче не пожела да признае персонални неточности.

Вместо това се опита на бърза ръка да сформира коалиция сред ХДС/ХСС, Зелените и Свободните демократи. Тя се надяваше на триумф, само че след предварителните сондажи Свободните демократи прекъснаха договарянията. Това също бе проваляне за Ангела Меркел. Председателката на ХДС не съумя да внесе някаква нова концепция в плана за бъдещо ръководство, не откри подобаващ общ знаменател и не съумя да сътвори единодушие сред евентуалните съдружни сътрудници.

След изборите за Бундестаг Ангела Меркел извънредно изрично се разгласи срещу съставянето на държавно управление на малцинството, тъй като това доста щеше да затрудни нейното ръководство. При този модел на нея щеше да ѝ се постанова да търси променливи болшинства за всяко свое управленческо решение – а сходно нещо изисква огромни старания и упорита работа в Народното събрание. Затова опозицията упрекна Меркел, че отхвърля тази алтернатива поради личното си улеснение.

Меркел в този момент в действителност съумя да сътвори коалиция със социалдемократите, само че въпросителните остават. Наближава ли залезът на канцлерката? Меркел е твърдоглав човек и владее тактиките на властта. Тя не обича споровете и знае по какъв начин да излезе суха от сложни обстановки. Явно това ще ѝ се удаде и този път. Нещо повече: последните анкети сочат, че в случай че се беше стигнало до предварителни парламентарни избори, близо 90% от съпартийците на Меркел въпреки всичко биха предпочели точно нея като претендент за канцлерския пост.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР