Автор Ернст Волф, икономически журналистБлек рок“ е най-мощната финансова компания,

...
Автор Ернст Волф, икономически журналистБлек рок“ е най-мощната финансова компания,
Коментари Харесай

Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара

Автор Ернст Волф, стопански публицист

„ Блек рок “ е най-мощната финансова компания, която е съществувала в миналото. Макар че през 2021 година тя управляваше повече от 10 трилиона $, сега ситуацията ѝ е доста по-лошо, в сравнение с преди една година: ръководените активи спаднаха до по-малко от 8 трилиона $ през третото тримесечие на 2022 година, което се равнява на загуба от над 20%.

Намира ли се „ Блек рок “, както настояват някои интернет уеб сайтове, в екзистенциални усложнения или напът да изпадне в неплатежоспособност?

Категорично не. Настоящата загуба е резултат от тактика, в която самата „ Блек рок “ взе участие в забележителна степен и която има две цели: унищожаването на междинната класа и въвеждането на нова парична система.

Ето и предпоставките за това:

„ Блек рок “ е учредена в Ню Йорк през 1988 година Облагодетелствана от дерегулацията на международната финансова система, в границите на три десетилетия компанията се разрастна до най-големия шеф на активи в света. Най-големият акционер на „ Блек рок “ е „ Вангард “. Двете дружно са главните акционери в шест от осемте най-големи мениджъри на активи в света и са измежду първите акционери в най-големите цифрови концерни – „ Епъл “, „ Амазон “, „ Алфабет “ и „ Майкрософт “.

Освен това „ Блек рок “ разполага с най-всеобхватната система за разбор на финансови данни в света – компютърната мрежа „ Аладин “, на която разчитат и най-големите централни банки след международната финансова рецесия от 2007-2008 година, когато „ Блекрок “ стана техният най-съществен консултант.

Тъй като „ Блек рок “ и „ Вангард “ могат да въздействат на съвсем всички пазари в света в своя изгода, те имат решаващо въздействие върху паричната политика на централните банки. Затова решението, което се взе преди няколко месеца, да се изостави разхлабената парична политика и да се покачат главните лихвени проценти, никога не е решение, взето против „ Блек рок “ и „ Вангард “.

Но за какво двата финансови колоса организират политика, която редуцира личните им активи? По две аргументи.

От една страна, най-успешният бизнес модел през последните две десетилетия е този на платформената стопанска система. Компании като „ Амазон “, „ Юбер “, airbnb, booking.com, „ МайХамер “ или „ Лиферандо “ обаче освен са извънредно печеливши, само че и процъфтяват, като унищожават дребните и междинните предприятия. Амазон да вземем за пример унищожи стотици хиляди търговци на дребно по света, а „ Юбер “ докара до банкрут не по-малко таксиметрови компании.

Настоящата парична политика на централните банки – повишението на лихвените проценти – подсигурява, че междинната класа ще бъде подложена на още по-голям напън, в сравнение с до момента, и дава опция на огромните платформени компании, които елементарно могат да се оправят с краткотрайни загуби, да продължат с поглъщанията на други компании и по този метод да дават на тях и на „ Блек рок “ още по-голяма пазарна мощ в бъдеще.

От друга страна, световната ни финансова система е разрушена и към този момент не може да бъде поддържана в дълготраен проект. По тази причина сега се приготвя нова система, учредена на цифрови централизирани пари. Кредитирането ще бъде отнето от комерсиалните банки и ще бъде поверено извънредно в ръцете на централните банки.

Но това значи завършек на всякаква финансова независимост и надлежно завършек на демокрацията. За да можеш да наложиш тази система на хората, би трябвало да ги поставиш в обществени, стопански и финансови усложнения. Именно това реализира и актуалната парична политика. Тя подтиква инфлацията в обстановка на най-голям дълг за всички времена, затруднява обслужването на заемите и освен това основава войска от безработни, които в последна сметка ще са подготвени да одобряват всяка парична система, без значение какъв брой недемократична е тя, от чисто обезсърчение.

Така че, в случай че „ Блек рок “ сега търпи загуби, това не е нищо повече от стратегическа маневра с ясната цел в края на изтощителния интервал да има още по-голямо благосъстояние и власт отпреди.

Източник " Гласове "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР