АВТОР: Елени СидераНякой беше казал, че изненадите се крият в

...
АВТОР: Елени СидераНякой беше казал, че изненадите се крият в
Коментари Харесай

„Генетичната ножица“, която е напът да промени науката

АВТОР: Елени Сидера

Някой беше споделил, че изненадите се крият в дребните неща, огромните са видни за всеки. Технологиите се минимализират с всеки минал ден, дебелината на косъма от дълго време остаря като похвала за международно достижение.

Стремежът на човек да превзема нови и непознати територии, с цел да борави с от ден на ден благоприятни условия е колкото велико, толкоз и рисково. Открития в региона на медицината, биологията, електрониката, космологията ни вършат горди притежатели на мощни механизми, с които променяме обстоятелства и реалност, както ние желаяме.

Вълнуващо, рисково, рисковано, галопиращо в конкуренцията, кой ще извика - ….Първи в света! От друга страна, не прекаляваме ли в играта на Богове? Всяко достижение в науката може да е сълзи от благополучие в положителните ръце или смързнала се от смут кръв, в случай че е в разрушителните планове на различен.

Ядреният физик Опенхаймер, не е предполагал, че е татко на разгром и опустошения, когато е основал нуклеарната бомба. Друг образец е онкологът Честър Саутъм от Института Слоун-Кетеринг. През шейсетте години на предишния век организира проучване, с цел да научи по какъв начин ще реагира имунната система на хората, когато е изложена на офанзива от ракови кафези. Инжектира живи ракови кафези HeLa на пациенти, без тяхното позволение. За да разрасне опита и несъмнено под чадъра на идеалната цел – предварителна защита и намиране на лекуване, Саутъм въвлича още трима сътрудници. Поканените лекари дават публичност и гласност, с което се приключва всяко деяние по-натам. Етичната норма избавя доста хора от угрозата да бъдат потопени в огромен медицински план. Примери хиляди....

Под прожекторите, на сцената е епохалното изобретение – Генетични ножици! Каква ли ще е неговата орис?....

Еманюел Шарпентие и Дженифър Даудна получават Нобелова премия за химия през 2020 година Откриват ефектен метод да трансформират ДНК на животни, растения и микроорганизми с извънредно висока акуратност, като стават откриватели на генната технология - генетични ножици CRISPR/Cas9.

CRISPR е съставен елемент на бактериалната имунна система и работи като прецизна двойка молекулярни ножици, които могат да отрежат целева част от ДНК.

От къде стартира всичко - Еманюел Шарпентие, жена родена с микробиологията в сърцето си, търсеща отговори за държанието на бактериите, основава лична изследователска група във Виенския университет. Фокусира се върху една от най-зловредните бактерии, които предизвикват големи вреди на човечеството - Streptococcus pyogenes. Всяка година той се популяризира и заразява милиони хора, като предизвиква инфекции като тонзилит и импетиго, които относително бързо отшумяват. В острата си форма го откриваме като съществена мощ в животозастрашаващ сепсис или унищожител на меките тъкани в тялото.

Шарпентие дружно с българката Елица Делчева, стартират в детайли проучване на гените на бактерията (само обърнете внимание – бактерия… гени!?) За Елица, Еманюел споделя – “Тя беше движеща мощ в плана и е измежду 38-те Нобелови лауреати, които вземат участие в 72-ото издание на срещата с млади учени, провеждано от 1951 година в немския град Линдау. ” През 2011 година в седмичното британско сп. „ Нейчър “ е оповестена публикация разкриваща механизма, който стрептококите употребяват, с цел да се борят против вирусите. (Тук се замислих – и бактериите се разболяват от вируси?!...) Автор е дипломантката Елица Делчева, която изяснява, че бактериите имат собствен метод да запомнят кой е бил нападателят. При нова вирусна зараза те съпоставят кода на остарелия с новия вирус. Със комплициран за изложение механизъм,  го унищожават и обезвреждат благодарение на Cas протеин. Той е основния воин, който нарязва ДНК-то на вирусите. После грижовно съхранява елементи от тази ДНК в личния си геном, с цел да ги разграничи, в случай че тези вируси нападат още веднъж. На това се споделя – Първи в света!

Минават години в които нововъведението се популяризира в научните среди и се ползва в необятен диапазон, от промяна в пръстови отпечатъци през смяна на човешки гени, отглеждани в изкуствена среда, до възобновление на ДНК на открити остатъци от мамути.

В Китай е направена промяна в гените на неродени близнаци, носещи повредено от родителите си ДНК, само че този акт, макар спасението на зародишите, е наказан от обществото.

Дори с многополюсните отзиви, откритието попаднало в положителни планове и положителни ръце, потвърждава опцията да се реализира вярата на хиляди заболели за тяхното излекуване. Във водещата тройка болести е прибавен незабавно - онкология, имунни и генетичните болести. Успешно при разновидности на болести на кръвта, СПИН, кистозна фиброза, мускулна дистрофия, Болест на Хънтингтън. Сърповидно-клетъчната анемия (SCD) - наследствено моногенно заболяване е изучено преди повече от век, само че има единствено две утвърдени от FDA лекарствени препарата. Води до висока смъртност и заболеваемост в международен мащаб. За понижаване на тежестта му бързият и забележителен прогрес в методите за редактиране на генома се оказва безспорна лечебна алтернатива. Дава се достоверност за поправяне на главната разновидност в получени от пациента хематопоетични стволови/прогениторни кафези (HSPCs).

Методите са към момента в работен вид за приложение и в други насоки от науката, изисква се време до момента в който се утвърдят, одобряват и узаконят. Учените споделят сами - към момента сме надалеч от осъзнаването на капацитета на CRISPR.

Партньорът Cas9 е “Майстор ” в потискането или нокаутирането на нежелани гени. За множеството медицински цели не е задоволително да се изреже единствено нежелана част от ДНК, би трябвало да управлява процеса на нейното възобновяване.

Само до тук можем да кажем – Браво! Дано са положителни ръцете които ще допрян “Ножиците на бъдещето ”, избистрен и доброжелателен мозъкът на хората които ще направляват посоката!

Бъдете здрави и мислете за най-малките неща, като за режисьорите на огромните постановки!


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР