Автор Джонатан Кук, Middle East Eye Джонатан Кук е автор

...
Автор Джонатан Кук, Middle East Eye Джонатан Кук е автор
Коментари Харесай

Джонатан Кук: Западното лицемерие за Газа предизвиква стомашни спазми

Автор Джонатан Кук, Middle East Eye

Джонатан Кук е създател на три книги за Израелско-палестинския спор и притежател на специфичната премия „ Марта Гелхорн “ за публицистика. Middle East Eye дава без значение и достоверно отразяване и разбори за Близкия Изток, Северна Африка и други райони.

Настоящият изблик на състрадание към Израел би трябвало да накара всеки с най-малко половин сърце да се отврати.

Не тъй като не е извънредно толкоз доста израелски цивилни жители да умират и да страдат. А тъй като палестински цивилни жители бяха подложени на голям брой издевателства от Израел в продължение на десетилетия, които доведоха до доста повече премеждия, само че в никакъв случай не провокираха и парченце от загрижеността, която в този момент показват западните политици и общност.

Западното двуличие по отношение на убийствата и стотиците ранени или взети в плен от палестински бойци израелци в селищата към окупираната линия Газа е в действителност поразително.

Това е първият път, когато палестинците, затворени в крайбрежния анклав, съумяха да извършат забележителен удар, далечно съпоставим със зверствата, които палестинците в Газа понесоха неведнъж, откогато бяха затворени в клетка, когато преди повече от 15 години Израел стартира блокадата си по суша, въздух и вода през 2007 година.

Западните медии нарекоха бягството от тази клетка и офанзивата на палестинците от Газа „ невиждани “, както и най-ужасният неуспех на израелското разузнаване, откогато Израел беше сюрпризиран по време на войната Йом Кипур преди тъкмо 50 години.

Израелският премиер-министър Бенямин Нетаняху упрекна Хамас, която номинално ръководи пандиза под намерено небе в Газа, че е почнала „ жестока и зла война “. Но истината е, че палестинците нищо не са започвали. Те съумяха, след толкоз доста битка, да намерят метод да наранят своя изтезател.

Неизбежно за палестинците, както Нетаняху също означи, „ цената ще бъде тежка “, изключително за цивилните жители. Израел ще наложи на пандизчиите най-тежкото наказване за тяхната смелост.

Наблюдавайте какъв брой малко състрадание и угриженост има на Запад за множеството палестински мъже, дами и деца, които още веднъж са убити от Израел. Тяхното безпределно страдалчество ще бъде затъмнено и целесъобразно с израза „ израелско възмездие “.

Истинските поучения

Всички настоящи разбори, фокусирани върху „ гафовете “ на израелското разузнаване, отвличат от същинската поука от тези бързо разрастващи се събития.

На никого не му пукаше, когато палестинците от Газа бяха подложени на обсада от Израел и им бяха отказани съществени витални потребности. Няколкото десетки израелски заложници, взети в плен от бойците на Хамас, бледнеят спрямо двата милиона палестинци, държани в плен от Израел в пандиза под намерено небе в продължение на към този момент близо двайсет години.

На никого не му пукаше, когато се разкри, че палестинците в Газа са държани на „ гладна диета “ от Израел – лимитирани количества храна са допускани вътре, пресметнати по този начин, че популацията да бъде едвам изхранвано.

Никой не се интересуваше, когато Израел бомбардираше крайбрежието на всеки няколко години, убивайки стотици цивилни палестинци всякога. Израел наричаше това просто „ косене на ливадата “. Разрушаването на обширни региони от Газа, с което израелските генерали се хвалеха като връщане на анклава към Каменната епоха, беше официализирано като военна тактика, известна като „ доктрината Дахия “.

На никого не му пукаше, когато израелски снайперисти се прицелваха в медицински сестри, младежи и хора в инвалидни колички, които излизаха на простести против пленяването им от Израел. Хиляди от тях оставаха с ампутации откакто снайперистите получаваха заповеди да стрелят безсистемно в краката и глезените на протестиращите.

Загрижеността на Запада за гибелта на израелски цивилни жители от ръцете на палестински бойци е сложна за храносмилане. Нима през последните 15 години в множеството израелски бомбени акции не умряха стотици палестински деца? Нима техните животи не са толкоз скъпи като израелските животи, и в случай че не – за какво не са?

След толкоз доста равнодушие в продължение на толкоз дълго време е мъчно да се слуша неочакваният смут, обзел западните държавни управления и медии от това, че палестинците най-сетне откриха метод – повтаряйки десетилетната безчовечна политика на израелците – да се опълчват дейно.

Този миг смъква маската и оставя гол неприкрития расизъм, представящ се в западните столици за морална угриженост.

Дестилирано двуличие

Дестилатор на това двуличие е Володимир Зеленски, украинският президент. През уикенда той разгласява обстоен туит, в който осъди палестинците като „ терористи “ и предложи на Израел своята безрезервна поддръжка. Той съобщи, че „ правото на Израел да отбрани себе си е неоспоримо “, като добави: „ Светът би трябвало да бъде обединен и взаимен, с цел да не може терорът да се опита да пречупи или подчини живота където и да е, и по всяко време. “

Тази инверсия на действителността стопира дъха. Палестинците не могат „ да подчинят живота “ в Израел. Те нямат такава мощ, даже и неколцина от тях да са успяли за малко да се измъкнат от клетката. Израел е този, който подчинява живота на палестинците от десетлетия. Не всички форми на „ тероризъм “, наподобява, са равни в очите на Зеленски и неговите настойници в западните столици. Със сигурност не и държавният тероризъм на Израел, който от десетилетия трансформира палестинския живот в страдалчество.

Как по този начин Израел има „ неоспоримото право “ да „ отбрани себе си “ от палестинците, чиято територия е окупирал и управлява? Как тогава Русия не може да претендира, че „ се пази “, когато нанася удари по украински градове в „ отговор “ на украинските удари за освобождение на териториите от съветска окупация?

Израел, доста по-силната и войнствена страна, в този момент опустошава Газа като „ възмездие “, както сподели Военновъздушни сили, за последното палестинско нахлуване.

На какво съображение тогава могат Зеленски и неговите чиновници да осъждат Москва, когато тя изстрелва ракети за „ възмездие “ на украинските удари по съветски територии? Ако палестинската опозиция против израелската окупация на Газа е тероризъм, както твърди Зеленски, по какъв начин по този начин украинската опозиция против съветската окупация не е също подобен тероризъм?

Няма леговище

Извинявайки измамите на Израел, неговите съдружници му разрешават да популяризира все по-безобразни неистини. През уикенда Нетаняху предизвести палестинците в Газа да „ изоставен в този момент “, тъй като израелските сили се готвят „ да работят с цялата си мощност “.

Но Нетаняху знае, както знаят и неговите западни помощници, че популацията на Газа няма къде да избяга. Няма леговище. Палестинците са затворени в Газа, откакто Израел окупира линията по суша, въздух и вода. Единствените палестинци, които съумяха „ да изоставен Газа “, са въоръжените фракции, които избягаха от наложения им от Израел затвор и бяха оповестени за „ терористи “ от западните политици и медии.

Западните държавни управления, толкоз ужасени от палестинските офанзиви против Израел, са същите държавни управления, които мълчат, до момента в който Израел изключва тока в пандиза, който съставлява Газа – още веднъж като хипотетично „ възмездие “.

Колективното наказване на два милиона палестинци в Газа, подвластни от Израел за електричество, тъй като Израел обкръжава и управлява всеки аспект от техния живот в анклава, е военно закононарушение.

Необяснимо, западните управляващи считат за военно закононарушение когато Русия бомбардира електрически станции в Украйна, изключвайки светлината. Те крещят, че съветският президент Владимир Путин би трябвало да бъде отмъкнат в Международния съд в Хага. Защо тогава им е толкоз мъчно да схванат паралела с това, което Израел прави в Газа?

Дръзко бягство

Има две непосредствени и контрастиращи поучения, които могат да се създадат от случилото се през този уикенд.

Първата е, че човешкият дух не може да бъде затворен до безспир. Палестинците в Газа непрекъснато измислят нови способи за освобождение от оковите си. Те са построили мрежа от тунели, множеството от които бяха локализирани и унищожени от Израел. Те изстрелват ракети, които непроменяемо биват свалени от все по-усъвършенстваните системи за прихващане. Те стачкуват всеобщо против тежко укрепените огради, увенчани със стрелкови кули, с които Израел ги е обкръжил, единствено с цел да бъдат убити от снайперисти.

Този път устроиха смело бягство. Израел ще вкара анклава още веднъж в послушание с масирани бомбардировки, само че единствено за „ възмездие “, несъмнено. Копнежът на палестинците за независимост и достолепие обаче няма да бъде понижен. Ще се появи нова форма на опозиция, без подозрение брутална.

И най-отговорните страни за тази свирепост ще бъдат Израел и Западът, който го поддържа толкоз раболепно, тъй като Израел отхвърля да спре да подлага палестинците на жестокости и да ги принуждава да живеят под негово ръководство.

Втората поука е, че Израел, непрекъснато оправдаван от западните си настойници, към момента няма желание да осъзнае фундаменталната истина, изложена нагоре. Реториката на настоящето държавно управление от фашисти и еврейски супремасисти може и да е извънредно грозна, само че се употребява с необятен консенсус измежду израелците от всички политически партии – палестинците би трябвало да продължат да бъдат подтискани.

Поради това по този начин наречената съпротива няма да се поколебае да поддържа военни удари по дълготрайно обсадения анклав Газа, убивайки още повече цивилни палестинци, за „ да им даде урок “ – урок, който никой в Израел не може да артикулира оттатък изказванието, че палестинците би трябвало да одобряват подчинението и затварянето си.

„ Добрите израелци “ – опозиционните водачи Яир Лапид и Бени Ганц – към този момент водят диалози с Нетаняху, с цел да се причислят към него в „ спешно държавно управление на единството “.

Каква е „ рецесията “? Кризата е, че палестинците упорстват за правото да не живеят като пандизчии в личната си татковина.

Израел и Западът могат да продължат менталната си гимнастика, с цел да оправдаят потискането на палестинците и да им откажат правото на опозиция. Но тяхното двуличие и самозаблуда стоят открити пред останалата част на света и той ги вижда.

Възгледите, изразени в тази публикация, принадлежат на създателя и не отразяват наложително публицистичната политика на Middle East Eye

Източник Middle East Eye

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР