Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-NewsШест турски военни кораби

...
Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-NewsШест турски военни кораби
Коментари Харесай

Ще подпали ли Турция „газова война” в Източното Средиземноморие?


Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, особено за 3e-News

Шест турски военни кораби заградиха пътя на сондажната платформа Saipem 12000 на италианския енергиен колос Eni в петък късно вечерта /9 февруари/, до момента в който тя плаваше към новото си предназначение за продупчване в блок 3 в източната част на изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Мощното оборудване, заобиколено на близко разстояние от турски фрегати, участващи в провеждано от Анкара нелегално военно обучение в морската територия на Кипър, бе насила да промени курса. То остава блокирано на към 15 морски благи от крайната си цел юго-източно от острова до разрешаването на казуса, оповестиха от компанията в неделя.

Кипърският външен министър Йоанис Касулидис упрекна Турция, че работи като „ пират”. Напрегнати старания на дипломатично равнище за разрешаване на рецесията свързаха през уикенда Никозия и Рим, за сериозната обстановка бяха известени Европейски Съюз и Съединени американски щати. „ Кипър предприе всички нужни дипломатически стъпки, с цел да позволи спокойно нападателния напън върху Eni от турски военни кораби”, съобщи президентът Никос Анастасиадес в неделя, наблягайки, че Турция работи в нарушаване на интернационалното право.

„ Единствената отговорност за всяка обстановка, която би могла да възникне, ще бъде разследване от кипърската гръцка администрация, която макар предизвестията, продължава едностранните си действия, свързани с въглеводороди в Източното Средиземноморие, като подценява неотменимите права върху естествените запаси на кипърските турци, които са съсобственици на острова”, изрично съобщи от своя страна турското външно министерство в декларация в неделя.

Безпрецедентният конфликт, който прерастна в

дипломатическа рецесия с военни аспекти,

е кулминационната точка на провежданата от Турция към този момент седем години политика на закани, провокации и засилено военно наличие на турския флот против Кипър поради неговата енергийна стратегия и интернационалните компании, които вземат участие в реализацията й. Инцидентът бе провокиран единствено часове откакто в четвъртък /8 февруари/ Eni и държавното управление на Кипър по едно и също време в Милано и Никозия публично оповестиха сполучливото довеждане докрай на проучвателния сондаж в сектора „ Калипсо” в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона. Откриването на ново „ обещаващо” газово находище бе последвано от известието, че Eni незабавно продължава със сондажни интервенции в блок 3.

Ще успее ли Турция да дестабилизира Източното Средиземноморие и да подпали в него ”енергийна война” - с военна мощ и напън върху международните водачи в газовия бранш да прекратят изследванията си в региона, е въпросът, който политици и специалисти в Кипър все по-активно разясняват.

Взривоопасната примес е подготвена - турските енергийни ползи и политически упоритости за водачество в Източното Средиземноморие, нерешеният Кипърски въпрос и повишаването на въздействието на Анкара върху окупираната от нея северна част на острова, геополитическите съперничества, засенчващи вероятностите за цялостна употреба на находищата на природен газ в района.

С аромат на газ бяха и извършените през януари и началото на февруари избори в двете елементи на разграничената страна – парламентарни в окупираните територии и президентски в Република Кипър, които ускориха политизирането на енергийните въпроси и напрежението в размяната на ответни дейности.

Само за месец от началото на 2018-а „ играта на нерви”, която Анкара води, съумя да я вкара в спор с всички страни с газови ползи в Източното Средиземноморие. Със опасността си с военна мощ против Saipem 12000 Турция нападна освен Кипър, само че и Италия, която поддържа енергийния си водач. И това стана единствено дни, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган персонално изрази пред президента и премиера на Италия „ чувствителността” на Турция и недоволството й от интензивността на Eni към острова. Нейните сондажи за газ в Средиземно море са „ опасност за Северен Кипър и за нас /Турция/”, е подчертал Ердоган по време на визитата си преди седмица в Рим, представен от турския вестник „ Хюриет”.

”Ние в никакъв случай няма да допуснем неразрешени действия за изследване и употреба на въглеводороди в нашия континентален шелф”, предизвести в изявление за гръцкия вестник „ Катемирини” преди седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той още веднъж акцентира, че огромна част от блок 6, където Eni откри новото газово находище, се намира в границите на турския континентален шелф.

С нова офанзива през миналата седмица Анкара влезе в

дипломатическа война и с Кайро.

Чавушоглу разгласи, че съглашението за установяване на границата сред морските зони на Кипър и Египет е „ незаконно” и „ невалидно” за Турция, тъй като нарушава континенталния началник на страната му. Причината за новия „ апетит” е ясна - най-голямото газово находище в Средиземно море, „ Зохр”, което точно Eni откри през 2015 година и което обнадежди работещите в региона енергийни компании за бъдещи открития, се намира във водите на Египет, покрай зоната на Кипър. В отговор в декларация Министерството на външните работи в Кайро съобщи, че никоя страна не може да оспорва законността на това съглашение, което разреши дейните изследвания за газ в региона, и предизвести Турция да не подхваща опити да подкопае египетския суверинитет в източната част на Средиземно море.

Анкара и „ подопечната” й самообявила се Севернокипърска турска република обявиха, че не признават и споразуменията за съдействие в енергийния бранш, реализирани в разговора на страните в Източното Средиземноморие, който се води интензивно, само че без Турция. Повод беше извършената през януари в Никозия първа тристранна среща на върха Кипър-Гърция-Йордания с присъединяване на крал Абдулла Втори, която пък продължи откритите към този момент тристранни формати Кипър-Гърция-Египет и Кипър-Гърция-Израел.

Напрежението в Източното Средиземноморие пораства, изрази терзанията си за изследванията и употребата на въглеводороди в зоната на Кипър и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в постоянния си януарски отчет за мироопазващите сили /UNFICYP/ на интернационалната организация на острова.

Кой какво нарушава

Основен „ аргумент” на Анкара за непрестанните й закани и провокации, почнали още през 2011 година, при сондажа в първото кипърско газово находище ”Афродита”, е, че Турция и кипърските турци имат законни права върху естественото благосъстояние в региона, които Кипър нарушава с дейностите си. А той ги „ нарушава”, тъй като Турция не приема неговите суверенни права върху морската зона, които обаче Кипър упражнява като интернационално приета страна. Според Анкара елементи или задачите площи на 11 блока от общо 13-те, оповестени от Кипър /включително блок 3, лиценз за който от кипърското държавно управление има Eni в консорциум с южнокорейската Kogas/, попадат в нейния континентален шелф или принадлежат на самообявилата се Севернокипърска турска република.

За Турция всички изследвания в този оспорван от нея морски регион са „ безотговорни и нелегитимни дейности на кипърските гърци”. Те „ едностранно слагат под надзор територии и региони, принадлежащи на Турция, както и в нарушаване на неотменимите права на кипърския турски народ”, разгласи турското външно министерство в декларация, с която посрещна началото на сондажа на италианския колос в блок 6 на 31 декември предходната година.

Освен това Анкара упорства Кипър да приключи проучвателната си активност до цялостното споразумяване на Кипърския въпрос, когато и двете кипърски общности ще могат да споделят изгодите от употребата на общото естествено благосъстояние. Според нея е „ недопустимо кипърските гърци да продължат да работят като едноличен притежател на острова”, откакто кипърските турци са негови „ съсобственици”.

Ескалацията на напрежението, довела до случая в края на предходната седмица, е в действителност отговорът на Турция в отбрана на нейните и на кипърските турци ползи, за което тя неведнъж „ предупреждава”. Въпреки, че блок 6 бе един от най-спорните още от самото му лицензиране и където се очакваше реакция от Турция, тя избра да блокира изследванията не в него, а в блок 3. Участъкът „ Калипсо”, разработван от Eni, не влиза в този бранш от блока, който съгласно Турция е част от континенталния й шелф. За блок 3 обаче има публикуван лиценз за сондажи от така наречен Севернокипърска турска република на турската държавна петролна компания ТРАО, обясниха специалисти.

Още в събота, часове след случая, стана ясно, че този лиценз може да бъде прибавен като част от „ мерките” на Турция. Т. нар. Севернокипърска турска република разгласи посредством декларация на „ външното си министерство”, че няма да одобри разширението на активността на Eni в блок 3 и че дружно с Турция е решена „ да предприеме съответни стъпки на основата на подписаните интернационалните споразумения”. „ Международният документ”, на който непризнатата страна се базира, е подписаното през септември 2011 година сред нея и Анкара съглашение за границата на континенталния шелф. Въз основа на него пък кипърското турско управление дефинира изключителна икономическа зона на непризнатата страна и издаде позволения за изследвания и рандеман на газ на турската държавна компания. Само ден по-късно, в неделя, турското външно министерство поддържа този метод.

Бъдещите турски сондажи в региона на острова се показват от Анкара и кипърското турско управление като „ последна мярка”, „ натурален резултат от провокацията” на Кипър и неговата сондажна интензивност, макар че от средата на предходната година към този момент няколко пъти Турция афишира подготвеност за газови изследвания в Черно и Средиземно море.

Страната даже закупи своя лична сондажна платформа от Южна Корея. „ Нашата гордост”, назова турският енергиен министър Берат Албайрак първия турски сондажен транспортен съд „ Deapsea Metro II”, който бе посрещнат с вдъхновение на турския бряг на 2 януари тази година.

„ В къс период в близко бъдеще Турция възнамерява да стартира сондажи в Източното Средиземноморие”, съобщи външният й министър Мевлют Чавушоглу преди седмица. „ В най-скоро време Турция стартира сондажи за газ и петрол край крайбрежията на Кипър, които ще допринесат за сигурността на страната ни и региона”, разгласи още в средата на януари енергийният министър Берат Албайрак. Освен незнайното близко време, досега няма информация и къде тъкмо ще бъде пусната първата турска сонда. Министър Албайрак посочи, че това ще стане в сходство с интернационалното право или посредством лицензите от Северен Кипър. И двете благоприятни условия - в „ прилежащата” на непризнатата страна морска зона или в блоковете, за които Турция има териториални разногласия с Кипър, са противозаконни и ще доведат до нова ескалация на енергийния и политически спор в Източното Средиземноморие.

Продължението – енергийно напрежение в политиката

Енергийният спор сред Кипър, Турция и кипърските турци, напрежението в който нараства, ще направи още по-трудно възобновяването на договарянията сред водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за сливане на етнически разграничената страна. Те бяха прекъснати след трагичния неуспех на интернационалната конференция в Швейцария през юли предходната година. За нов опит в търсене на решение се чакаше да преминат плануваните президентски избори в Кипър, където на балотажа на 4 февруари бе избран отново Никос Анастасиадис.

Още през януари обаче Анкара и политическото управление на кипърската турска общественост лансираха превръщането на енергийния въпрос в политическо решение за „ две държави”, т.е. дефинитивно разделяне на острова. В изказвания и заявления бе посочено, че продължаващите едностранни дейности на кипърските гърци във въглеводородните изследвания демонстрират нежеланието им да одобряват политическото тъждество с кипърските турци. В тази обстановка като опция се вижда „ договаряне на решение за две държави”.

Кипър неведнъж е заявявал, че естественото благосъстояние на страната принадлежи на всички негови законни поданици, в това число кипърските турци, само че обвързва „ споделянето” му с решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната. „ Бих желал да се надявам, че Турция ще разбере, че мирното сондиране, което сега се организира, визира бъдещето на Кипър и неговия народ”, акцентира през предишния месец Никос Анастасиадис. „ Република Кипър ще продължи своите енергийни проекти и няма да се откаже от суверенните си права поради провокациите на Турция”, увери в неделя, на фона на неприключилия случай с Eni президентът.

Новооткритото кипърско газово находище „ Калипсо”, чийто капацитет ще стане явен след още разбори на данните от сондажа, дава нов подтик на програмата за проучвания на изключителната икономическа зона на Кипър и ускорява позицията му като енергиен състезател в района, разясниха специалисти. След планувания сондаж в блок 3, във втората половина на тази година два кладенеца в блок 10 ще пробие консорциумът сред най-голямата самостоятелна енергийна компания в света, американската Exxon Mobil, и най-големия производител в интернационален мащаб на полутечен природен газ Qatar Petroleum.

Така 2018-а се обрисува като основна година за страната, която ще даде по-точна визия за количествата находища, бъдещата употреба на находищата и възможостите за изход на пазарите. Развитието на енергийната стратегия на Кипър значи и прогрес за огромните енергийни инфраструктурни планове в Източното Средиземноморие, реализирани дружно с Гърция, Израел, Италия, Египет. Енергийните вероятности в Средиземноморския басейн са доста значимо за енергийната политика на Европейски Съюз и общите европейски ползи. Мястото на Турция в този развой става под въпрос.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР