Автор: Андре Беркоф, радио “СюдВ началото руснаците искаха да притиснат

...
Автор: Андре Беркоф, радио “СюдВ началото руснаците искаха да притиснат
Коментари Харесай

Жак Бо: Целта на руснаците е да изтощят военния капацитет на Украйна

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”
" В началото руснаците желаеха да притиснат Украйна и да обезвреждат военната опасност, която тя представляваше за Донбас, и бяха подготвени да го създадат посредством договаряния. Зеленски имаше оферти още на 25 февруари, след това през март. Но след месец юни руснаците схванаха, че западните страни ще създадат всичко, с цел да не стопира тази война, макар желанието на украинците, на Зеленски. От този миг руснаците схванаха, че войната няма да се разгърне с огромни стрелки на картата, а ще се развие премахвайки постепенно, методично - в действителност премахвайки не е точният термин. Точният термин, употребен от ген. Суровикин през октомври, е методично " смазване " на украинската военна опасност. И тъкмо това се случва. Руснаците потеглиха с тази концепция. Те споделиха: задачата не е да печелим земя, а да изтощим украинския боен потенциал. И колкото повече оръжия се изпращат, колкото повече принуждават украинците да изпращат войски, толкоз повече се реализира тази концепция ".


 
- Радио “Сюд ”, предаването “Лице в лице ” на 30 януари с Жак Бо, някогашен на член на швейцарското стратегическо разузнаване, взел участие в доста стратегии на НАТО в Украйна сред 2014 и 2017 година Той написа книгите “Poutine, maître du jeu? ” („ Путин, стопанин на играта? “) и “Opération Z ” ( “Операция Z ”), издадена от издателство “Макс Мило ”. Добър ден, Жак Бо!
- Добър ден!

- Жак Бо преди малко издаде и книгата “Vaincre le terrorisme djihadiste ” (Да победим джихадисткия тероризъм). Но тук ще приказваме за обстановката Русия-Украйна със опасността от война, от една страна; с хората, които споделят “войната завърши, Русия завоюва ”; други, които споделят, че Украйна би трябвало да бъде въоръжена, а Русия спряна. Някои споделят, че НАТО е подготвен да се ангажира - видяхте генерала, който говореше за това. Жак Бо, желая да създадем равносметка на обстановката. Присъстващите сили - НАТО, Америка, Европа - имат свои ползи, във всеки случай своя тактика. Промени ли се обстановката?
- Да, несъмнено, обстановката се промени и на първо място се разви предствата ни за спора. Тази визия стартира да се трансформира. Мисля, че с цел да разберем днешната обстановка, би трябвало да се върнем към едно изявление, което нямаше огромен отзив във френскоезичните медии, само че подвигна огромен звук в англосаксонските. Това е изявление с командващия на украинските сили в списание (с ген. Валерий Залужни - бел. пр.) от предишния декември.
- Преди два месеца?
- Преди месец. Там той сподели, че украинската войска е буквално на колене и е малко евентуално да бъде способна да организира същинска контраатака против Русия, както и че е неотложно да разполага с 300 танка, 600 бойни машини и 500 артилерийски оръдия. А седмица по-късно, тъкмо преди Коледа, Володимир Зеленски отиде във Вашингтон с този лист с стремежи. Нещо като коледен лист.
- За боен шопинг.
- Именно. Впрочем той отиде, и това не е без значение, със знаме, подписано от бойци от региона на Бахмут, където бе ходил няколко дни по-рано. Това, което е забавно и което всички наблюдаващи означиха, е, че Зеленски се върна от Вашингтон, без да получи бойни танкове. Американците даже му споделиха тогава “няма да доставим бойни танкове “Ейбрамс ”. Той получи “Пейтриът ”, получи снаряжение, само че не и бойни танкове, които украинците смятаха за ядрото на това, което им е нужно.
- Гръчначният дирек.
- Гръбначният дирек на потребностите на украинските войска. А в същото време, в случай че сте наблюдавали това, което се случи в Украйна, падна Соледар, беше обграден Бахмут, съветската атака в Запорожие, във Вухледар и във всички тези браншове Украйна е в оттегляне. Други посетители в този канал, които са били на място и са видели погрома в тези борби, описаха за забележителните загуби.
Има още едно събитие, което не беше схванато много добре във френскоезичните медии, само че беше по-добре разбрано в англосаксонските медии, това бяха неочакваните оставки в украинското държавно управление.
- Да, видяхме. Това изненада всички.
- Да, изненада всички. И изключително оставката на един човек - Олексий Арестович, най-близкият консултант на Зеленски.
- Какви бяха аргументите за тези оставки?
- Казаха, че това е битка с корупцията. Но истината е, че не преследваш корупцията, когато си усложнен. Това не е точният миг, би трябвало да го направиш или преди, или по-късно, само че не и в този миг. Освен това Украйна към този момент направи това през август предходната година. След рухването на Северодонецк 650 души внезапно яха заменени в Украйна, наблюдаваше се същият феномен. Изведнъж институционалните лица в Украйна се почувстваха несигурни и споделиха “вятърът се обръща, би трябвало да се оттеглим ”.
- Това ли беше повода?
- Изведнъж са заприказва за танкове, за “Леопард ”, които германците не желаеха да дадат, след това споделиха, че ще разрешат на поляците да дадат, поляците се съгласиха и те внезапно бяха деблокирани. Мисля, че процесът вътре в украинското държавно управление, накара западняците да кажат “да ”. Ако фронтът скърца и политиката скърца, всичко рухва. Заради това - с цел да се възвърне доверието в украинския естаблишмънт, Западът отстъпи и сподели “ок, даваме танковете ”. Защото за танкове са приказва от дълго време.
- Означава ли това, че НАТО се ангажира повече отпреди, или не?
- Не бих желал да кажа, че НАТО се ангажира, по-скоро бих споделил, че страните от НАТО се ангажират, тъй като НАТО като съюз, като организация, действително не е зает там. Разбира се, господин Столтенберг прави изказвания, той го прави като началник на организация, което не значи, че НАТО като конструкция е зает. В подмяна на това обособени страни от НАТО - Полша, Германия са.
- Но въпреки всичко всички те са в НАТО.
- Да, несъмнено, че са в НАТО. Но би трябвало да се внимава за една спомагателна крачка. НАТО, това е член 5, това е нуклеарната опасност, всичко това. Докато са обособени страни, това са страни, които нямат нуклеарен потенциал. Добре, ще ми кажете “Франция има ”, само че знаем, че Франция няма да употребява нуклеарното си оръжие. Така че би трябвало да се прави разлика. Ангажирането на НАТО като съюз би било същинска ескалация, само че към този момент става дума за обособени страни от НАТО.
- Дали танковете, които ще бъдат доставени, не знам дали са 100 или 200, могат да повлияят във военно отношение на спора, имайки поради броя на танковете, които има Русия?
- Знаете ли, аз съм командвал батальон от танкове “Леопард 2 ”. Знам, че екипажите за “Леопард 2 ” могат да бъдат подготвени доста бързо. Модерните танкове имат това преимущество, че са проектирани за бързо преодоляване, с цел да бъдат реализирани релативно елементарно положителни резултати. Това основава други проблеми при поддържането им, тъй като има повече електроника, по-сложно е, само че във връзка с образованието - то се реализира. Несъмнено украинците ще съумеят да обучат положителни танкови екипажи. Но има два казуса. Първият е функционален. Ако погледнете развиването на танковете през последните 30 години, ще забележите, че механически това са танкове, не са се трансформирали, имат почти същите оръжия, същите боеприпаси, същата ризница и така нататък Това, което се промени обаче и се разви, изключително на Запад и даже при руснаците, е свързването на тези оръжия в мрежа.
- Те са свързани посредством дронове.
- Те са свързани посредством дронове, свързани са с артилерията, с авиацията, в действителност в западните армии танковете са съставка от една по-широка система, която се назовава войска. Следователно, когато докарате на една военна мощ извън оръдия като “Леопард ”, “Чалънджър ”, “Льоклер ” и така нататък, всички тези системи ще работят изцяло без значение, без синергията, която да им даде същинския действен потенциал.
- А в случай че бъдат доставени доста бързо?
- Това на практика е невероятно. Руснаците имат тази система, имат всичките си оръжия и по тази причина, макар по-малкото сили от тези на украинците, постигнаха триумфи. Защото при тях всичко е интегрирано - пехотата, танковете, артилерията, което се назовава разузнавателно-ударен комплекс, РУК на съветски диалект, който трансформира всички тези оръжия в система. Това е първата причина, заради която не мисля, че всички тези танкове ще доведат до огромна смяна. Втората причина е числова. Когато украинците се сблъскаха с съветската инвазия през февруари предходната година, те имаха 1000 бойни танка.
- Казвате, че украинските сили са имали 1000 танка?
- Да, имаха 1000 бойни танка. И съгласно западните данни те са завладели и са употребявали още веднъж над 500. А предходната година им дадоха - не приказвам за това, което ще пристигна, а за предходната година - дадоха им близо 600 танка.
- Западът?
- Точно по този начин, Западът. Като цяло това бяха танкове от запасите на източноевропейските държави и те ги изпратиха в Украйна. Така че предходната година Украйна имаше евентуално 2000 танка и все пак не бяха способни да си върнат нищо, точно тъй като руснаците са способни да интегрират може би по-малобройните си системи в нещо по-ефективно.
- Ще приказваме за това след една дребна пауза.

- Продължаваме да приказваме за Украйна с Жак Бо, който беше член на швейцарското стратегическо разузнаване и е взел участие в стратегии на НАТО в Украйна и който написа две книги по тематиката: Рoutine le maître du jeu? и Opération Z на издателство “Макс Мило ”. Всъщност, Жак Бо, това е война на изтощение, тъй като помните, че първоначално споделиха, че ще продължи три седмици, а други споделяха “не, вижте по какъв начин се съпротивлява Украйна ”. Какво е това? Корея, Виетнам?
- В началото руснаците желаеха да притиснат Украйна и да обезвреждат военната опасност, която тя представляваше за Донбас, и бяха подготвени да го създадат посредством договаряния. Зеленски имаше оферти още на 25 февруари, след това през март. Но след месец юни руснаците схванаха, че западните страни ще създадат всичко, с цел да не стопира тази война, макар желанието на украинците, на Зеленски. От този миг руснаците схванаха, че войната няма да се разгърне с огромни стрелки на картата, а ще се развие премахвайки постепенно, методично - в действителност премахвайки не е точният термин. Точният термин, употребен от ген. Суровикин през октомври, е методично " смазване " на украинската военна опасност. И тъкмо това се случва. Руснаците потеглиха с тази концепция. Те споделиха: задачата не е да печелим земя, а да изтощим украинския боен потенциал. И колкото повече оръжия се изпращат, колкото повече принуждават украинците да изпращат войски, толкоз повече се реализира тази концепция.
Има две забавни неща. Първото е, както споменах вече при предходно мое посещение, че тази тактика на изолираност на Русия беше разказана и даже препоръчвана от американския мозъчен концерн “РАНД Корпорейшън ”. “РАНД Корпорейшън ” създаде тактика и в тази тактика се показват рисковете, които тя съдържа. Рискът от тази тактика е, че тя ще ускори Русия, че Украйна ще загуби територии…
- И го споделиха?
- Да, още през 2019 година А преди няколко дни “РАНД Корпорейшън ” направи нов отчет, който поучава американците да стартират развой на договаряния, тъй като, както споделят те, по този начин не отиваме наникъде и войната не води до нищо, единствено ще обеднеем и ще накараме руснаците да разрушат Украйна.
- Тоест това е война на изтощение и тя може да продължи. Но по какъв начин по този начин западните представители не виждат това?
- Пак споделям, че във френскоезичния свят има много по-различна визия от тази в англосаксонския свят. Това първо. Във Франция има не тъкмо разсъждение, а най-много едно отношение, която е изключително…
- Емоционално?
- Емоционално и даже ирационално към тематиката. Англосаксонците въпреки всичко са малко по-рационални и виждаме, че Антъни Блинкен в едно скорошно интервю…
- Американският държавен секретар.
- Точно по този начин. Той сподели, че концепцията за връщането на Крим е евентуално безрезултатна и че Украйна не е в положение да го направи. Докато във Франция постоянно споделят, че Украйна печели, а Русия губи. Не, обстановката не е такава и апропо един американски сенатор през вчерашния ден или онзиден сподели “сега би трябвало да стартираме да сверяваме нашата политика с действителността на място ”.
- Само че един командващ от НАТО сподели, че НАТО би трябвало да се приготви за война с висока активност с Русия.
- Да, видях го. От друга страна бихме могли да цитираме немски генерали, американски генерали, в това число началника на Обединения комитет на шеф щабовете, които имат доста по-умерени позиции по въпроса и установяват, че в действителност би трябвало да се надигнем пред обстоятелствата, че без значение дали харесваме или не руснаците, дали харесваме или не украинците, действителността на място е такава: руснаците консолидират наличието си в Украйна, ускоряват го и даже го разширяват в ущърб на украинските войски. В момента украинците вършат насилствена готовност, виждаме много смущаващи видеа. Виждаме, че това провокира реакции и от страна на малцинствата, тъй като явно унгарското малцинство в западната част на страната страда най-вече от тези, които се изпращат на фронта, унгарското държавно управление се бунтува и т.н. Европейските водачи стартират да схващат, само че американците го схванаха малко по-рано...
- Според вас част от основното командване, не на НАТО, само че на някои западни страни, е схванала, че Донбас, Крим и други са изгубени?
- Ако приказваме за военните, те по този начин виждат нещата. Ако приказваме за политиците, казусът е малко по-различен. Проблемът на политиците е, че нe желаят да станат за смях. Те сътвориха много обилни проблеми на нашите лични стопански системи, до момента в който още през 2019 година бяха разказани всички проблеми, които през днешния ден виждаме, беше разказано какво ще се случи. Предупрежденията, които те пропуснаха, имат последици при нас и тези предизвестия бяха написани. Това значи, че се ангажирахме в този спор с Русия и, както сподели прочее Аналена Бербок, немската министърка на външните работи, “ние водиме война против Русия ”. Тя явно го сподели, с цел да сплоти колебаещата се Европа…
- Франция води война ли против Русия?
- Еманюел Макрон сподели, че Франция не е във война против Русия, само че Алена Бербок не се отхвърли от думите си. Тя изясни подтекста, изясни за какво го е споделила, само че не се отхвърли. И дори Брюно Льо Мер сподели, мисля че по Europe 1, само че може и да греша, той сподели при започване на март “ние ще сринем Русия ”.
- Руската стопанска система. И той го споделя всеки ден.
- Не забравяйте, че задачата е промяна на режима в Русия. Дори Зеленски сподели, че до момента в който няма промяна на режима в Москва, няма да има мирни договаряния.
- Ще продължим след една дребна пауза, само че съгласно вас това ще продължи?
- Ако помислим, ще забележим, че това ще продължи. Въпросът в този момент е доколко европейските водачи са способни да проявят малко здрав разсъдък и да си кажат, че не може да има безкрайна война и би трябвало да се намерения за излаз. Какъв, по какъв начин, при какви условия са неща, които би трябвало да се обсъдят, само че мисля, че през днешния ден, изключително в Европа, тъй като в Съединени американски щати започнаха да схващат, би трябвало да поемат по този път. В Европа към момента са в доктринерството, в догматизма и така нататък
- Ще продължим да приказваме за това, което се случва и което визира всички нас, с Жак Бо и Люсиен. След малко ще бъдем още веднъж дружно.

- Жак Бо, бих желал да поговорим за следствията, за концентричните кръгове от това гигантско паве в международното тресавище. Каква беше ударната вълна за стопанските системи? Очевидно става нещо в страните с нововъзникващи пазари, което войната Русия-Украйна форсира.
- В прочут смисъл войната беше проявител и напомням въпроса, който сложих първия път, когато бях в това предаване: с какво този спор е по-осъдителен от предходните? За нас този въпрос е безопасен, само че отвън Европа той е централен, тъй като хората схванаха, че европейските проблеми, проблемите на Украйна са привилегировани, че могат да се избиват хора, без това да разстройва никого.
- В спора сред Саудитска Арабия и Йемен да вземем за пример.
- Ирак, Афганистан, има 20 хиляди образеца. Пак споделям, че това е проявител, тъй като демонстрира метода, по който ни възприемат. А през днешния ден, и това не е инцидентно, виждаме усилване на БРИКС, сили, които тласкат африканските, азиатските страни към евразийския блок. Хората схващат, че през днешния ден може би има по-надеждни сътрудници, като тук не приказваме за политически модели, приказваме за надеждност…
- Евразия става център на света.
- Точно по този начин. Това е решаващият детайл. И той се прибавя към различен проблем, за който говорихме в предходно предаване, това е публичният или цивилизационният проблем, който разделя даже и Европа - това е визията за понятието “семейство ”…
- Понятието “джендър ”…
- Именно. Това е проблематика, която се свързва у нас с Путин, само че в случай че помислим малко, тя визира и поляците, визира и украинците, визира всички източни страни…
- И унгарците.
- Напълно, само че тя визира доста необятно и така наречен “останала част от света ”, която не е джунгла, както сподели Жозеп Борел. Това са хора, които размишляват за своето лично общество и които считат, че западният модел не е желан за тях най-малко към този момент. И това способства за отдалечаването на тези страни.
- Но не накара ли спорът Русия-Украйна това отдалечаване да надвиши публичното и да засегне стопанската система? Все отново за първи път се приказва за дедоларизация на света.
- За първи път хората имат смелостта да го създадат. Кадафи искаше да го направи, налагайки златния динар в Африка. Саддам Хюсеин искаше да го направи, Иран искаше да го направи и така нататък Така че концепцията не е нова. Но може би през днешния ден хората имат повече храброст, с цел да си кажат “Западът е слаб, това е моментът да го създадем, може би това е огромната смяна ”.
- Те го декларират, Саудитска Арабия продава нефт на Китай в юани и така нататък Според вас неминуем ли е този развой?
- Нищо не е неизбежно в този свят, но мога да си показва, че има твърда воля за отдалечаване от Запада. Защото в действителност зле замислените у нас наказания, породиха рецесия на доверието. Защото когато замразявате активите на една страна, африканските страни или страните от Близкия изток, които имат активи при нас, си споделят: “Ако те вършат това с Русия, която е нуклеарна мощ, на следващия ден могат да го създадат с нас ”.
- Разбира се, и то още по-лесно.
- Докато руснаците и китайците няма да създадат това. Ние не виждаме това, тъй като се считаме за центъра на света, само че те доста добре го виждат и то способства за отдалечаването на така наречен “останала част на света ” от нашите страни.
- Тектоничните плочи в действителност се раздвижиха. Може би това е моментът да включим слушателите.

- Имате думата по радио “Сюд ” и незабавно включваме Жюлиен от Марсилия. Добър ден, Жюлиен!
Жюлиен: - Добър ден, господин Беркоф, добър ден, господин Бо, доста се веселя да ви чуя още веднъж по радио “Сюд ”! Мисля, че вие сте един от малцината, които приказват не прочувствено, а доста прагматично за спора, което стана необичайност във френските медии, тъй като сме прекомерно прочувствени и това ни води в неверната посока.
След като господин Бо счита, че американците в действителност стартират да осъзнават ситуацията в този спор и неспособността на Украйна да завоюва цялостна победа, кога мислите, че европейците ще стартират да осъзнават това и в кой миг ще признаят, че са победени в своята идеология на желанието да смажат, да разрушат Русия?
Жак Бо: - Това е отличен въпрос. Както знаете, аз съм работил в НАТО, а там има две групи: тези, които Доналд Ръмсфелд наричаше “старата Европа ”, формирана от старите европейски страни - Франция, Германия, Италия и така нататък, които по принцип имат по-балансирано, по-умерено отношение. Казвам по принцип, което не значи, че и в този момент е по този начин. А има и Източна Европа, която Ръмсфелд наричаше “новата Европа ”, която е яростно антируска. Мисля, че в този момент, а това важи както за Европейския съюз, по този начин и за НАТО, има нещо като борба сред тези две трендове. Европейският съюз се причисли към “нова Европа ”. Видяхме Германия с нейната външна министърка Аналена Бербок, която е по-скоро на страната на “нова Европа ”, само че виждаме и Олаф Шолц, който е доста слаб, не е доста забележителна персона, само че при все че е по-скоро на страната на “стара Европа ”. Следователно има борба сред двете групи и целият въпрос е по какъв начин ще приключи този спор, без да се опозорим доста. Това е казусът. 
- Отиваме в Лион, с цел да включим Серж. Добър ден, Серж!
Серж: - Добър ден, господин Беркоф, добър ден, господин Бо! Обаждам ви се с един въпрос, защото господин Бо ми се стори оптимист за край на спора, без да станем за смях. Аз се запитвам дали към този момент не сме в Трета международна война. И ако си мислим, че в тази Трета международна война ще се изправят НАТО против Русия, не разбираме, че това може да бъде НАТО против целия свят, тъй като, както казахте, има нации отвън Европа, които в този момент имат смелостта и пет пари не дават за казуса на Европа. Виждам, че международните водачи отвън Европа, или народите по света биха желали Путин да завоюва, тъй като Путин предлага преди всиччко многополюсен свят с почитание към цивилизациите, Путин предлага свят без уокизъм (wokisme) и признавам, че аз самият, бидейки източен християнин, считам, че за всички е доста по-привлекателно да видим поражението на уокизма. И предчувствам, че НАТО не е решил добре, че е във война против целия свят.
Жак Бо: - Това е доста забавен въпрос и мисля, че в доста връзки сте прав. Не обичам доста да употребявам термина “световна война ” или би трябвало да се дефинира каква форма ще има тя. Имам чувството, че днешната физическа, материална, смъртоносна война в Украйна върви към края си, само че концепцията, че има цивилизационна война…
- Световна студена война.
- Точно по този начин, международна студена война. Всъщност това, което казвате, бе установил Самюел Хънтингтън, говорейки за конфликта на цивилизации. Ако прочетете текста - аз го четох на британски, не на френски - се вижда, че той установи това разделяне, по това време не се говореше за уокизъм. При все това вашето разсъждение ме навежда на мисълта, че ние в Европа не сме чувствителни към това разделяне, тъй като считаме, че притежаваме истината, само че в останалата част от света това са същински въпроси, тъй като за тях това обвързвано с еволюцията на техните общества. Преди няколко години имаше коментатори, които, говорейки за масмедиите или за осведомителните медии, споделяха, че това са оръжия за всеобщо заличаване, засягат душевността на обществата и провокират вътрешни разтърсвания в тях.
- Интересно е това, което сподели Серж: НАТО против целия свят.
- Затова споделих, че би трябвало да дефинираме какво имаме поради под война и по тази причина вие доста добре припомнихте, че това може да е студена война. НАТО беше основан, с цел да предложи на европейските страни американската нуклеарна закрила…
- Срещу Русия! По-точно против Съюз на съветските социалистически републики.
- Но това е нуклеарен потенциал. НАТО се опита да сe посвети на други задания, само че не бе кадърен, видяхме това в Афганистан. Както споделих, НАТО в действителност не е забъркан в спора в Украйна като конструкция, като организация и мисля, че това ще остане по този начин към този момент. Надявам се. От друга страна концепциите, които стоят зад него и догматичните, идеологически, публични политики, безспорно всичко това ще остане и забележката на нашия събеседник е изцяло уместна. Тази война ще остави следи от социална позиция и в доверието на страните, което прочее към този момент се вижда: Буркина Фасо преди малко сподели на французите да си потеглят, в разгара на войната в Украйна. Това значи, че не сме успокоили жителите на Буркина Фасо.
- Поражда се някаква рецесия на доверието и тя може да стигне доста надалеч.
- Напълно.
- Люсиен, може би има различен въпрос? Благодаря, Серж.
- Свързваме се с Кристоф от Екс ан Прованс. Добър ден, Кристоф!
Кристоф: - Добър ден, Люсиен, добър ден, Андре, добър ден на господин Бо! Но преди този момент, добър ден на моя съотечественик Жюлиен от Марсилия и поздрави на лионеца Серж за неговите възгледи! Защото това, което той сподели, живо ме заинтригува. Г-н Бо, имам един въпрос към вас, господин Беркоф, и към вас имам един въпрос.
- Питайте!
Кристоф: - Вас ще запитвам за пенсията, само че не за вашата пенсия, а за пенсиите
- Засега не знам какво значи това, само че и това ще пристигна (смях).
Кристоф: - Г-н Бо, на 26 август 1756 година пруският крал Фридрих II, взема нещата в свои ръце, атакува Австроунгарската империя и превзема Силезия. Мисля, че нашата политическа и военна обстановка доста наподобява на тогавашната история.
Жак Бо: - Първо е значимо да напомня, че когато Русия се намеси в Украйна, задачата не беше да завземе територия.
- А Донбас?
- Не, тъй като той беше разгласен за самостоятелен. Те оповестиха независимостта си. Руснаците не нахлуха, с цел да го завладяват, а с цел да защитят - и това е принцип на Организация на обединените нации, който постоянно се не помни - отговорността за отбрана, на който прочее западните страни можеха да се базират, с цел да влязат в Украйна, което те не направиха. Но Русия го направи, с цел да отбрани популацията на Донбас. Не бива да забравяме, че това население беше бомбардирано в продължение на осем години, от 2014 до 2022 година, неговите жертви постоянно се не помнят, но руснаците не не помниха тези жертви. Именно с цел да прекратят това, при започване на миналата година, когато бомбардировките се ускориха, те взеха решение да се намесят по молба на популацията на Донбас. И в случай че на 25 февруари, т.е. ден след началото на офанзивата, европейците не бяха попречили на самодейността на Зеленски, може би войната щеше да замръзне в оня миг, щеше да има договаряния, всички щяха да могат да сложат картите на масата, можеха да бъдат съживени Минските съглашения, защото задачата на съветската интервенция беше тази…
- Да, само че всичко това е “ако ” и, за жалост, не се случи. Въпросът е дали сме в серпантина, или не, Трета международна война, както сподели Серж?
- Да, доста добре разбрах въпроса, който е изцяло подходящ. Но в случай че разберем тази първична конспирация, може би в даден миг ще можем да се върнем към нея. Ако бъдат дадени гаранции на популацията на Донбас, което малко се поразшири в този момент, руснаците сигурно няма да правят отстъпка от закрилата на това население и това ще бъде централният детайл. Именно по тази причина приказват за неутрализация на Украйна, това предложи Зеленски през март и руснаците бяха подготвени да одобряват. Трябва да се разбере този механизъм, с цел да си кажем: има вероятен край, има детайли на вероятен разговор и затова не сме неизбежно в затворен кръг, има детайли и е достатъчно да ги приемем, да се върнем към тези основи, а по-късно вероятно има и градивни детайли.
- Ужасното е, че до този миг Европа по никакъв метод не се показва като медиатор или договарящ.
- Това е много необикновено, тъй като постоянно съм считал, че наднационална, или мултинационална, или многостранна организация не трябва да се намесва в споровете сред своите членове. Ако страни от Европейски Съюз или други са в спор - добре, че Украйна не е част от Европейски Съюз, но да го допуснем, точно това е ролята на една мултинационална организация - да има нужната висота, с цел да играе ролята на съдия и да посредничи…
- Да умиротвори всичко това. Люсиен, финален слушател.
- Много благодаря, Кристоф. Имаме време да включим Мохамед от Перпинян. Добър ден, Мохамед!
Мохамед: - Добър ден на вас, на вашия посетител и на слушателите! Въпросът ми е следният: споделиха ни, че ще предоставим танкове “Льоклер ”, които са сложни даже за ръководство, те основават проблеми с електрониката и други Казаха, че няма да участваме с хора. Но какво става с един танк, когато няма техници на място? Това е първият ми въпрос. Второ, на следващия ден войната свършва. Кой знае кой ще продава това въоръжение - Съединени американски щати, Германия или ние? И един финален въпрос: на следващия ден завършва войната, показахме зъбите си на Русия, виждаме по какъв начин се отнася тя към нас в Африка. Как ще действат нашите дипломатически и търговски връзки с Русия?
- Много въпроси, Мохамед. Може би Жак Бо ще отговори на първите два.
Жак Бо: - Наистина доста въпроси. По въпроса за танковете и самолетите - това в действителност е казусът с поддръжката на тези танкове. Говори се за съучастничество във военните дейности. Доставката на оръжие за някого в действителност не е военно съучастничество, само че от момента, в който влезем в неговата логистична схема…
- Както сподели Мохамед, има хора, които ги поддържат.
- Хората, които ги поддържат, са забъркани. Ако дадете оръжие на една азиатска страна и по-късно тя влезе във война, това не значи, че вие сте забъркани. Но когато вие сте с нея, с цел да поддържате оръжието, поражда същински проблем. Мисля, че когато дадем танковете “Леопард ”, които добре познавам, това са танкове със страхотна техника, в действителност ви трябват специалисти, с цел да ги поддържат. Да се докарат в реалност е елементарно, само че не може да се поддържат от какъв да е механик.
- Това е военно съучастничество, без значение дали го желаеме или не.
- Във всеки случай доста мощно се подразбира.
- И с цел да отговорим на въпроса, Жак Бо, когато спорът завърши, светът няма да е същият, без значение от изхода.
- Светът няма да е същият. Вие споменахте въпроса за оръжията и къде ще отидат тези оръжия. Ще се случат две неща. Първо, за страните, които са доставили оръжия на Украйна, американците ще дойдат да ги заменят - към този момент са отворени вратите на пазара за американски оръжия.
- За най-голямо наслаждение на производителите.
- За най-голямо наслаждение на производителите на оръжие, в ущърб прочее на европейските производители на оръжие. Вече загатнах, че предходната година украинците получиха близо 600 танка остарели модели от запасите на източноевропейците. Именно американците споделиха на европейците: “вие дайте старите ресурси, ние ще ви доставим нови оръжия ”. Цялата облага ще бъде за американските производители на оръжия. Това е първото нещо. Второ, явно всички оръжия, които са пристигнали на бойното поле, или по-скоро би трябвало да кажа всички, които бяха изпратени в Украйна, тъй като доста малко стигнат до бойното поле, към този момент бяха открити украински оръжия в Сирия…
- В Албания…
- … и във Финландия.
- Това е корупция.
- Следователно има същински проблем.
- Благодаря, Жак Бо, мисля, че в действителност ще приказваме още веднъж за всичко това и постоянно ви чакаме.
- Благодаря, скъпи слушатели! Това беше “Лице в лице ” в понеделник, 30 януари, с Жак Бо, създател на “Poutine, maître du jeu? ” („ Путин, стопанин на играта? “), “Opération Z ” ( “Операция Z ”) и “Vaincre le terrorisme djihadiste ” (Да победим джихадисткия тероризъм) на издателство “Макс Мило ”.
Свързани публикации: 

Превод от френски: Галя Дачкова
Следвайте " Гласове " в
 
 
03 Фев 2023189203 Фев 2023309602 Фев 2023604101 Фев 20231086531 Яну 2023454931 Яну 20235078КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023352211 Яну 2023218228 Яну 2023279526 Яну 2023529
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР