Автопаркът на МВР е остарял като над половината от колите

...
Автопаркът на МВР е остарял като над половината от колите
Коментари Харесай

Колите в МВР са предимно 15-20-годишни, но има и мотори от миналия век

Автопаркът на Министерство на вътрешните работи е стар като над половината от колите се употребяват сред 15 и 20 години. Това излиза наяве от документите към социална поръчка за застраховки " Гражданска отговорност " и " Каско ". Сред тях са посочени и мотоциклети, които в други страни евентуално биха били счетени за музейни експонати. У нас обаче не престават да се застраховат, а евентуално – и да се употребяват.

От времето на Румен Петков

Силовото ведомство е показало, че разполага с 5 хиляди леки автомобила . Над 32% от тях са на възраст от 10 до 15 години. Други над 23% се употребяват сред 15 и 20 години.

Новите коли са малко – става дума за едвам 34 автомобила на възраст до 1 една година. Това са 32 " Нисан Навара ", едно " Рено-Трафик " и " Хюндай Елантра ". Пикапите на " Нисан " бяха купени за пожарната през предишното лято. Последната пратка нови коли беше още през 2018 година От тогава по-сериозни покупки не е имало, само че пък в това време избухна скандал с социална поръчка за джипове, купени през 2017 година Колите се оказаха в центъра на следствие на европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, което докара и до дело в профилираната прокуратура.

Най-масовата кола в Министерство на вътрешните работи си остава " Опел-Астра " . От тях има близо 1200 автомобила. Другата постоянно срещана е " Ситроен Ксара Пикасо ", купени още по времето на Тройната коалиция, когато министър бе Румен Петков. И двете марки са употреба над 10 или над 15 години. Има и 105 джипа " Ленд Ровър ", също на почтена възраст. Далеч по-многобройни са " Лада-Нива " - близо 400. Те също не са първа младост.

От времето на великия Съюз на съветските социалистически републики

Макар и малко, в автопарка на Министерство на вътрешните работи се срещат возила, създадени по времето на великия Съветски съюз, когато милицията бе считана за биещото сърце на партията. В листата попадат да вземем за пример пет мотоциклета ИЖ-Юпитер , чието произвеждане стартира през 1985 година, ИЖ-Планета 3, пуснати през 1971 година, както и " Восход ", също пуснат на пазара през 1985 година Има и мотори с панер .

Все още работещата руска техника обаче надалеч не се изчерпва с тези ветерани. Има няколко камиончета УАЗ, има шест-тонни ЗИЛ-ове, както и ГАЗ-ки. Товарните коли с висока проходимост да вземем за пример са единствено такива, видели доста луни. Става дума за ГАЗ-66, ЗИЛ 131 и 157, PragaV3S, както и Saurer Berna. Сред рейсовете се намират и няколко " Чавдар " -ки.

Все няма и все не стига

Проблемът с техниката в Министерство на вътрешните работи е голям и стои неуреден от дълго време. От над 10 години да вземем за пример се приказва за пазаруване на профилиран хеликоптер за гасене на пожари. Такъв все още няма, при потребност се употребяват пригодени за задачата военни машини.

Че техниката е остаряла неотдавна съобщи и вътрешният министър Бойко Рашков. Той разяснява, че колите били приблизително на по 12-13 години и се движели непрестанно.

" В момента се афишират поръчки, ще опитаме този път вместо да се купуват коли, да се вземат на действен лизинг. Установяваме, че поддръжката се прави от избрани автосервизи. Ще се опитаме да отстраняваме кърлежите, които злоупотребяват с финансите в системата ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР