Автономните превозни средства ще станат напълно легални в Обединеното кралство(снимка:

...
Коментари Харесай

Легализират автономния транспорт в UK до 2025 г.


Автономните транспортни средства ще станат изцяло легални в Обединеното кралство
(снимка: CC0 Public Domain)

Британските управляващи имат намерение да легализират самостоятелните транспортни средства до 2025 година. Предвиден е бюджет от 100 милиона паунда за осъществяване на нужните проучвания.

След като получи самостоятелност, напускайки Европейски Съюз, Обединеното кралство няма да отсрочва приемането на законодателна рамка, която разрешава употребата на самостоятелни транспортни средства по публичните пътища още през 2025 година Отговорността за акцидент ще бъде предоставена на автомобилните производители, в случай че по време на конфликта колата е била ръководена от автоматизираните системи.

Правителството ще отдели 100 милиона паунда (около 119 милиона долара) за подготовката на нужните условия и проучвания, заяви Ройтерс, базирайки се на министъра на превоза на Англия – Грант Шапс. Британските управляващи правят оценка потенциала на пазара на самостоятелни транспортни средства на 42 милиарда паунда, а човешкия капацитет на перспективната промишленост – на 38 000 нови работни места.
още по темата
Превозни средства с усъвършенствани дейни функционалности за подкрепяне на лидера ще бъдат позволени по публичните пътища в Обединеното кралство поетапно от идната година. До средата на десетилетието законодателната рамка би трябвало да обхване и публичния превоз с функционалности за самостоятелност, както и роботизираните транспортни средства за доставка.

От отпуснатия бюджет почти 35 милиона лири стерлинги ще бъдат ориентирани към проучвания в региона на пътната сигурност. От позиция на законодателството, в случай че автомобил с включена автоматика попадне в злополука, виновността ще бъде приписана на автомобилния производител, а не на лицето на шофьорската седалка.

В началото на август и китайските управляващи дефинираха сходни разграничения. От тяхна позиция, при липса на човек на шофьорската седалка при положение на ПТП, отговорността би трябвало да се носи от притежателя на автомобила, само че в случай че се потвърди, че случаят е настъпил заради недостатък в дизайн на машината или софтуера, тогава отговорността ще бъде предоставена на автомобилния производител.

Между другото, наличието на човек на мястото на лидера, който може да се намеси в процеса на ръководство на транспортното средство, към момента допуска неговата отговорност за случая, съгласно китайските законодатели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР