Автомобилният пазар в света е разтърсен от силни трусове. Експерт

...
Автомобилният пазар в света е разтърсен от силни трусове. Експерт
Коментари Харесай

Автопазарът се тресе - кои концерни ще оцелеят

Автомобилният пазар в света е разтресен от мощни земетресения. Експерт твърди, че се чака сериозен развой на натурален асортимент. Кои ли ще оцелеят?

" Всички огромни автомобилни пазари в света стагнират. Това оказва напън върху цените и свива облагите. При това всички са принудени да вършат огромни вложения в самостоятелните и електрическите коли. " Така Константин Гал от консултантската компания EY (бившата Ernst&Young) обобщи резултатите от проучване, оповестено неотдавна.

Според Гал, автомобилостроителите са принудени да оцеляват в една все по-трудна и непрозрачна пазарна среда: " Световната автомобилна промишленост се намира в рецесия, както във връзка с продажбите, по този начин и на облагите. Засега аргументите за нея са главно конюнктурни ", споделя той.

От EY са изследвали 16-те най-големи производители в света, измежду които и немските концерни БМВ, Даймлер и групата на Фолксваген. Повечето от тях регистрират нарастване на оборота - с помощта на взрива на SUV-автомобилите. Германските производители означават най-високия растеж - 5,2 %, следвани от френските автомобилни компании (4,7%). Американските автомобилостроители осъществят 3% спад в оборота, а японските - минус 1,3 %. Общо браншът отбелязва растеж от 1,3 % - нов най-голям връх. Най-висок оборот през второто тримесечие на годината реализират Фолксваген и Тойота, излиза наяве още от проучването.

Германските концерни са в положително положение

При продажбите обаче нещата наподобяват друго. Най-голям спад означават френските компании (минус 10 процента) и американските (минус 9 процента). Най-добре са продавали Тойота и Фолксваген. Като цяло обаче немските автомобилни концерни означават спад в продажбите. Единственото изключение е БМВ. Японските марки Мицубиши, Хонда и Тойота също означават лек растеж в продажбите.

Независимо от намаляващите облаги на немските автомобилни компании, техните коли си остават мощно желани. Това си проличава изключително по това, че общият спад на немските продажби е нищожен - изключително спрямо съперниците от Съединени американски щати и Франция.

Петер Фус, сътрудник на EY, изяснява този спад и с неналичието на избрани модели, както и идната промяна на едни модели с други. През второто полугодие е допустимо продажбите още веднъж да излязат на плюс, защото компаниите имат положителни резултати - те завоюват нови пазарни дялове, напредват добре с въвеждането на електрическите си коли и се пробват да понижат общите си разноски посредством икономии ", показва специалистът.
Намаляването на облагите в немската автомобилна индустрия, съгласно Фус, се дължи на " еднократни резултати ": дизеловата спекулация, обвиняванията в непазарни сделки и връщането на коли за техническо преоборудване - да вземем за пример поради дефектни въздушни възглавници. Всички тези фактори понижиха съществено облагите на автомобилните концерни през последните години ", показва Петер Фус.

Експертът съзира и различен проблем: след затишието в продажбите, изключително на китайския пазар, концерните са натрупали големи остатъци от коли, които пълнят складовете им. Според него, в кратковременен проект няма да се промени нищо значително. Точно противоположното: обстановката в Китай ще става " още по-неприятна ", споделя той. Това е неприятна вест най-много за френските и американските производители, чиито продажби на все по-важния китайски пазар се сринаха надлежно с 14 и 55 % през второто тримесечие.

Основните опасности

Надеждите, че скоро ще отпаднат някои неподходящи политически фактори, които затрудняват автомобилния пазар, могат да се окажат лъжливи, предизвестява Фус. Все по-вероятен наподобява " твърдият " Брекзит, който евентуално ще докара до обилни загуби на европейските пазари. Ситуацията с Китай също буди паника: " Независимо от сегашната уязвимост на китайския пазар немските автомобилни концерни към момента имат положителни позиции там. Ако обаче комерсиалният спор със Съединени американски щати ескалира, това ще се отрази и на немските автомобилостроители ", уверен е специалистът.

Истинските провокации пред сектора обаче занапред предстоят, твърди Константин Гал от EY: " Ще има ново размесване на картите. По-строгите горни граници за нездравословните излъчвания и настъплението на електрическите автомобили ще провокира невиждани разбърквания на пазара, за които някои от концерните не са готови ", счита той.
Затова наклонността е да се задълбочават съдействията и партньорствата сред автомобилостроителите - нещо, което към този момент върви с цялостна мощ. " Само по този метод концерните могат да понижат разноските и рисковете, свързани с бъдещите им вложения. Във всеки случай следва развой, който ще отсее плявата от зърното ", уверен е Константин Гал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР