Автомобилният гигант Volkswagen ще се изправи пред германски съд днес,

...
Автомобилният гигант Volkswagen ще се изправи пред германски съд днес,
Коментари Харесай

Започва мегапроцесът срещу VW заради „Дизелгейт“

Автомобилният колос Volkswagen ще се изправи пред немски съд през днешния ден, съобщи Българска национална телевизия. Стотици хиляди притежатели на манипулирани дизелови коли изискват обезщетение четири години след експлоадирането на най-големия промишлен скандал в страната. Първото чуване стартира в 10 ч. в Брунсуик, на към 30 километра от централата на VW в северния град Волфсбург.

Около 450 000 души са се включили към първото по рода си групово произвеждане, въведено от законодателите, откакто през 2015 година се развихри абсурдът с измамите " Дизелгейт ". Групата за правата на потребителите VZBV, представляваща ищците, споделя, че немският авто производител съзнателно е навредил на купувачите, като е конфигурирал програмен продукт за ръководство на мотора, който разрешава на транспортните средства да замърсяват доста повече на пътя, в сравнение с при лабораторни условия. Процесът е най-големия до момента в Германия около " дизелгейт ". Миналата седмица основният изпълнителен шеф на VW Херберт Дийс беше упрекнат в пазарни операции заради позицията си в концерна.

В всеобщия правосъден развой най-важният от към 50 въпроса за съдиите е дали Volkswagen е предизвикал щета, като е работил " непочтено ". Клаус Мюлер от VZBV съобщи, че е " уверен ", че автомобилната компания го е сторила, до момента в който от VW споделят, че " клиентите не са претърпели щета ". " Стотици хиляди коли се употребяват " по пътищата без проблем, съобщи юристът на VW Мартин де Линд ван Вайнгаарден.

Дори в случай че съдиите намерят доводи в интерес на ищците, няма да има неотложно погашение на обезщетение. По-скоро всеки притежател, регистриран в процеса, ще би трябвало да търси самостоятелно правата си. VW счита, че окончателното решение би могло да се вземе най-рано през 2023 година, в случай че делото бъде обжалвано пред Федералния съд. След това обособените производства могат да лишават най-малко още една година на първа инстанция. Дотогава пазарната стойност на колите може да спадне до нищожен размер, което прави изкупването по-евтино за компанията. За да избегне сходни забавяния, от VZBV споделят, че са " отворени " за извънсъдебно съглашение, само че " в този случай VW ще би трябвало да заплати забележителна сума в последна сметка ", сподели Мюлер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР