Автомобилните експерти винаги първи се докосват до новите модели коли

...
Автомобилните експерти винаги първи се докосват до новите модели коли
Коментари Харесай

Ток и жица: Защо електрическият Jaguar I-PACE стана Световен и Европейски автомобил на 2019 година

Автомобилните специалисти постоянно първи се допират до новите модели коли и образуват предварителното отношение на потребителите. Много рядко обаче се случва по този начин, че един нов модел да завоюва всички влиятелни автомобилни награди и то за по-малко от година от появяването си. Най-авторитетните членове на журита в света избраха новият Jaguar I-PACE за „ Световен ” и „ Европейски автомобил на 2019 година ”, „ Най-добър дизайн в света ” за актуалната година и „ Кола на годината ” в Германия, Англия и в Норвегия, както и „ Най-добър новаторски мотор ”. Освен тези влиятелни оценки, електрическият I-PACE завоюва над 70 интернационалните награди. Това няма по какъв начин да се манипулира или да стане инцидентно, само че ние българите сме малко недоверчиви и постоянно желаеме да оценим нещата от личен опит. Ето, че новият Jaguar I-PACE към този момент е у нас, изпробвахме го и разбрахме за какво е спечелил всяка една от тези награди. Ако не вярвате, можете да се убедите сами. Колата е разполагаем за тест-драйв в новия комплекс на „ Мото-Пфое ” в София.

Наградите укрепват имиджа на новия Jaguar I-PACE и притеглят вниманието на потребителите, само че последният съдник за ориста на модела си остава пазарът. Поне у нас той е безапелационен. При базова цена на Jaguar I-PACE в България от 155 400 лв. с Данък добавена стойност и цена на добре оборудван модел от към 180 000 лв., квотата за неповторимия електрически автомобил у нас е съвсем разпродадена. Сигурно има за какво. Безспорно външният тип на новия модел е приказен. Чудесно е, че британците резервираха визията на прототипа, показан в края на 2016 година. В предната част незабавно си проличава, че това е същински Jaguar, защото новият I-PACE носи внушителната радиаторна решетка на марката, чийто ребра се отварят и затварят при нужда от изстудяване. Профилът е динамичен, присъщ за купе с 4 порти, а разширената задница е подчертана от тънките светлини в стила на спортния Jaguar F-TYPE.

Със своите размери новият Jaguar I-PACE наподобява стилен извън, само че дава обилно пространство в салона, тъй че в колата да седнат комфортно четири индивида. За трима на задната седалка ще е тясно, най-много в региона на раменете. Обемът на багажника е 656 литра, само че до тавана. Ако се прегънат задните седалки, пространството се усилва до 1453 литра. Първоначално седнал съм до лидера, защото нетърпеливият сътрудник се настанява зад кормилото. Това пък ми дава опция да огледам детайлно интериора и да се срещна с множеството функционалности. Луксът в салона е непостижим или най-малко не се сещам за толкоз впечатляващо внимание към детайлите.

Използваните материали също са най-хубавите в автомобилната индустрия, тъй че мога единствено да се любувам на покритията в купето. Честно казано, малко повече ми идват трите екрана, от които се наблюдават и ръководят всички функционалности. Точно пред погледа на лидера е огромният 12,3-инчов екран, който изобразява най-важните данни за придвижването. На централната подпора има още два сензорни екрана на мултимедийната система Touch Pro Duo с размери 10 инча от горната страна и 5 инча изпод. Около 5-инчовия екран са сложени два кръгли регулатора, които имат няколко функционалности – температурата в купето, силата на въздуха, стоплянето или охлаждането на седалките. Ще ви би трябвало известно време да свикнете да боравите с менюто, само че по този начин е всякога, когато сменяте мобилното устройство с по-ново.

Сядайки зад кормилото на новия Jaguar I-PACE ви чакат в действителност бурни пристрастености. Бутонът за пускане на електрическия автомобил е на централната подпора. По-надолу в лявата част се намират бутони, с които се избира режима на придвижване. Логично натискам бутона D и депозирам газ. Едва изчаквам да видя празен път пред себе си с цел да скоча върху газта. Автомобилът реагира толкоз дружелюбно, че незабавно се лепя за седалката. Усещането е за катапулт, нещо като със състезателен модел с V8 мотор, единствено че тук царува магическа тишина, а в салона прониква единствено лек звук от гумите и вятъра. Бързам да посегна към бутона за промяна на режимите и стартирам да тествам, превключвайки от Comfort към Eco и Dynamic.

В динамичен режим внезапно натискам газта и колата се изстрелва напред стремително бързо, като че ли е патрон на пътя. При промяната на режимите се трансформират настройките на адаптивното окачване, кормилното ръководство и реакцията на трансмисията. Новият Jaguar I-PACE се задвижва от два електрически мотора, ситуирани върху предната и задната ос. Те дават впечатляваща мощ от 400 конски сили и 696 Нм въртящ миг, налични от самия старт. С тях Jaguar I-PACE форсира от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 4,7 секунди и развива оптималната скорост от 200 км/ч. Ако обаче натискате крепко газта, зарядът на батерията стремително се изразходва. Тогава идва ред на икономичния режим Eco, в който новият Jaguar употребява силата на тока допустимо най-ефективно и с помощта на рекуперацията на спирачната сила добродушно доближава да идната зарядна станция.

Още един метод да пестите сила, е като зададете високо равнище на рекуперация и единствено с стартиране на педала на газта колата се забавя и даже може изцяло да спре, без да докосвате спирачката. С изцяло заредена литиево-йонна батерия с потенциал 90 кВтч, новият Jaguar I-PACE може да измине пробег до 480 км. При динамично шофиране, дистанцията се съкратява доста. Батерията се зарежда от 0 до 80% единствено за 40 минути чрез електрически станции за непрекъснат ток от 100 кВт. Това ви дава опция да стигнете от София до Бургас или Варна единствено на ток, с едно междинно бързо зареждане за всеки случай. Зареждането на батерията може да стане и посредством най-обикновен контакт у дома посредством стенна зарядна станция с изменчив ток от 7 кВт за малко над 10 часа, като най-удачното време за това е през нощта.

Новият Jaguar I-PACE се предлага със задвижване на четирите колела AWD, което обезпечава оптимално сцепление, без значение от настилката. Електрическият SUV има симетрично систематизиране на тежестта сред осите в съответствие 50:50. Плоската батерия е ситуирана доста ниско в централната част сред двете оси и оказва помощ за понижаване на центъра на тежестта, а това дава ми опция да разказвам завоите с висока скорост, присъща за състезателен автомобил. Управлението на I-PACE е непосредствено и колелата реагират навръх кормилото. Шасито отработва неравностите доста безпрепятствено, изключително в случай че е оборудвано с адаптивни амортисьори и пневматични детайли, които спускат каросерията на колата с 10 мм при високи скорости.
Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4682
Широчина, мм: 1890
Височина, мм: 1565
Междуосие, мм: 2990
Собствено тегло, кг: 2133
Капацитет на батерията, кВтч: 90
Автономен пробег, км: 480
Двигател
Два синхронни електромотора с непрекъснати магнити
Максимална мощ, к.с.: 400
Максимален въртящ миг, Нм: 696
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 200
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 4,7
Среден разход на електрическа сила, кВтч/100 км: 21,2
Вредни излъчвания СО2, г/км: 0
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 155 400
 
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 5036
Широчина, мм: 2070
Височина, мм: 1684
Междуосие, мм: 2965
Собствено тегло, кг: 2390
Капацитет на батерията, кВтч: 90
Автономен пробег, км: 415
Двигател
Електрически
Максимална мощ, к.с.: 423
Максимален въртящ миг, Нм: 660
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 250
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,2
Среден разход на електрическа сила, кВтч/100 км: 20,1
Вредни излъчвания СО2, г/км: 0
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 162 725
 
Автор: Денислав Стоянов
Фотография: Иван Монев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР