Автомобилната индустрия е един от най-силните сектори на глобалната икономика,

...
Автомобилната индустрия е един от най-силните сектори на глобалната икономика,
Коментари Харесай

15-те гиганта, които ръководят автомобилната индустрия в света

Автомобилната промишленост е един от най-силните браншове на световната стопанска система, като леките коли са измежду най-изнасяните артикули в международен мащаб. Любопитното обаче е, че пазарът се управлява от едвам 15 корпорации, които създават множеството возила.

Към днешна дата водач е немския конгломерат Volkswagen с доходи от 256,7 милиарда $, а малко след него с такива от 260,8 милиарда $ е японският колос Toyota. Трета е групата на Renault-Nissan-Mitsubishi, която генерира доходи от 189,8 милиарда $.

Как обаче пазарът придобива настоящия си образ?

Японските марки, в това число и Toyota, не са по този начин известни в международен мащаб преди няколко десетилетия. През 60-те и 70-те години на предишния век те " заливат " пазара на Северна Америка. Въпреки че те съумяват да си завоюват добър пазарен дял още тогава, фирмите към момента нямат репутацията, с която могат да се похвалят през днешния ден.

За да съумеят да наваксат на фона на растящия пазар на първокласни коли за малко време след 85-та се появяват техните марки Acura, Infinity и Lexus.

Някои други водачи на пазара обаче постоянно употребяват опцията да придобият непознат бранд вместо да основат нов от нулата за да завладеят нов сегмент на пазара. Такъв образец е индийската tata Motor, която при започване на 2000 година развива много бързо бизнеса си. През 2008 година тя купи Jaguar land Rover от Ford.

Един различен сходен образец е Chrysler, която се трансформира в обект на интерес от страна на два огромни играча на пазара по друго време. През 1998 година немската Daimler се пробва да придобие марката, само че договорката пропада.

11 години по-късно обаче италианската Fiat съумява да го направи откакто Chrysler банкрутира и към днешна дата двете компании не престават да са част от една група.

Днес множеството от тези 15 водача в автомобилната промишленост имат по няколко марката и едва ли доста хора знаят всички тях. Но пък могат да ги видят в идната инфографика./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР