Автомобилите на BMW винаги са се асоциирали със задно предаване

...
Автомобилите на BMW винаги са се асоциирали със задно предаване
Коментари Харесай

BMW преминава на предно предаване

Автомобилите на BMW постоянно са се асоциирали със задно предаване на придвижването, по тази причина почитателите останаха доста сюрпризирани, когато преди няколко години се появи моделът 2-Series Tourer. Той беше с предно предаване и макар положителните си качества не беше признат доста въодушевено. След него баварците предложиха и X1 със същата задвижваща скица, само че той въпреки всичко си е кросоувър и съществуването на система 4х4 оправдава този избор.

Сега обаче в BMW са подготвени с първия си в действителност всеобщ модел с предно предаване. Това е третото потомство на 1-Series, което идва след отличните резултати на своите прародители. От тях бяха продадени над 1,3 млн. автомобила и на наследника им се разпореждат очаквания освен да повтори тези резултати, само че и да ги усъвършенства. За задачата новата " единица " получава технологии, които до момента бяха налични единствено за топмоделите на марката.

Благодарение на новата платформа с предно задвижване 1-Series

 

предлага доста повече място

 

при съвсем същите размери. Увеличението визира най-много пространството за пасажерите на задните седалки, както и размера на багажника. Автомобилът ще се предлага единствено с 5 порти, защото моделите с три порти от този клас съвсем не се търсят и производителите всеобщо се отхвърлиха от тях.

Дължината на хечбека е 4319 мм, с 5 мм по-малко от предшественика му. Широчината (1799 мм) е увеличена с 34 мм, а височината (1434 мм) – с  13. Междуосието е свито до 2670 мм (с 20 мм по-малко от това на второто поколение).

Промените са засегнали и дизайна, като това проличава най-много в предната част. Характерната за последните модели на BMW бъбрековидна радиаторна решетка е уголемена. Фаровете към този момент са ситуирани под дребен надолнище и придават на автомобила младежко лъчение. Като алтернатива се предлага Full LED фарове - по избор на клиента те може да бъдат и адаптивни.

В задната част съществена роля е поверена на необятната стойка в долната част и стесняващата се нагоре каросерия. Така се образуват " плещи ", с помощта на които колата наподобява по-масивна и надлежно по-стабилна. Широките двойни задни светлини укрепват това усещане и наподобяват доста съвременни с помощта на тясната си форма и редуцираната си визия.

За първи път при BMW 1-Series се предлага електрически панорамен покрив. Той пропуска повече светлина в салона, като това усилва чувството за пространство. Като алтернатива е налична и новата BMW Operating System 7.0, като тя може да се ръководи и с жестове, стига клиентът да пожелае. Системата работи с два екрана с диагонал от 10,25 инча.

Централният надзорен екран с тъч функционалност е насочен към лидера в типичния за BMW жанр и е ситуиран оптимално в зрителното поле на лидера. С пълноцветния 9,2-инчов BMW Head-Up екран, който за пръв път се предлага като алтернатива за BMW 1-Series, лидерът може да получава информации,

 

без да отклонява погледа си от пътя

 

Новата " единица " е оборудвана с 3- и 4-цилиндрови мотори от ново потомство, които са по-икономични, по-екологични и в някои случаи и по-мощни. При излизането на пазара ще се оферират три дизелови и два бензинови мотора с мощ от 116 к.с. при BMW 116d до 306 к.с. при BMW M135i xDrive.

Последният мотор е най-мощният четирицилиндров елемент на BMW Group. С него версията BMW M135i xDrive форсира от 0 до 100 км/ч за единствено 4,8 сек., но максималната скорост е лимитирана на 250 км/ч. Средният разход на гориво е 7,1 до 6,8 л/100 км при излъчвания на СО2 от 162 до 155 г/ км.

Модификациите BMW 116d, BMW 118d и BMW 118i серийно се оборудват с осъвременената шестстепенна механична скоростна кутия. Новост е седемстепенна трансмисия Steptronic с два съединителя, която се предлага като алтернатива за версиите BMW 116d и за BMW 118i. Допълнително е усъвършенстван комфортът на превключване при осемстепенната кутия (пак Steptronic), която се предлага като алтернатива за BMW 118d и е серийна при 120d xDrive и при M135i xDrive.

Повечето от асистиращите системи при BMW 1-Series са заимствани от по-високите класове модели на BMW и

 

за пръв път ще се оферират при автомобил от компактния премиум клас.

 

За наблюдаване на пространството към автомобила се употребяват изображения от камери, както и данни, събрани от радарни и ултразвукови датчици, с цел да предупредят лидера за рискове респективно да понижат до най-малко риска от произшествия посредством целенасочени намеси на спирачките и кормилното ръководство.

В Европа серийното съоръжение включва предизвестие за заплаха от конфликт и за пешеходци със спирачна функционалност при градски условия, която оповестява и за велосипедисти, и предизвестие за овакантяване на лентата с интензивно връщане в лентата, което може да бъде употребено при скорости сред 70 и 210 км/ч.

Като алтернатива се оферират интензивният надзор на скоростта (при колите с автоматизирана трансмисия с функционалност Stop & Go), който може да бъде употребен до 160 км/ч, както и асистентът за шофиране, който включва предизвестие при промяна на лентата, предизвестие за удар в задната част и предизвестие за напречен трафик.

При новия модел 1-Series смарт телефонът може да се употребява и като ключ за автомобила. Това става с помощта на технологиите BMW Digital Key и BMW Intelligent Personal Assistant, които са познати от колите от по-висок клас на " баварците ". Предлаганият като опция BMW Digital Key дава опция за отключване и заключване на автомобила със смарт телефона посредством Near Field Communication (NFC), което може да направи непотребен стандартния ключ на автомобила. За отключване на автомобила смарт телефонът просто се слага до дръжката на вратата – даже и батерията на телефона да е изтощена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР