Автомобилът на жертвите е навлязал в насрещното в Прохода на

...
Автомобилът на жертвите е навлязал в насрещното в Прохода на
Коментари Харесай

Условна за турски тираджия, убил двама

Автомобилът на жертвите е навлязал в насрещното в Прохода на републиката

Турският камионджия бяга, разгласен е за търсене и арестуван на Граничен контролно-пропусквателен пункт Елхово

Пловдивският апелативен съд гледа дело по тъжби на околните на двамата починали при злополука против условната присъда на подсъдимия-турски водач М. К. Съдия-докладчик е Милена Рангелова.

Старозагорският областен съд го е признал за отговорен в това, че на 29.06.2018 година в Прохода на Републиката, на входа на с. Пчелиново, община Гурково, при настъпило пътнотранспортно произшествие сред лек автомобил и ръководен от него тежкотоварен автовоз, е предизвикал по несъобразителност, гибелта на двама души – Н.Н-Нико и П. Д.

При злополуката, която е станала на завой, на място е умрял пасажерът от леката кола Н. Н., а месеци по-късно, в резултат на травматични увреждания е умрял и лидерът на колата П. Д.

Турският водач е бил разгласен за общодържавно търсене и е арестуван на 9.02.2023 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт Елхово.

Окръжен съд – Стара Загора постанови три години отнемане от независимост условно.

Турчинът е управлявал товарната комбинация със скорост 65 км/ч, която превишавала оптимално допустимата от 40 км/ч, сигнализирана с пътен знак. Навлязъл в насрещната лента на лекия автомобил, ръководен от П. Д., и по несъобразителност предизвикал гибелта на Н. Н. и П. Д.

В хода на следствието е направена тройна авто-техническа експертиза, която открива, че техническата причина за настъпване на злополуката е навлизането на лекия автомобил в лентата за насрещно придвижване, в която се е движел товарният автомобил.

Според заключението на специалистите, лидерът на лекия автомобил П. Д., при навлизането в завоя, е карал със скорост от близо 77 км/ч – съвсем два пъти надхвърляща позволената от 40 км/ч за този пътен сектор.

Това събитие на фона на съответните атмосферни условия – дъжд от дъжд – е довело до напускането на автомобила на личната му пътна лента и до навлизането с тази скорост в лентата за насрещно придвижване.

Съответно, скоростта на автовоза е била 65 км/ч, което също е над въведеното ограничаване от 40 км/ч. При навлизането на автомобила в насрещната лента подсъдимият М. К. е подхванал понижаване на скоростта вместо спешно прекъсване, заради което е последвал удар сред двете МПС-та.

Съдебното произвеждане против турския жител мина по реда на съкратеното правосъдно разследване. Съдът приложи процедурата, откакто подсъдимият призна напълно изложените в обвинителния акт обстоятелства и условия.

Съдебният състав, откакто призна подсъдимия за отговорен по повдигнатото обвиняване, дефинира в началото наказване от четири години и шест месеца отнемане от независимост, което, съгласно законовите разпореждания, понижи с една трета и наложи дефинитивно наказване три години отнемане от независимост.

Първоначалното наказване беше несъмнено при превес на смекчаващите отговорността условия, като особена тежест беше придадена на забележителното съпричиняване на тежкия съставомерен резултат от лидера на лекия автомобил.

Съдебният състав счете, че за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия М. К. не се постанова наказването да бъде дейно изтърпяно, като взе поради всички данни за личността му, държанието му директно след настъпилото ПТП и неналичието на недобросъвестно процесуално държание.

Съдът изрично не одобри, че актуалният проблем следва да се приравни на зачестилите в последно време в страната случаи на фрапантни нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, каквито доводи се направиха от частните обвинители.

Мярката за неотклонение „ Задържане под стража “ беше анулирана, заради наложеното условно наказване. Съобразно процесуалния закон съдът постанови подсъдимият да бъде неотложно освободен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР