Автоматичните режими на заснемане със смартфон обикновено са лесни и

...
Автоматичните режими на заснемане със смартфон обикновено са лесни и
Коментари Харесай

Съвети от Huawei за PRO режима при заснемане на кадри

Автоматичните режими на снимане със смарт телефон нормално са лесни и постоянно употребявани от потребителите, само че даже и най-модерните логаритми не могат да вземат поради желанията на фотографа. Режимът PRO при Huawei P10 дава на потребителя по-голям надзор над стремежи резултат и най-важното, че е без съмнителна трудност.

За автоматизираните настройки на снимане знае всеки новак мобилен фотограф - те са заложени авансово, с цел да Ви облекчат в размислите, дали ще Ви се получи фотографията. Ако сте новак и към момента не сте се срещнали с PRO режима на Huawei P10, по-добре прочетете това и побързайте да се упражнявате. Трудностите стартират тогава, когато зародят въпроси, а автоматизираните настройки са Ви омръзнали, и желаете повече, само че с едни и същи настройки на снимане не се получава. Затова тук ще споменем четири функционалности на PRO режима в най-общия им случай, с цел да се ориентирате в опитите си.

ISO
Чувствителността е една от главните настройки при правенето на фотоси. Тя дефинира какъв брой сензитивен към наличната светлина е датчикът на картината. Правилото е доста просто - колкото по-ниска е чувствителността, толкоз по-добро ще е качеството на фотографията. От друга страна обаче, с цел да може да е добре осветена фотографията, би трябвало повече светлина. Колкото по-висока е чувствителността, толкоз по-лесно ще снимаме в конюнктура с незадоволителна осветеност, само че пък „ цифровият звук " ще се усили и качеството на детайлите ще намалее.
По подразбиране чувствителността на ISO се избира автоматизирано, тъй че да можете да вършиме фотоси без те да са размазани, когато държите смарт телефона с ръка и в множеството случаи това е оптималният избор, защото множеството фотоси се вършат по този метод. Понякога обаче обстановката е друга, тъй като употребявате статив, с цел да снимате. В този случай високата сензитивност, която е заложена от автоматизирания режим, е ненужна и безсмислено понижава качеството на фотографията. Ако снимате през нощта и телефонът е захванат добре на статив, може да изберете най-ниската стойност на ISO 50 без да се притеснявате от дългото време за експозиция. Така ще се насладите на най-висококачествените фотоси, които не биха били вероятни при снимане в автоматизиран режим.

Скорост на пандиза (S)
Скоростта на пандиза дефинира какъв брой дълга ще бъде експозицията на една фотография. Камерата автоматизирано избира скоростта на пандиза, с цел да може вярно да освети изображението с най-ниската допустима сензитивност. Обикновено най-дългото време не надминава 1/20-та от секундата. Най-високата скорост при Huawei P10 е 1/4000-на от секундата, което бихте употребявали, в случай че снимате на доста мощно осветени места. Също както и другите настройки, скоростта на пандиза може да се употребява и за постигането на избрани резултати. Краткото време за експозиция ви разрешава да постигнете резултат „ freeze motion ", като да вземем за пример „ замразите " рухването на водата от някой шадраван под формата на дребни капчици. Колкото по-бързо е придвижването, толкоз по-висока скорост на пандиза Ви е нужна. Настройването й на 1/1000 от секундата ще Ви разреши да снимате тичащо куче да вземем за пример. Чрез достъпа до настройките на скоростта на пандиза можете да включите и по-кратък интервал на експозиция, макар че автоматизирания режим би сложил по-бавна скорост на пандиза и не Ви разрешава да извършите „ замръзващ " резултат. От друга страна, по-бавните скорости на пандиза няма да замразят придвижването, ами ще ви разрешат да заснемете инерцията. Преминаваща кола или тичащ човек биха били малко размазани на изцяло изострен декор, което би подчертало скоростта на придвижване. Ниската скорост на снимане може да бъде употребена и за по този начин наречената „ panning " техника. След като настроите дълго време за експозиция, проследявате движещия се обект, тъй че той да остане в центъра на картината, в случай че може даже и да е на същото място. С малко повече процедура, може да извършите по този начин, че движещият се обект ясно да се откроява, а пък фонът да е размазан, което още повече ще подчертае динамичността на придвижването.
Максималното допустимо време на експозицията при PRO режима на Huawei P10 е 30 секунди. Това ви разрешава да вършиме фотоси даже и измежду нощ, употребявайки дребното светлина, която луната отразява.

Компенсация за експозицията (EV)
Компенсирането на експозицията е една от най-полезните функционалности и по тази причина доста камери имат обособен бутон единствено за корекции по експозицията. Тази функционалност е интуитивна и работи, изсветлявайки или затъмнявайки фотографията съгласно яркостта, заложена от базовата линия на автоматизирания режим. Автоматичното премерване на яркостта настройва експозицията по този начин, че светлината на цялата картина да е колкото се може по-равномерна, като се натъртва над вярното осветляване на човешката кожа. Алгоритмите са толкоз съвременни, че могат да разпознават какво ще снимаме, знаейки да вземем за пример, че светлото небе е постоянно от горната страна, а по-тъмната конюнктура е в дъното на рамката.
Често обаче това, което ни сграбчва вниманието, е доста по-светло или по-тъмно на фона на заобикалящата го среда. Когато снимате залез, облаци, светлинни отблясъци върху гладка повърхнина или просто желаете да постигнете по-артистичен резултат като снимате мрачен контур върху ярък декор, най-добре е да извършите фотографията по-тъмна. Когато пък желаете да видите детайлите, останали в сенките или лицето на снимания в далечината човек, можете елементарно да го извършите като изсветлите фотографията. Компенсирането на експозицията се мери посредством няколко EV (Exposure Value oт -4.0 до 4.0) стъпки. Въпреки това, не би трябвало да знаете тези мерни единици, с цел да настройките експозицията. Смартфонът демонстрира визуализация на картината в действително време, в това число и настройки по експозицията. Просто плъзнете пръста си по скалата, с цел да видите по какъв начин дисплеят ви ще стартира да става по-тъмен или по-светъл, а по-късно просто изберете най-хубавата стойност за постигането на стремежи от Вас резултат. След като употребявате тази функционалност известно време, ще се запознаете с нея и ще можете сами да прецените какъв брой EV стъпки би трябвало да добавите или да махнете във всяка една обстановка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР