Автомагистрала Хемус“ ще е готова не по-рано от 2027 г.,

...
Автомагистрала Хемус“ ще е готова не по-рано от 2027 г.,
Коментари Харесай

Никога не е било възможно Хемус да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав

Автомагистрала „ Хемус “ ще е подготвена не по-рано от 2027 година, а изявленията на някогашните ръководещи от ГЕРБ, че е можело да бъде осъществена до 2024 година, са „ в графата предизборни обещания “.

Това съобщи районният министър Гроздан Караджов пред Нова ТВ. „ Никога не е било реалистично „ Хемус “ да е подготвена до 2024 година Могло е да я нарисуват до 2024, което и сега се прави. Работата по проектирането не е серпантина. В момента първи сектор е съвсем подготвен, още през май 2022 ще бъде. За втори има потребност от преправка, тъй като в началото е било планувано да има тунел, който в този момент отпада поради неприятно планиране. Участък 3 също ще бъде подготвен до края на годината “, сподели министърът.

Според него практическа изгода за водачите ще има, когато се приключи сектор 6. В 4-и и 5-и сектор има проблеми, тъй като земята към момента не е отчуждена. Там има планове, само че отчуждаване не е осъществено.

„ Това са две години, които са проспани. Тези два сектора имат нелегално строителство “, сподели Караджов. „ При тях нищо не се прави в този момент, тъй като се отчуждава. Първо би трябвало да стане това, след това да извадим позволение за градеж и трето - да минем през Народното събрание ”, добави той.

Именно ЛОТ-5 на „ Хемус “ е този, парите за чийто градеж бяха изтеглени и изпрани през кухи компании.

„ Участъците 7 и 8 са по напълно ново трасе, тъй като имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще се удължи с три километра. За да заобиколим, започваме от нулата ”, сподели още Караджов.

„ В момента А-то и Б-то на капиталовите планове са: първо - планиране, второ - отчуждаване, трето - Оценка на въздействието върху околната среда, четвърто - строително позволение, и чак тогава стартира градежът. Минимум две години лишават тези четири стъпки ”, счита районният министър.

Караджов разяснява и изявлението на министъра на финансите Асен Василев до края на този мандат да са подготвени четири моста над р. Дунав. „ Аз не съм обещавал за четиригодишен период да стане нито един мост. Това е невероятно. В 4-годишен мандат може най-вече да стартира строителството на един или повече мостове ”, счита министърът.

Според него минималният период за изграждане е 6 години – в случай че няма обжалвания. Той твърди, че новата власт е „ преразчела опциите “.

„ Две години е единствено подготовката. Има и още един детайл, когато става въпрос за мост сред две страни - и другата би трябвало да удостовери и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично ”, добави Гроздан Караджов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР