Автомагистрала Хемус ще бъде завършена до началото на 2024 г.

...
Автомагистрала Хемус ще бъде завършена до началото на 2024 г.
Коментари Харесай

Магистрала Хемус ще е готова през 2024 година

Автомагистрала " Хемус " ще бъде приключена до началото на 2024 година На база извършените процедури успяхме да съкратим периодите и строителството й ще завърши с една година по-рано от избрания през предходната година период.

Това разгласи във Велико Търново през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на втората полемика на тематика " Магистрала " Хемус " - възобновление на българския Север ". До края на 2021 година ще бъдат приключени нови 160 км от автомагистралата, сподели още той.

Николай Нанков подсети, че към този момент стартира строителството на нови 9,3 км в сектора от Ябланица до пътен възел " Боаза " от дългата общо 420 км автомагистрала, от която сега са в употреба 170 км.

Индикативният период за завършването на този сектор е 2 години, само че имаме уверението на строителите и на Агенция " Пътна инфраструктура ", че ще бъде скъсен на година и шест - седем месеца, заяви Николай Нанков.

От думите на районния министър стана ясно, че към този момент завършва проектирането на 52-километровия сектор от п.в. " Боаза " до разклона за Плевен и Ловеч. Проектът планува удължение на трасето с 2 км, само че ще бъдат спестени към 200-300 млн. лева от държавния бюджет. Очакваме тръжните процедури за избор на строител да започват през месец август и още в границите на 2020 година тези 52 км да бъдат напълно построени, изрази увереността си той.

Предвиждаме през месец август да започва търг за инженеринг за други 85 км от автомагистралата - от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново, сподели още Николай Нанков и добави, че се чака този сектор да е подготвен през 2021 година Така до края на 2021 година от автомагистрала " Хемус " е реалистично да бъдат приключени общо към 160 км, акцентира той.

В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият сектор от автомагистралата от разклона за Русе и Велико Търново, само че откакто планът премине през всички нормативни процедури по устройствено обмисляне, екологични и вещни процедури, той може да бъде приключен до началото на 2024 година, уточни министърът. Той добави, че до два - два и половина месеца се чака да започва действителното строителство и на най-западния сектор от 16,3 км на автомагистралата - сред пътните възли " Буховци " и " Белокопитово ".

По отношение на автомагистрала " Русе - Велико Търново " районният министър разгласи, че делото във Върховния административен съд за жалбата по Оценка на въздействието върху околната среда е планувано за 18 юни. Ако то е в интерес на АПИ, още в границите на годината ще може да стартира работата по парцеларните проекти и процедурата по строителство, разяснява Нанков.

133 км е дължината на автомагистрала " Русе - Велико Търново " от Дебелец до бъдещото трасе на втория Дунав мост при Русе. Най-тежък от позиция на сигурност и пътна сигурност е секторът Русе - Бяла, обърна внимание районният министър. Той разяснява, че индикативната стойност на плана за автомагистралата, която ще бъде разграничена на три стадия, е над 1 милиарда лева Точната стойност ще стане ясна след правенето на механически план, като предстоящият период за довеждане докрай на значимата и за прилежащите на Русе и Велико Търново области е средата на 2022 година

В отговор на въпрос районният министър уточни, че през идващите 7 години в страната ще има 16 нови тунела, като дружно с предоставените от Национална компания " Железопътна инфраструктура " ще бъдат построени общо над 60 км тунелни уреди. Очаква се най-сериозен инвеститорски интерес за осъществяване под формата на публично-частно партньорство да притегли тунелът под връх Шипка, заяви той.

Пред медии министър Нанков разяснява, че през тази и идната година, поетапно съгласно опциите на бюджета, предпочитано ще бъдат ремонтирани оборудванията по продължение на европейските транспортни коридори, които са най-натоварените в страната. Разчитаме освен на бюджета на АПИ, само че и на преизпълнение на държавния бюджет като през предходната година. От средата на 2019 година, когато въведем тол системата, ще имаме задоволителен запас да създадем стремително до края на годината тези поправки, които няма да успеем през тази, уточни министърът.

През тази ще бъдат довършени две тунелни тръби на Автомагистрала " Хемус " - " Витиня ", която беше ремонтирана отчасти през 2017 година, и " Ечемишка ", както и три мостови уреди. Според опциите на бюджета през тази и идната година ще бъдат ремонтирани още тунелите " Траянови врата " на Автомагистрала " Тракия " и намиращите се на територията на Велико Търново.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР